Priljubljeni program Audacity 3.0 naj bi zbiral podatke o uporabnikih in te delil z drugimi podjetji

Če ste se na računalniku kdaj spravili obdelovati zvok, potem obstaja velika možnost, da ste za svoje delo uporabili program Audacity. Ta brezplačna aplikacija ponuja ogromno nastavitev in je dokaj enostavna za uporabo, skupnost pa je skozi leta spočela tudi večje število vtičnikov, ki programu samo še dodajo na vrednosti.

Audacity je bil maja kupljen iz strani ruskega podjetja Muse Group in takoj po nakupu so uporabniki opazili, da nova verzija 3.0 s sabo prinaša tudi spremenjeno dokumentacijo. Spletna stran Fosspost je spremembe označila za kontroverzne in po njihovih besedah je Audacity v bistvo zdaj postal različica “spywara”, ki vohlja za uporabniki in pridno nabira njihove podatke.

Prenovljena stran glede zasebnosti navaja nabiranje podatkov glede operacijskega sistema ter IP naslove in državo vsakega uporabnika. IP naslove podjetje hrani en dan, podatki uporabnika pa so shranjeni na njihovih strežnikih, a je zraven zapisano, da so ti po potrebi deljeni z njihovo pisarno v Rusiji ali pa z zunanjimi svetovalci v ZDA. Najbolj bode v oči zapis, da morajo po potrebi deliti podatke tudi z oblastjo in vešči uporabniki interneta boste znali povedati, da ruskemu vladajočemu telesu ni preveč za zaupati. Zanimivo je še to, da zaradi GPL licence uporabniki, ki so stari manj kot 13 let, programa ne smejo uporabljati.

Vse te zadeve so sprožile alarm pri uporabnikih. Audacity je navsezadnje program, ki ga uporabljamo lokalno, za svoje lastne potrebe. A kljub temu so lahko podatki, ki jih kakšen vohljač iz njih potegne, neprecenljivi. Snemanje mikrofona in naše govorjene besede so lahko zelo dragocene in Audacity ima zdaj dovolj veliko bazo uporabnikov, da lahko potencialni kupec znotraj najde goro zanimivih podatkov.

Če vas takšne stvari skrbijo, potem se priporoča namestitev prejšnje verzije programa 2.4.1 ali pa skočite na GitHub in prevzemite kakšno drugo vejo programa.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime