Intel je začel zopet pridobivati izgubljeni tržni delež, ki ga je prevzel AMD

AMD je s svojo serijo procesorjev Ryzen Zen 2 in 3 res zadel v polno, a zmotno bi bilo prepričanje, da je Intel zdaj kar naenkrat za staro šaro in da ga ne uporablja nihče. Intel je še kako živ in njegove strojne komponente so nameščene na praktično 3/4 vseh računalnikov, ki so povezani na Steam.

Slednja platforma je izdala novo strojno raziskavo glede strojne opreme, ki dostopa na Steam in na procesorskem področju lahko vidimo zanimiv preobrat. Kakor lahko vidimo je Intel pridobil 1,72 % uporabnikov, medtem ko je AMD ravno toliko izgubil. To je morda majhna številka, a če pogledamo bolj na široko, te cifre postanejo veliko bolj pomembne. Razmerje tržnega deleža v januarju 2021 je bilo 66,51 % v korist Intela in 33,49 % v korist AMD-ja. Pol leta kasneje je situacija povsem drugačna, saj modri tabor sedaj pod sabo drži 71,47 % igralcev, rdeči pa samo še 28,53 %.

Razlogov za preobrat ni težko najti. AMD-jeva serija procesorjev Ryzen 5000 je bila resda hudo uspešna, a zdi se, da je pomanjkanje zalog AMD bolj udarilo po žepu kot pa Intel. Najmočnejših Ryzen procesorjev zaradi pomanjkanja čipov še zdaj ne moremo kupiti na Amazonu, medtem ko je bil Intel bolj dostopen, poleg tega pa so bili Comet Lake procesorji cenejši, kar je zagotovo tudi vplivalo na prodajo.

Drugje večjih sprememb ni bilo. Na področju grafičnih kartic je še vedno najbolj popularna GTX 1060. V bistvu pod znamko NVIDIA najdemo kar prvih 12 najbolj popularnih grafičnih kartic, medtem ko šele na 13. mestu najdemo AMD-jevo kartico RX 580, tik za njo pa v oči skoči grafična kartica RTX 3070, ki je tudi edina iz zadnje generacije RTX serije, ki drži več kot 1 % uporabnikov.

Zanimiv je še tržni delež VR naprav, saj je Oculus Quest 2 izgubil kar pošten delež uporabnikov. Zagotovo je to posledica Facebookove odločitve, da bodo njihova VR očala sedaj v samih igrah vsebovale tudi reklame.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime