Kako na plaži zaščititi telefon pred grabežljivimi rokami lopovov?

Zgornji naslov je eno težjih vprašanj s katerim se človeštvo srečuje iz pamtiveka. Zagotovo se je kdo želel tudi v srednjem veku vreči v morje a ko je končno zlezel v lokalno lužo in se ozrl nazaj, je uvidel, da mu je lokalni nepridiprav izmaknil mošnjo zlatnikov in mu za povrh odnesel tudi obleke.

Zato je zanimivo videti ves napredek tehnologije, hkrati pa smo na področju varovanja osebne lastnine ostali pri istih vprašanjih. Razlika je le v tem, da dandanes s sabo na plažo vlačimo ogromno stvari in vse te so sila zanimive lokalnim nepridipravom, ki samo čakajo, da njihove žrtve zlezejo v vodo, nato pa se urno kot lisice odpravijo po svoj plen. Če najdejo pravo tarčo lahko v enem sprehodu odnesejo telefon, Kindle bralnik in za posladek še kakšno pametno uro.

Kako se torej zaščititi na plaži? Najbolj pameten nasvet na tem področju je vsekakor to, da s sabo vzamete samo tisto, kar najbolj potrebujete. Osebni dokumenti naj ostanejo znotraj apartmajev in hotelskih sob, denar pa s sabo nosite brez denarnice. Tako boste ob potencialni kraji ostali vsaj z dokumenti in se boste lahko vrnili v svojo državo.

Za zaščito svoje lastnine smo se ljudje spomnili celega kupa rešitev, a nobena od teh ni 100 %. Spletna stran New York Times je leta 2016 objavila zanimiv članek, kjer je novinar svoje prijatelje vprašal za rešitve problema puščanja svoje lastnine na plaži in dobil je cel kup presenetljivih odgovorov. Nekateri so svetovali, da stvari zakoplje v mivko, drugi so rekli, da stvari zavije v navidez umazano plenico.

Kaj pa narediti, če se znajdete sredi plaže s svojim sijočim novim iPhonom 12 ali drugim kakovostnim telefonom in bi radi tudi skočili v morje? Takrat stvar postane malce bolj zakomplicirana in zahteva namenske rešitve.

Telefon na plaži ni v nevarnosti samo pred nepridipravi, saj plaža s sabo prinaša goro potencialnih nevšečnosti. Ena od njih je mivka, ki se rada zaleze v vsako odprtino in zadeve se nato nikakor ne moreš znebiti. Tudi telefoni niso izjema in čeprav sodobni mobilniki nimajo več toliko odprtin kot včasih, vseeno vsebujejo vsaj luknjo za polnjenje, ki se lahko hitro zapaca z mivko in drugo umazanijo.

Tej težavi se lahko elegantno izognemo z nakupom namenskih vtičnikov, ki jih nato posadimo v primerne luknje in se tako rešimo nadležnega peska in mivke. Na Amazonu boste za kaj takega odšteli 7 € za iPhone zaščito in zraven dobili še priročni čistilni pribor, kar vsekakor ni slaba kupčija. Različica za Android sisteme pride malce več.

Vseeno se s tem nismo rešili roparskih rok. Roko na srce puščanje telefona za sabo v nobenem primeru ni pametna ideja, razen če bi ob brisači imeli več kilogramov težak sef v katerega bi zaklenili svojo vsebino. Zato je v tem primeru najbolj telefon vzeti s sabo v vodo in ga imeti ves čas ob sebi, za to pa boste potrebovali dodatno zaščito.

Res je, da so vsi novejši telefoni odporni proti vodi. A to ne pomeni, da podjetja priporočajo, da s sabo telefon vzamete kar bazen ali morsko vodo, saj tako vseeno škodujete telefonu in s tem tudi tvegate, da bo garancija razveljavljena. Apple ima na svoji strani tudi lepo zapisano česa ni priporočljivo delati z vašim iPhone telefonom in kopanje v morju je na vrhu seznama.

A rešitve vseeno obstajajo in to v obliki zaščitne torbice, ki je vodoodporna in lahko varuje vaš telefon tudi med plavanjem. Amazon ponuja več takšnih rešitev in cene so ugodne. Podjetje JOTO denimo ponuja zaščito za praktično vse telefone in to po ceni dobrih 6 €, ivoler pa za dobrih 8 € ponuja dve zaščitni torbici. Ocene so dobre, tako da se zdi, da sta izdelka vredna zaupanja, a vseeno se priporoča pred uporabo narediti preprost test, saj nikoli ne veš, kdaj lahko v paketu dobiš okvarjen izdelek. V torbico najprej vstavite robec in tako vse skupaj za nekaj minut potopite pod vodo. Če bo od odprtju robec ostal povsem suh potem je zadeva prestala test in je pripravljena za plažo.

Najboljša rešitev je seveda to, da telefona ne nosite s sabo na plažo sploh, a vsi vemo, da je to dandanes praktično nemogoča zahteva. Kot bi svetoval pohotnemu najstniku: če se že ne moreš zadržati, potem vsaj uporabi pravo zaščito.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime