Activision Blizzard v globokih legalnih težavah – razvoj World of Warcrafta popolnoma zaustavljen

Morda ste opazili, da je pritok novic v zadnjem tednu na naši strani nekoliko usahnil. Razlog za to je dejstvo, da je napočil tisti kratek teden, ko se člani ekipe odpravimo na čakanje na mejah in nekaterim srečnežem celo po dnevih čakanja celo uspe namočiti kakšno nogo v morje.

Skratka, pričakovali smo, da bo teden relativno miren in da bo minilo vsaj nekaj dni, preden ne bo kakšen od večjih založnikov bleknil kaj neumnega ali pa bodo na površje nenadoma prišle govorice glede slabih delovnih pogojev. To pričakovanje se je izkazalo za utopično, saj Activision Blizzard preprosto ni mogel zdržati, da se ne bi zapletel v novo kontroverzijo.

Tokratna katastrofa je bila v nastajanju več let. Kalifornijski oddelek za pošteno zaposlovanje je proti Activision Blizzardu dve leti zbiral dokaze in nenadoma udaril s tožbo, ki je založniku pošteno spodsekala tla pod nogami. Tožba pravi, da je Activision Blizzard leta in leta vzgajal praktično nemogoče delovne pogoje, ki so obsegali seksualno nadlegovanje, rasizem, nepošteno plačo in še cel kup drugih stvari.

V pisarnah so nastradale predvsem ženske, ki so bile neprestano tarče svojih moških sodelavcev in šefov. V pisarnah naj bi prevladovala ameriška študentska mentaliteta, kar pomeni, da so se moški odprto pogovarjali o svojih seksualnih srečanjih, se norčevali iz posilstva ter zraven prešerno popivali. Ženske so veljale za nekaj manjvrednega in situacije med zaposlenimi so pripeljale tudi do ekstremov. Moški so si preko e-mail sporočil izmenjavali gole slike ene od zaposlenih, katera je bila nato tudi povabljena na poslovno potovanje s svojim šefom. Tam je bila zopet podvržena seksualnemu nadlegovanju in uboga ženska je zaradi vseh pritiskov naredila celo samomor.

Activision Blizzard se je na obtožbe že odzval in jih označil za povsem neresnične. A očitno tudi sam založnik ni enoten, ali so obtožbe resnične ali pa izmišljotine. Fran Townsend je v e-mail sporočilu, ki je bil namenjen samo zaposlenim, obtožbe označil za netočne in zastarele, saj naj bi nekatere bile stare več kot 10 let.

Povsem drugo pesem je v e-mail sporočilu pel predsednik Blizzarda J. Allen Brack, ki je zapisal, da je takšno obnašanje, ki je zapisano v tožbi, popolnoma nesprejemljivo in vse zaposlene je pozval, da ga glede vseh težav kontaktirajo direktno. Težava je namreč tičala tudi v temu, da so nadlegovane ženske večkrat stopile do oddelka za pritožbe, a so njihove skrbi vedno bile ignorirane.

Blizzard se kopa v težavah že dolgo časa, saj ljudje še vedno niso pozabili njihovega trapastega obravnavanja Hearthstone igralca, ki je bil kaznovan zaradi svoje podpore Hong Kongu. Takrat je J. Allen Brack na Blizzconu podal neko bledo opravičilo, ki pa je zadostovalo, da so bile zamere nekako hitro pozabljene.

A tokratne težave ne bodo zlahka odpravljene. Jezni so namreč tudi sami zaposleni, saj je kar 1500 delavcev podpisalo pismo, ki vodilne in njihov odziv na tožbo označil za naravnost nagnusen in v nasprotju s tistim, kar naj bi predstavljalo njihovo podjetje. V pismu je prav tako zapisano, da zaposleni ne verjamejo, da bodo vodilni v Activision Blizzardu poskrbeli za njihovo varnost in dobro počutje in da bodo kravatniki skoraj zagotovo vedno na prvo mesto postavili svoje interese.

Tožba je Blizzard udarila tudi na področju razvoja iger. Eden od veteranskih razvijalcev pri Blizzardu, Jeff Hamilton, je na Twitterju zapisal, da se je razvoj World of Warcrafta trenutno praktično popolnoma zaustavil, kar ne koristi nobenemu – ne razvijalcu, ne igralcem.

Tožba je še sveža in si jo lahko v celoti preberete tukaj, zaradi počasnih sodnih mlinov pa zna preteči precej vode preden bo moral Activision Blizzard stopiti pred sodnika.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime