Elon Musk zdaj gradi humanoidne Tesla robote, ki jim boste (najbrž) lahko pobegnili

Podjetje Tesla je pred kratkim na konferenci AI Day pokazalo nekaj napredkov, ki so jih naredili na področju umetne inteligence. Na predstavitvi je bil seveda prisoten tudi karizmatični lastnik Elon Musk, ki je na oder stopil pri predstavitvi Teslinega pionirskega humanoidnega robotskega sužnja Tesla Bota.

Robot je zaenkrat bolj ko ne samo koncept, a Tesla na njem plodno dela. Musk je pri predstavitvi povedal, da je Tesla vodilni na področju robotike in da so njihovi avtomobili praktično povsem vodeni iz strani umetne inteligence, zato je bilo logično, da to znanje preselijo tudi v humanoidne robote.

Roboti bodo visoki 170 cm in bodo tehtali okoli 56 kg. Dvignili bodo lahko okoli 68 kg, Musk pa je v šali povedal, da bomo lahko bote fizično premagali in jim tudi ubežali. Njihova maksimalna hitrost je namreč 8 km/h, tako da jim bo lahko pobegnil tudi tisti, ki bolj slabo vzdržuje kondicijo. A če so na Terminator filmi kaj pokazali, je to, da je tudi počasno premikanje dovolj hitro za zasledovanje če človeku prestreliš kolena.

Tesla roboti bodo zasnovani predvsem za to, da opravljajo dolgočasna in ponavljajoča se opravila, ki jih moramo opravljati ljudje. To pomeni denimo kupovanje živil v trgovinah, pomembno vlogo pa bodo igrali tudi službah, kjer je treba opravljati naporno fizično delo. Musk je pri predstavitvi še napovedal, da bo fizično delo v prihodnosti postala stvar preteklika, še posebej zato, ker naj ti roboti ne bi bili nečloveško dragi.

Musk je napovedal prve prototipe v začetku 2022, uradna spletna stran podjetja pa k zaposlitvi kliče vse inženirje, ki jih zanima področje robotike in umetne inteligence. Seveda je Elon znan tudi po temu, da svoje obljube prenapihuje, kar se še posebej odraža pri napovedih izidov izdelkov. Spomnimo se, da je bil njihov poltovornjak naslednje generacije napovedan 2017, videli pa ga bomo šele enkrat v 2022.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. Hja, za razliko od leta 2017, ko je imel v lasti samo eno tovarno, pa še to v najemu, ima zdaj tri giga tovarne. Tak da se da zgoditi, da bo naslednje leto kar veliko vozil zagledalo luč sveta. Držim pesti, da musku uspe, predvsem pa pri SpaceXu … Komaj čakam, da jim uspejo starshipi tako tekoče, kot danes počnejo s falconi.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime