Psychonauts 2 – res čudovita nadgradnja priljubljenega originala

Razvijalec Double Fine je originalni Psychonauts izdal dolgih 16 let nazaj in že takrat se spomnim, da je bilo kmalu govora o nadaljevanju. Prvenec so namreč kritiki in igralci toplo sprejeli, saj je ponudil unikatno izkušnjo platformske akcije v povsem unikatnih svetovih. Igra se namreč vrti okoli mladega junaka Raza, ki se želi pridružiti slavni sekciji junakov, s skupnim imenom Psychonauts, ti pa imajo posebno sposobnost prežarčenja v um vsake živeče stvari in tam lahko pod palubo razkrijejo vse njegove največje želje in strahove.

Koncept je res poseben in čeprav se je zdelo, da je Double Fine takrat zadel v zlato žilo, je za nadaljevanje potreboval kar dolgih 16 let. To je zdaj končno pred nami in z veseljem lahko zapišem, da je praktično v vseh pogledih boljši od originala, saj je razvijalec v projekt vlil vse priučeno znanje, ki ga je pridobil skozi vmesne igre.


VIDEO RECENZIJA


Razvojna ekipa: Double Fine
Založnik: Microsoft
Platforme: Xbox Series X/S, PC
Steam: Link
Datum izida: 25. avgust 2021
Cena: 59.99 €

Zvrst: Tretjeosebna platformščina


Psychonauts 2 je direktno nadaljevanje zgodbe originala in v Razovem svetu je med koncem enice in začetkom naslednika pretekel kvečjemu en dan in ne dolga leta. Razumevanje štorije zna biti za tiste, ki izvirnika niso igrali, malce težavno, a ni bojazni, da boste povsem izgubljeni. Igra namreč v uvodni sekvenci poskrbi za daljši povzetek dogodkov, ki lepo razložijo pretekle dogodke. Kljub tej pojasnitvi pa se vseeno priporoča, da najprej pod roke vzamete original, saj boste tako ugledali marsikatero referenco, ki bi vam drugače ušla. Če se že spravljate v igranje originala, potem to naredite na PC-ju. Zadeva je na konzolah ostala daleč v preteklosti, saj tam komaj dosega 30 sličic na sekundo in ne podpira višjih ločljivosti.

Nadaljevanje vas takoj po daljšem uvodu hitro vrže v akcijo. Raz je po dogodkih iz originala dokazal svoj pogum, zato je postal vajenec Psychonauts organizacije in ta ga takoj tudi plodno izrabi. Izkazalo se je namreč da glavni zlobnež iz prvega dela sploh ni bil tisti glavni šef, ampak samo podanik veliko večje nevarnosti, ki pa je na začetku neznanka. Za razkritje grdavža bo moral naš junaček Razputin zopet zavihati rokave, si nadeti prepoznavna pilotska očala ter preiskati marsikateri um, preden bo na koncu prišel na odgovore za vsa svoja vprašanja.

Igra redno dostavlja presenečenja. Tule gledam v stavnico, kjer namesto konjev dirkajo znaki pacienta.

Oboževalci originala se boste počutili kot doma, saj Psychonauts 2 originalne formule ne predrugači, ampak jo samo nadgradi. Tako kot prej se boste tudi tokrat sprehajali po pol odprtem svetu, ta pa bo praktično za vsakim ovinkom ponujal različne skrivnosti. Nadzorovanje Raza je tokrat bolj izpopolnjeno, kar gre tudi na račun bolj naprednih animacij, vseeno pa naš junak ni tako gibčen kot kakšen Mario kar zna koga zmotiti med natančnim opravljanjem platformskih izzivov.

K sreči se za premagovanje ovir sedaj lahko poslužimo dodatnih posebnih sposobnosti, ki jih lahko po mili volji prilagodimo na različne tipke ali gumbe kontrolerja. Raz obvlada normalni ter dvojni skok in odriv od stene, vse to pa lahko nato skombinira z unikatnimi potezami kot je počasno padanje z balonom, jahanje napihljive žogice in hitro teleportiranje skozi oblačke misli. Stopnje so raznolike in vsaka od njih zahteva uporabo svojih veščin, ki jih lahko hitro menjamo in se tako brž prilagodimo izzivom. Kljub vsem tem sposobnostim pa mi je boleče manjkal hiter šprint, ki bi prav prišel pri prečkanju kakšnih daljših stopenj ali pa med bojem, ki bi tako dobil nekaj dodatnega taktičnega pridiha.

Kotaljenje na bowling okroglini pokaže vse naprednosti fizičnega pogona.

Največja hiba nadaljevanja je zopet nekam pomanjkljiv boj. Ta sicer ni katastrofalen, a je razmeroma preprost. Nasprotniki niso kaj preveč raznoliki in nekaj smo jih srečali že v originalu, bojevanje proti njim pa ni noben presežek. Grdavže lahko udarimo, ustrelimo s hitrimi izstrelki, jih upočasnimo preko vrtenja časa ali pa kar zakurimo. Nekateri nasprotniki so bolj ranljivi na določene napade in ko vas napade cela gruča njih, morate hitro spreminjati svoje napade. A nič od tega ni preveč zabavno in čeprav lahko preko nabiranja surovin nadgrajujemo svoje sposobnosti, to ni spremenilo dejstva, da sem kar malce zavil z očmi, ko je slastno platformsko akcijo zaustavilo novo pretepanje. Izjema pri temu so šefi, ki ponujajo unikatne izzive in pri vsakem od njih boste za zmago morali najprej odkriti specifičen trik, preden bo veliki grdavž podlegel vašim psihonavtskim napadom.

Vsi šefi so zabavni in ne preveč težki.

Boj resda morda ne navduši, ampak igra naravnost zasije v sestavah stopenj. Tako kot v izvirniku se boste tudi tokrat selili med mislimi raznih likov, ki jih boste srečali med raziskovanjem in znotraj teh možganov boste naleteli na sila zanimive zaplete in prepreke. Igra zaradi te svobode razprostri svojo domišljijo in dostavlja eno presenečenje za drugim. Tako boste v eni sekciji sodelovali na kuharskem šovu in treba bo poskrbeti za posebno jed, ki bo nato čakala na odobravanje sodnikov. Nato boste skočili v drug um, kjer bo treba združiti razpadlo glasbeno skupino, ta pustolovščina pa je zavita v izjemno živobarvne odtenke 60-ih let in tudi med igranjem teh stopenj boste naleteli na marsikatero referenco uživanja LSD-ja in marihuane. Psychonauts 2 se na splošno loti tudi resnih tem kot je denimo depresija, a takšne teme obravnava spoštljivo in igralca ob tem tudi zabava.

Ravno to je najbolj dobrodošla lastnost te igre: zabava, podprta z dobro dozo humorja. Igre se včasih jemljejo preveč resno in pravi piš svežega vetra je, ko se lahko med igranjem pošteno narežiš, humor pa je tule namenjen tudi bolj odraslim. Da bi bila slika popolna je Double Fine zopet poskrbel za širok spekter simpatičnih in pisanih oseb, ki jih boste hitro vzljubili in vsebujejo odlično glasovno podajanje. Namig: slišali boste tudi slavnega igralca in pevca Jacka Blacka.

Psychonauts 2 izstopa po svojih izjemno ustvarjenih stopnjah.

Psychonauts 2 je tako odlična nadgradnja izvirnika. Double Fine je v novo avanturo zapekel cel kup svežih idej in igralnih prijemov, vmes pa ni pozabil, da mora biti igra tudi zabavna in na trenutke naravnost smešna. Manjše zamere sicer obstajajo: omenil sem že pomanjkanje šprinta, želel pa bi si tudi nekam bolj jasnega uporabniškega vmesnika. Če se že pritožujem bi omenil še nekatere zastarele teksture, ki kažejo na to, da je bila igra res dolgo v razvoju in je s sabo prinesla nekaj stare prtljage.

Na splošno pa je tole priporočljiv nakup in nihče vam ne bi zameril, če boste po ogledani zaključni sekvenci Psychonauts 2 nominirali za najboljšo igro leta 2021.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Psychonauts 2 je odlična platformska izkušnja, ki je za svoje rojstvo potrebovala dolgih 16 let. Oboževalci originala se boste počutili kot doma, poskrbljeno pa je bilo tudi za novince, ki se boste hitro zaljubili v barvit svet, posejan z zanimivi liki in odlično sestavljenimi in unikatnimi stopnjami.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Psychonauts 2 je odlična platformska izkušnja, ki je za svoje rojstvo potrebovala dolgih 16 let. Oboževalci originala se boste počutili kot doma, poskrbljeno pa je bilo tudi za novince, ki se boste hitro zaljubili v barvit svet, posejan z zanimivi liki in odlično sestavljenimi in unikatnimi stopnjami.Psychonauts 2 - res čudovita nadgradnja priljubljenega originala