Salvador postala prva država, ki je Bitcoin priznala kot uradno valuto

Salvador je majhna država, ki šteje samo nekaj več kot 6 milijonov prebivalcev in državo bolj redko vidimo na naslovnicah spletnih strani, ki se bavijo s tehnologijo. To se je spremenilo včeraj ko je predsednik Nayib Bukele ponosno napovedal nakup 400 Bitcoinov v skupni vrednosti 20,9 milijona dolarjev, Salvador pa je hkrati postal prva država na svetu, ki Bitcoin priznava kot svojo uradno plačilno sredstvo.

Ta zanimiv eksperiment se je začel pripravljati že junija, ko je Salvador napovedal pripravo novega zakonika, ki bi Bitcoin postavil ob bok ameriškemu dolarju za kupovanje in plačevanje raznih surovin.

Navdušenci nad kriptovalutami odločitev Salvadorja seveda pozdravljajo, a sami prebivalci nad novo valuto niso ravno navdušeni. Obsežna anketa je razkrila, da skoraj 70 % državljanov odločitve vlade ne odobrava, veliko njih pa niti ne ve, kako sploh uporabljati to digitalno valuto.

Posvojitev nove valute bo pomembno vlogo igrala tudi pri vsem denarju, ki ga migranti iz drugih držav pošljejo nazaj domov, saj te priliv predstavlja kar 24 % celotnega bruto domačega proizvoda Salvadorja. Država je namreč dokaj revna in pri prebivalcih je že navada, da gre kakšen član družine kruh služiti v kakšno drugo državo, te dobičke pa nato pošilja domov.

Kakor je poteza Salvadorja pogumna, so se med uporabniki vseeno hitro začeli pojavljati sumi. Sprva je bilo namreč rečeno, da bodo lahko uporabniki kripto valut lahko uporabljali vsako denarnico, zdaj pa se zdi, da bo za trgovanje podprta samo Chivo aplikacija, ki jo ima pod rokami vlada. Vsak uporabnik bo za registracijo Chivo aplikacije dobil 30 $ bonusa, a ta registracija je možna samo preko veljavnega osebnega dokumenta, kar je nekako v nasprotju z anonimnostjo, ki jo omogočajo kriptovalute.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime