Fortnite se očitno še dolgo ne bo vrnil na Apple naprave

Razvijalec in založnik Epic je lani avgusta čez noč naredil eno zelo pogumno, in po mnenju mnogih, tudi neumno potezo. V svoji igri Fortnite so namreč igralcem na iOS sistemih omogočilii nakup izdelkov preko svoje trgovine in s tem so povsem zaobšli Applovo trgovino, ki si drugače od vsake transakcije odtrga 30 %. Apple se je seveda hitro odzval in Fortnite odstranil iz svoje trgovine, Epic pa je bil že pripravljen s tožbo.

Ta se je vlekla po sodiščih eno leto in šele pred kratkim smo dobili končno razsodbo. Rezultat je šel v večini v prid Applu, saj je sodnik odločil, da je Epic kršil sklenjeno pogodbo in da je Apple povsem upravičen do pobiranja obresti. Vendar pa je Epic vseeno eno točko dobil v svojo korist, saj Apple ne sme več onemogočati razvijalcem, da v svojih igrah ponujajo alternativne oblike plačila. Epic se je na odločitev pritožil, tako da se bo pravdanje nadaljevalo, založnik pa je že začel gledati, kako bi se Fortnite po svoji odsotnosti zopet vrnil v iOS naročje.

Epic je Applu plačal 6 milijonov dolarjev odškodnine ter obljubil, da se bo od zdaj naprej ravnal po njihovih navodilih. Vendar pa Jabolčniki niso pozabili pravdanja na sodiščih in so Epic zavrnili. To je bilo nekako tudi pričakovano, saj je res, da se večji igralci v igričarski in tehnološki industriji ves čas pravdajo, a Epic je pranje tega umazanega perila postavil v luč javnosti, kar Applu zagotovo ni bilo všeč.

Epicov direktor Tim Sweeney je na Twitterju pokazal namero njegovega podjetja, da z Applom zakoplje bojno sekiro in njihov odgovor. Apple Fortnitu ne bo dovolil vrnitev v svoj ekosistem, vse dokler ne bodo zaključene vse sodniške poravnave. Kot vemo so sodni mlini počasni in Tim ocenjuje, da zna vse to pravdanje trajati tudi do 5 let, Applovo zavrnitev pa je označil kot še en znak njihove moči, ki lahko sama izbira zmagovalce in poražence.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime