Kriptovaluta Solana (SOL) dosega novo najvišjo vrednost kot tekmec altcoinov Bitcoinu in Ethereumu.

Solanin žeton SOL je v četrtek dosegel novi rekord v višini 214,96 USD (181,66 EUR), s čimer je postal šesta najdragocenejša kriptovaluta – prehitel je tudi Dogecoin in Ripple (XRP). 

Povišanje cen je Solanovo tržno vrednost povečalo nad 50 milijard evrov. Žeton je debitiral šele pred 18 meseci, pred enim letom pa je bil vreden manj kot 2 USD. 

Solanin porast prihaja kljub temu, da je kripto trg ta teden lažji za stotine milijard dolarjev. 

Torej, kakšni so razlogi za Solanine velike uspehe v kriptosferi? 

Glavni razlog, zakaj je Solana v zadnjem času pritegnila toliko pozornosti, je vstop omrežja v nezamenljive žetone (NFT). 

Solana je ustanovil Degenerate Ape Academy, ki je prodala zbirko slik risanih opic. 10.000 jih je bilo prodanih v prvih 10 minutah, kar je nato močno vplivalo na povišanje žetona SOL, saj so ljudje potrebovali kriptovaluto za nakup risanih opic. 

https://twitter.com/RealCryptotem/status/1431895531064684549?s=20

Solani je pomagalo tudi avgustovsko krepko povišanje prometa NFTjev, ki je dosegel rekord v prodaji okoli 761 milijonov evrov. 

Solana se je osredotočila tudi na projekte DeFi (decentralizirano financiranje), ki v zadnjih mesecih izreže finančne institucije in posrednike ter izvede finančne transakcije prek verige blokov. 

Solana je dala prednost pametnim pogodbam, ki so programi, shranjeni v verigi blokov, ki se izvajajo, ko so izpolnjeni vnaprej določeni pogoji, in avtomatizirajo dogovore, tako da so vsi prepričani v resničnost rezultata. Odrežejo vsakega posrednika in pospešijo postopek. 

To je Solani omogočilo, da je izkoristila bullish obdobje trgov NFT in DeFi. 

Toda tudi druge kriptovalute, kot je Cardano, nameravajo vstopiti v prostor pametnih pogodb, zato se bo verjetno povečala konkurenca. 

Solana uporablja tudi soglasje o dokazih zgodovine “Proof of History” (PoH), kar pomeni, da so sporočila združena tako, da obstaja dokaz in zapis časa vsakega sporočila. Koncept omogoča večjo razširljivost in zaupanje v verigo blokov. 

Ena izmed drugih glavnih obljub mreže je, da njeni uporabniki ne bodo presenečeni nad povečanimi davki in pristojbinami. 

Trgovci so tudi ugibali o možni novi funkciji, ki naj bi jo Solana predstavila v začetku septembra, vendar je malo znanega, kaj bi lahko bila ta funkcija. 

Solana verjetno ne bo kmalu zrušila Bitcoina s prvega mesta, vendar se bolj obravnava kot tekmec Ethereumu, saj je tehnologija cenejša in trdi, da ponuja hitrejšo hitrost transakcij pri 50.000 transakcijah na sekundo. 

Ker bo vse več verig blokov začelo uporabljati pametne pogodbe in se želelo preseliti v NFT, se bo Solana soočila z večjo konkurenco v prostoru, ki si ga je zasegla. 

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime