Zakaj so NFT-ji tako privlačni in kako se lahko vsak začne brezplačno učiti o njih?

NFT-ji so danes po vsem svetu v modi. Na prvi pogled se morda zdijo zabavna pandemična motnja, trend v Twitterju, ki navdihuje zbiratelje, da spremenijo svoje slike profila v pisane male avatarje, na primer 280.000 USD vredna broška CryptoPunk Serene Williams, ki ga je Alexis Ohanian nosil na Met Gala .  

Verjetno se je marsikateri bralec ob tem spotaknil “Počakaj – pixel risba v vrednosti 280.000 dolarjev?” Morda so NFT vredni globljega pogleda.

Morda je tudi že marsikdo zasledil vest o slovenskem glasbenem producentu Grammatiku in kako je z izdajo skladb vezanih na NFTje pokril svoj celoten izpad prihodkov med zaprtjem javnega življenja zaradi covida, ko je moral odpovedati vse koncerte in nastope.  

Kot spoznava vse več finančnih svetovalcev, se NFT-ji začenjajo “prijemati”, tudi med ne-zvezdniki.  

Čeprav lahko žargon, ki ga uporablja skupnost NFT, povzroča vrtoglavice, je vseeno težko zanikati, da je na tej digitalni umetnosti nekaj več. Tehnologije same ni težko razumeti (vsaj ne na konceptualni ravni), toda kar je resnično vznemirljivo, je potencial, ki ga ta tehnologija prinaša – in kam bi nas lahko pripeljala v prihodnosti. 

Kaj je torej NFT? Kratica “NFT” pomeni žeton, ki se ne zamenjuje –  angl. Non-fungible Token. To je čudovit način, da bi rekli nenadomestljiv, nezamenljiv, torej unikaten. Bankovci so na primer zamenljivi. En evrski bankovec predstavlja isto stvar oziroma vrednost kot naslednji. Dokler noben ni ponarejen, bo blagajnik sprejel kateri koli bankovec, ki ga imate v denarnici. Ni pomembno, s katerim se odločite za plačilo. 

Večina kriptovalut je tudi zamenljiva. En bitcoin je na primer enak bitcoinu, enak enemu bitcoinu. Dejansko prenesena datoteka ni pomembna za njeno vrednost, čeprav je tam omejeno število bitcoinov. 

Žetoni, ki jih ni mogoče zamenjati, pa niso zamenljivi. Te digitalne datoteke, ki so kovane na verigi blokov (blockchain), predstavljajo edinstveno in zato pomanjkljivo sredstvo. Te srčkane risanke CryptoPunk so si lahko podobne, vendar digitalni zapis, odtisnjen na verigi blokov, lahko preveri, katera je in, kar je še pomembneje, kdo je lastnik. Ko se lastništvo prenese, to zabeleži tudi veriga blokov. 

Če sploh razmišljate o tehnologiji, ne potrebujete veliko domišljije, da bi razumeli, kako ta nova tehnologija odpira svet možnosti, ki bi lahko spremenile način snemanja in prenosa digitalnega lastništva. Že razumemo, kako pošiljati digitalne datoteke, kot so PDF -ji, JPG -ji in drugo – vendar NFT -ji dodajo novo plast preverjanja podatkov. 

Obstajajo celo take stvari, kot so pametne pogodbe, kjer lahko ustvarjalec kodira avtorske honorarje v svoj NFT, tako da vsakič, ko se sredstvo ponovno proda na sekundarnem trgu, on (in kdorkoli drug, ki ga želi zapisati v kodo), plačuje. V primerjavi z devetdesetimi, ko je vsak otrok iz soseske lahko zgolj zapisal zgoščenko ali naložil svoje najljubše pesmi na Napster, izmenjava NFT-jev na blockchainu ustvari zapis, ki je, kolikor lahko razumemo, shranjen v večnost. 

Nazadnje, NFT ne gre le za umetnost in glasbo, čeprav je to najbolj priljubljen kontekst, v katerem se o njih zdaj razpravlja. Tehnično je NFT lahko kakršna koli datoteka, pravi Jordan Lyall, vodja produktov in soustanovitelj trga NFT Nifty’s. 

“To je skoraj samo neka nova oblika datoteke,” pravi. “Netflix je filme pošiljal po pošti, a ko je tehnologija postala dovolj dobra, so začeli s pretočnim predvajanjem. To je nekako isto. ” 

Zdaj tehnologija NFT zmaga nad umetniško skupnostjo, vendar je to le skok stran od uporabe za izdajanje vozovnic, nepremičnine – in morda celo za lastništvo finančne varnosti, pravi Lyall. 

“Menim, da bo Nasdaq v nekem trenutku popolnoma deloval na verigi blokov,” pravi Lyall, ki je pred ustanovitvijo Nifty’s ustanovil kmetijsko spletno stran NFT dontbuymeme.com . Ker je na lastni koži izkusil, do kakšnih inovacij prihaja skozi eksperimentiranje, pričakuje, da bo tehnologija NFT nenehno rastla, dokler ni prisotna vsepovsod. 

Za nakup in prodajo NFT -jev moramo najprej izbrati trg NFT in denarnice po svoji izbiri. 

Podobno kot Amazon ali eBay je trg NFT platforma, kjer lahko uporabniki shranjujejo, prikazujejo, trgujejo in v nekaterih primerih ustvarjajo (angl. Minting) NFT. 

Uporabniki bodo potrebovali financirano kripto denarnico, ki je združljiva s katerim koli omrežjem blockchain, ki ga uporablja trg, v katerem želijo kupiti ali prodati NFT. MetaMask je na primer priljubljena denarnica, ki deluje na morda najbolj priljubljeni platformi blockchain, Ethereum. Trgi, ki uporabljajo Ethereum, vključujejo OpenSea, Rarible in SuperRare. 

Nifty’s, pa naprimer, uporabnikom omogoča, da vnesejo številko svoje kreditne kartice in opravijo transakcije v FIAT valuti, čeprav je denar povezan s kriptovaluto, znano kot stablecoin, ki je zasnovana tako, da ima vrednost v primerjavi z USD. (To omogoča dostopnost izmenjav kriptovalut novincem.) Valuta, uporabljena v vsakem scenariju, in ali so valute zamenljive, sta odvisna od platforme. 

Tako kot pri vsakem finančnem računu se bodo morali uporabniki prijaviti in deliti osebne identifikacijske podatke, na primer bančne račune in številke kreditnih kartic. Tako kot pri vseh vrstah spletnega nakupovanja bodo za transakcije in stroške obdelave vzete provizije.  

Zakaj so NFT tako privlačni? 

Preprosto povedano, ljudje imajo radi zbirateljske predmete. Zahvaljujoč vse večji dostopnosti trgov NFT, naziv »zbiralec« zdaj velja za nekoga, ki trguje z brezplačnimi žetoni Space Jam, enako kot za ugledne osebnosti, kot je psevdonim Whale Shark , ki ima v lasti več kot 220.000 kosov digitalne umetnosti in se je posvetoval s Paris Hilton o tem, kako prodreti na trg. 

Morda je koristno razmišljati o NFT na enak način kot na primer o redki zbirki znamk ali podpisanem izvirnem rokopisu velikega uspešnega romana. NFT so zelo podobni zbiranju stripov ali baseball kartic,sličic živalskega kraljestva, kart MTG, Yugi-oh in Pokémon itd. Zaradi blockchaina pa je njihova resnična redkost (rarity) (in vrednost) veliko manj špekulativna, ker imamo nesporne podatke o vseh žetonih. 

Kako se vključiti v NFT brez porabe dolarja? 

“Oglejte si Twitter,” pravi Lyall. In prav ima. 

S hitrim pomikanjem po viru za #NFT in #NFT lahko najdete umetnike, platforme in podjetja, ki klepetajo o pričakovanih padcih (izdajah), novicah iz industrije in še več. 

Lyall predlaga tudi preverjanje projektov, kot je OpenSea, trenutno največja tržnica NFT, da se poučite o znanih umetnikih, ekskluzivnem sodelovanju in koliko stanejo vaši najljubši NFT-ji. Spremljanje tega razvoja ne stane nič, pomaga pa vam, da postanete bolj obveščen kupec, ko ste pripravljeni začeti zbirati. 

Najdražji NFT -ji naj vas ne obupajo, svetuje Lyall. Žetoni iz ene od prvih zbirk NFT, na primer CryptoPunks, so na primer zdaj cenjeni po izjemno visokih cenah , čeprav so bili brezplačni, ko so prvič izšli leta 2017. 

Namesto tega “poiščite umetnika, ki vam bo resnično všeč”, pravi Lyall. Opazite nastajajočega ustvarjalca, katerega delo še ni znano ali cenjeno. Kupite zgodaj, ko je cena nizka – lahko se izplača kasneje. Najpomembneje pa je, da to počnete zaradi užitka, ne zaradi potencialnega dobička. To je bila Lyallova skrivnost uspeha. 

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime