El Salvador bo Bitcoine rudaril kar s pomočjo energije aktivnih vulkanov

Predsednik Salvadorja Nayib Bukele je svet kriptovalut navdušil s kratkim videoposnetkom, ki prikazuje rudarske ploščadi Bitcoina (BTC), ki se povezujejo v geotermalno elektrarno, ki izkorišča energijo iz aktivnih vulkanov.

https://twitter.com/nayibbukele/status/1442949756993490945?s=20

Bukele ni pojasnil, koliko strojev je trenutno na omrežju ali koliko električne energije je bilo namenjene rudarjenju BTC, ampak je preprosto zapisal, da je projekt naredil svoje “prve korake”, k realiziranju projekta, ki ga je poimenoval “vulcanode”.

Nekdo je duhovito pokomentiral :

“Ashrate is rising.”

Na Redditu so bili uporabniki na splošno zelo navdušeni, eden je napovedal, da se El Salvador “bliskovito približuje najbogatejši državi na svetu”.

Toda medtem, ko se Bukele osredotoča na mednarodne žaromete, se doma bori z nadaljujočo polemiko o domnevnih vladnih načrtih za plačilo vseh zaposlenih v bitcoinih namesto v fiat USD.

Sprejetje BTC -ja je v Salvadorju doživelo mlačen sprejem, pri čemer so mnogi izrazili zmedo glede delovanja žetona in se vprašali glede njegove nestanovitnosti. Opozicijski voditelji so še povečali trditve, da bo sprejetje BTC kot državne valute spodbudilo pranje denarja v državi.

Spomnimo se, da je El Salvador ena izmed najbolj zadolženih držav na svetu. Predsednik Bukele pa je po nasvetu ekonomistov sprejel Bitcoin kot državno valuto v upanju, da bi lažje poplačali svoj dolg. S tem naj bi El Salvadorju v prid izkoristil pravico vsake države, da svoje dolgove odplačuje v svoji domači valuti. Načrt je vsekakor dober, če bo država kupovala Bitcoin, ko mu cena v primerjavi z USD pade in odplačuje obroke, ko cena poskoči. Še bolje pa se načrt odplačevanja lahko obnese, če ga kar sami narudarijo.

V začetku tega tedna je Bukele, predvsem zaradi močnega odpora opozicije in prebivalstva, ovrgel misel, da bo država poskušala izključno izplačevati pokojnine v BTC in prepovedala podjetjem, da izplačujejo plače v nečem drugem kot v USD kot sedaj. Vsekakor pa vlada res želi povečati posvojitev Bitcoina in sicer tako da nekaterim podjetjem dovoli plačilo osebja v BTC.

Kljub nasprotovanju opozicijskih poslancev, pa Bukelejeva velika večina v parlamentu pomeni, da bodo njihova prizadevanja za spremembo politike skoraj zagotovo padla.

Problem, s katerim se bo moral El Salvador še soočiti, pa je tudi izobraževanje prebivalstva o tej kriptovaluti. Kot ena izmed držav z najrevnejšim prebivalstvom, se marsikateri prebivalec do zdaj še ni srečal s kriptovalutami. Velika večina niti ne ve, kako hraniti, plačevati ali trgovati s kriptovalutami.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime