Seinfeld je zdaj na Netflixu, a ne v najboljši obliki

Netflix je končno dobil nazaj eno serijo, ki jo lahko vrtite v ozadju, medtem ko se vi posvetite drugim stvarem. Takšno stvar je obupno potreboval, saj je v zadnjih letih izgubil tako Pisarno kot tudi Prijatelje in čeprav pretočni servis ves čas dela na novi vsebini, njihov katalog vseeno potrebuje svoje klasike.

To vlogo zdaj zaseda dobro znani Seinfeld, za katerega si je Netflix izboril pravice leta 2019 in serijo izmaknil pretočnem servisu Huluju. Pogodba je bila sklenjena za pet let, serija pa je na Netflixu končno zaživela 1. oktobra.

Vendar pa so gledalci razočarano ugotovili, da vseh 9. sezon in 180 epizod ne bodo mogli spremljati v najboljši obliki. Serija je bila namreč originalno posneta v formatu 4:3, saj so v tistih davnih časih obstajali bolj kvadratni televizorji. Danes je situacija seveda povsem drugačna in gledanje izvajamo v formatu 16:9, kar pa pri prenosu 4:3 slike pomeni črne robove ob straneh.

Pretočni servisi so za rešitev tega problema uporabili preprost trik, ki sliko poveča do te mere, da se črni robovi zapolnijo in tako gledamo na televiziji “polno” sliko. Vendar pa ta rešitev zahteva svoje žrtve: ne samo, da je končna slika preveč “zoomirana”, med približevanjem se izgubijo nekatere podrobnosti, ki skočijo izven okvirjev prikazane podobe.

To se je zgodilo tudi pri Seinfeldu in dober primer je epizoda The Pothole, kjer George izgubi ključe, ki se nato znajdejo pod svežim nanesenim asfaltom. V originalnem kadru smo lahko videli Georga, kako se jezi na prekrito luknjo, medtem ko v Netflix verziji zaradi približane slike ta del scene v kadru manjka in George se jezi na prazen zrak.

Z enakimi težavami se je ob prehodu na pretočni servis Disney+ soočala risana serija Simpsonovi. Disney je zaradi vseh pritožb kasneje omogočil izbiro med originalnim 4:3 in predelanim 16:9 formatom in zanimivo bo videti, če bo podobno rešitev ponudil tudi Netflix.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime