Cryptoverse in Busta Rhymes opozarjata na pomanjkljivosti v centraliziranem sistemu Facebooka

Velikan družbenih medijev Facebook in z njim povezana spletna mesta so bili nedavno brez povezave več kot pet ur zaradi “napačne spremembe konfiguracije”, Cryptoverse ga je uporabil za nadaljevanje razprave o potrebi in koristih decentralizacije. 

Facebook, Instagram , Messenger in WhatsApp so bili vsi nedostopni, kar je imelo velik vpliv na  več kot 3,5 milijarde uporabnikov, direktor za tehnologijo (Chief Technology Officer) Mike Schroepfer pa je objavil na Twitterju, da so jih doletele “težave z omrežjem.”  

Po posodobitvi razloga za izpad je osnovni vzrok vplival tudi na številna notranja orodja in sisteme. Ugotovili so, da so “spremembe konfiguracije hrbteničnih usmerjevalnikov, ki usklajujejo omrežni promet med našimi podatkovnimi centri, povzročile težave, ki so prekinile to komunikacijo [kar] je kaskadno vplivalo na način komuniciranja naših podatkovnih centrov, kar je ustavilo naše storitve.” 

Zdi se, da je težava povezana s sistemom domenskih imen (DNS). 

“Torej bi bil to pravi čas, da facebook.com postane facebook.eth,” je vprašal svojih 3,8 milijona privržencev na Twitterju ameriški rapper in producent Busta Rhymes. 

https://twitter.com/LUKACACIC/status/1445149729017434115?s=20

.ETH je domena Ethereum Name Service (ENS), ki temelji na osnovi blockchain sistema poimenovanja in deluje kot nabor pametnih pogodb na Ethereum (ETH) blockchain. 

Priljubljeni glasbenik je nadaljeval, da iz svojega osnovnega razumevanja veriženja blokov, tehnično gledano, “ne more biti socialno omrežje, kot je Facebook, zgrajeno na verigi blokov?” Dodal je, da postavlja vprašanje, z namenom da bi se učil. 

“Busta postavlja boljša vprašanja kot 99 % kripto twitterja,” je komentiralo podjetje denarnice MyCrypto, ki je osredotočeno na Ethereum. 

Tehnični urednik Guardiana, Alex Hern, je na Twitterju zapisal, da je težava pri tem zadnjem incidentu ta, da “Facebook preko Facebooka vodi VSE”. Ko so poslali posodobitev protokolu za usmerjanje, namesto da bi imeli možnost enostavnega popravka za pošiljanje nove posodobitve, “ko so bili njeni strežniki zagnani z interneta, se je tudi zagnal … možnost pošiljanja tega nadaljnjega sporočila in možnost prijave v sistem, ki bi poslal nadaljnje sporočilo. ” 

Imena Facebookovih DNS so se prenehala reševati, njihovi IP -ji infrastrukture pa niso bili dosegljivi, je nadalje pojasnilo podjetje za spletno infrastrukturo in varnost spletnih mest Cloudflare ter dejalo : 

“Bilo je, kot da bi nekdo naenkrat” izvlekel kable “iz svojih podatkovnih centrov in jih odklopil od interneta.” 

V bistvu je njegov močno centraliziran sistem privedel do kaskadnega niza dogodkov. Več si o tem lahko preberete tukaj.

Mnogi v komentarjih so izrazili hvaležnost, da se je Busta Rhymes pripravljen naučiti in razširiti glas o industriji veriženja blokov in decentralizaciji. Hkrati je kar nekaj uporabnikov izrazilo tudi dvom, da bi bil Facebook pripravljen se približati decentralizaciji, nekateri pa pravijo, da so razlogi za to lahko nadzor in prihodki. 

“Nekoč so bile to ločene storitve, vendar se podjetja preprosto rada centralizirajo, da prihranijo denar in povečajo učinkovitost,” je komentiral en Redditor. 

Drugi so trdili, da Ethereum trenutno “ni primeren za namen”, morda pa bo postal primernejši na Ethereum 2.0. 

Odgovarjajoč na vprašanje, če bi do takšnega izpada lahko prišlo, če bi na Ethereumu razvili decentraliziran Facebook, so nekateri trdili, da obstaja razlika med “centraliziranim” in “distribuiranim”, drugi pa so rekli, da bi se dogodek tehnično lahko še zgodil, vendar veliko težje – s čimer so namigovali na električni oziroma omrežni izpad po vsem svetu.  

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime