Cene grafičnih kartic so zopet v porastu

Na žalost krize glede zaloge grafičnih kartic še ne bo kmalu konec. Čeprav so cene začele poleti rahlo padati in se začele počasi približevati maloprodajni vrednosti, so se od takrat zadeve korenito spremenile. Zaloga je kar naenkrat usahnila in cene so se zopet začele dvigati in glede na zadnje poročilo iz strani nemške spletne strani 3DCenter, se zna situacija do konca leta samo še poslabšati.

grafične kartice

3DCenter je na kup zbral podatke popularnih trgovin iz Nemčije in Avstrije in kakor vidite iz zgornjega priročnega grafa, so bile cene najnižje julija, ko so bile cene “samo” dobrih 150 % nad maloprodajno ceno. Od takrat so grafične kartice AMD-ja in NVIDIE zlagoma začele naraščati in so oktobra prerasle mejo 180 %. Zaloga grafičnih kartic serije AMD RX 6000 so celo malce slabše od NVIDIE, ki te dni ne dohiteva proizvodnjo serije kartic RTX 3000.

kartice

Cene so tako trenutno astronomske. Najslabše gre grafični kartici RX 6800 z maloprodajno ceno 579 €, ta pa v cenah sega med 1.200 in 1.700 €. Tudi popularna grafična kartica RTX 3080 je precenjena, saj v osnovi zase zahteva dobrih 700 €, v trgovinah pa se prodaja po ceni med 1.300 in 1.900 €.

Tudi pri nas cene naraščajo. V trgovini EIGRE.si sicer nekaj zaloge je, a so cene podobne tistim iz nemških in avstrijskih trgovin, Mimovrste pa je denimo popolnoma oropan, cene pa so v stratosferi.

Na žalost vse kaže na to, da bodo letošnje božične jelke, na področju računalniške strojne opreme, precej osiromašene.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

3 KOMENTARJI

  1. Rešitev je, da ne kupiš nove grafične. V kolikor so ljudje tako naivni, da kupujejo po takšnih cenah. Pa naj.

    Cene bodo padle. Brez dvoma le kakšno leto ali dve bo potrebno počakati.

    • čez leto dve bodo to že stare grafične ker prihajata tako pri rdečih kot zeleih 7000serija ter 4000serija kdor bo pa pol raje kupil serijo starejšo pa oprosti na izrazu bo totalni cepec ker glede nato kaj vse se že o obeh serijah bosta konkretno zmogljivejši.

      • To je res. Realno se bo vse koncal(ne dobesedno) k bojo dovol graficnih delal. Milsm zdej jih ne proizvajajo dost in zato so cene prevelke. Pa tud cez 1 al pa 2 leti bodo te graficne kartice ze “slabe” ker bodo nove generacije nerealno dobre. Jst sm meu glih sreco da sm komp sestavu pred korono in sm 2070 super dubu po prodajni ceni.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime