Prihaja prijava ID prek Ethereuma

Nevarnosti, ko Facebooku dovolite nadzor nad vašo spletno identiteto, so jasne. Alternativna možnost bi namesto tega uporabila denarnico Ethereum in vam omogočila nadzor nad lastnimi podatki.

Facebook je bil v zadnjih nekaj tednih v medijih in na ameriškem kongresu preganjan zaradi praks, ki jih je težko obravnavati kot kaj drugega kot zlonamerne. V bistvu je podjetje menda že leta vedelo, da njegovi algoritmi usmerjajo uporabnike na vsebino, ki je na različne načine škodljiva, vendar ni glede tega storilo nič, ker bi sprememba pomenila izgubo denarja.

Če ste že kdaj uporabljali svoj Facebook račun za prijavo v drugo storitev na spletu, ste socialnemu omrežju pomagali narediti vašo spletno izkušnjo bolj strupeno, tudi če niste uporabnik samega Facebooka. Ali pa podobno storite z Googlovimi ali Appleovimi storitvami za identifikacijo. Vsi vključujejo velike kompromise glede zasebnosti, med drugim tudi možnost posredovanja obveščevalnim agencijam.

To je ena glavnih težav današnjega interneta. Anonimnost, ki je lastna omrežju, je vsekakor dobra, uporabnike orodij, odvisnih od ID-ja, pa prepušča velikim ponudnikom centralizirane identitete in njihovim navidezno neizogibnim zlorabam. Razvijalci blokovnih verig so že dolgo govorili o razvoju “decentraliziranih” standardov identitete, ki bi nas rešili pred nevarnostmi Big Login, in vsaj en pomemben korak k tej prihodnosti se zdi neizbežen: prijava z Ethereumom prihaja.

Tako se sliši: standardni način uporabe denarnice Ethereum, ki jo imate kot identifikator v več storitvah. Če je vaša prva misel: »moje ime niti ni priloženo moji denarnici ETH«, je ravno to bistvo: uporaba kriptografskega označevalca kot identitete pomeni, da ima uporabnik in ne ponudnik popoln nadzor nad tem, s katerimi osebnimi informacijami je povezan. Sčasoma se boste lahko na primer odločili, ali določena storitev potrebuje vaše ime, dokazilo o vaši starosti ali vpogled v stanje ETH. Teh podatkov pa vam vsekakor ne bo treba poslati vsem storitvam, ki jih uporabljate.

Spruce Systems, Inc. · GitHub
Logotip podjetja Spruce Systems

Standard razvija družba Spruce Systems , ki so jo soustanovili nekdanji sodelavci ConsenSys, ki je zmagala na nedavnem razvojnem pozivu za razvoj od Fundacije Ethereum in Ethereum Name Service. Kot pravijo sami so začetni cilji precej skromni:

“Začenjamo z ne tako resno, ne tako močno identiteto,” pravi soustanovitelj in izvršni direktor Spruce Wayne Chang. »Ker želimo biti preizkušeni v bitki. Kratkoročno do srednjeročno je bolj podobno poverilnicam družabnih medijev, ki povezujejo svoje ročaje v Twitterju z verigo blokov… Ne želimo še zagotoviti poverilnic za nakup milijonov dolarjev finančnih vrednostnih papirjev, čeprav ta možnost še ni popolnoma ovržena.”

Po besedah ​​Spruce bodo aplikacije za to začetno iteracijo bolj verjetno vključevale manj varne uporabe, kot je vsebina zajezovanja za imetnike nezamenljivih žetonov (NFT). Sčasoma pa bi lahko z vključitvijo varnega shranjevanja zunaj verige prijava z Ethereumom (recimo temu samo SIWE) ponudila tudi »močne« možnosti, kot je vladni ID. Uporabniki bodo lahko za vsak primer posebej nadzorovali dostop do teh podatkov in jih poljubno odstranili ali ločili.

Ena pomembna ovira za SIWE je inherentno tveganje ponovne uporabe katerega koli identifikatorja, zlasti naslova, ki ga je verjetno precej enostavno povezati z denarnicami, ki se uporabljajo za finančne dejavnosti. Čeprav je zamisel o uporabi več denarnic ali denarnic za enkratno uporabo kot varnostnega ukrepa uporabnikom kriptovalut znana, je to verjetno še predaleč za večinsko populacijo, vsaj za zdaj – še en razlog, da se SIWE začenja z otroškimi koraki.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime