Back 4 Blood – zombiji so vedno zabavni

V igričarski industriji se igralci velikokrat pritožujejo, da je pobijanje zombijev prežvečeno, klišejsko in da je skrajni čas, da se spomnimo kakšnega novega sovražnika. A to ne velja zame, saj se dogajanja okoli postapokaliptičnega sveta preprosto ne morem naveličati.

Vendar pa sem za postapokaliptično dogajanje pravi gurman in sem tudi prvi, ki bo priznal, da je veliko zombie filmov in iger, ki so povsem zanič. Med bisere tega grozljivega žanra na področju igričarstva prištevam The Last of Us, Days Gone in starostne igre Left 4 Dead, ki so bile ene od redkih večigrlaskih izkušenj, v katerih sem dejansko užival. Ta franšiza zdaj sicer pripada Valvu in tretjega dela očitno ne bomo nikoli dobili, a nič ne de. Originalni razvijalec Turtle Rock je namreč šel na svoje in po vseh teh letih so pripravili duhovnega naslednika, ki sliši na ime Back 4 Blood.


Razvojna ekipa: Turtle Rock
Založnik: Warner Bros. Games
Platforme: PS5, PS4, XSX, XO, PC
Nakup: Steam
Datum izida: 12. oktober 2021
Cena: 59,99 €

Zvrst: večigralska streljačina



Back 4 Blood smo si ogledali že nekaj časa nazaj in od takrat je razvijalec dodal novo vsebino, popravil nekaj hroščev in optimiziral delovanje. Sama srž igranja pa se ni spremenila in se še vedno vrsti okoli sodelovalnega igranja med štirimi igralci, ki se morajo zoperstaviti hordi napadajočih zombijev in uspešno opraviti različne objektive.

Takoj na začetku je treba izpostaviti, da je tole igra, ki se ti jo sam ne splača igrati. Seveda lahko najdeš naključne igralce, ki ti potem pomagajo skozi misije, vendar to nikakor ni isto, kot pa da se v avanturo podaš še s tremi prijatelji, ki jih imaš povezane preko mikrofona. Zatorej se v nakup spravite samo tisti igralci, ki se radi večigralsko družite, saj volki samotarji pri igranju ne boste uživali.

Med igranjem boste naleteli tudi na nekaj vmesnih sekvenc.

Igranje kampanje je razdeljeno v štiri poglavja, vsako od teh pa zahteva izpolnitev različnih misij in objektivov. Treba je reči, da se je na tem področju Turtle Rock hudo izkazal, saj so pri misijah uporabili veliko domišljije in vsak sprehod skozi zastavljene misije je malce drugačen, pri prvem igranju pa boste vedno znova presenečeni. Enkrat boste denimo morali prečkati trajekt, ki je edina vaša pot do cilja, gor pa se gneti cel kup razpadajočih trupel. Izbire nimate in treba se je prebiti čez, vmes pa ves čas paziti, da vas nemrtvi ne preplavijo in če kakšnega člana ekipe slučajno pokosijo, potem se mora celotna ekipa vrniti nazaj po njega. Že to je dovolj živčno, vseskozi pa vam za vrat ne diha samo smrdeča sapa zombijev, ampak tudi peščena ura, ki neprestano pretaka pesek. Tak adrenalin vas spremlja skozi večino misij in že ko mislite, da vas igra ne more več presenetiti, vam v obraz vrže zaplet, kjer morate uničiti tri zombie gnezda, preden najdete nemrtvo roko, ki jo potrebujete za odklep sefa. A tudi tu zapletov ni konec, saj boste morali to roko nato uporabiti za orožje pred napadalnimi hordami zombijev in šele ko boste vse to opravili uspešno, se boste lahko spravili k naslednji misiji.

Vojsko nemrtvih sestavljajo različne vrste napadalcev. Tu so osnovni počasi hodeči zombiji, ki padejo samo pod enim strelom in ne predstavljajo ravno izziva. Žur se začne, ko naletite na tanke, ki za pogin zahtevajo celo skladišče streliva ter Sleeperje, ki se pripopajo na zid in vas lahko s svojimi izstrelki za nekaj sekund paralizirajo. Tu res veliko vlogo igra dobra strategija in uigrana ekipa, kar je še en razlog več, da se v streljanje spravite skupaj s prijatelji.

back 4 blood
Krvi in nagnusnosti v igri ne manjka.

Do tu se vse bere kot standardna Left 4 Dead izkušnja, ki pa jo je razvijalec popestril s sistemom kart. Te nabirate skozi igranje in naenkrat jih lahko pred igranjem uveljavite 15, delijo pa se na defenzivne, ofenzivne in podporne skupke. Med igranjem in sestavljanjem boste tako lahko ustvarili specializacijo vašega igralnega razreda, a za to boste potrebovali čas, saj karte odklepate postopoma, z nabiranjem Supply Line točk, ki jih dobite ob uspešnih misijah. Nekaj drobiža boste dobili tudi če naloge ne opravite uspešno, a takrat boste seveda dobili manj Supply Line točk.

Karte vam prinašajo različne bonuse, ki vam pomagajo pri igranju, a niste edini, ki ima dostop do njih. Življenje vam bo zagrenil Game Director, ki ga nadzoruje umetna pamet, ta pa pri različnih mapah sproži Corruption karte. Te ojačajo vaše nasprotnike in jih naredijo bolj nevarne. Tako se bodo med misijo pojavili tanki, ki ob poginu eksplodirajo ali pa vam bo življenje zagrenila megla, ki v sebi skriva kakšno neprijetno presenečenje. Če vam je izziv prevelik, potem lahko znižate težavnost, a potem se vam sploh ni treba ukvarjati s sistemom kart, saj so naloge in nasprotniki smešno lahki. Če se radi mučite si izberite Veteran težavnost, ki vam bo prinesla največ denarja za vaš denar, saj ponuja izziv tudi za dobro uigrane ekipe in skorajda ni dvoma, da boste zaradi frustracij kdaj udarili po tipkovnici.

Grafike nisem posebej izpostavljal, vendar bodite brez skrbi, saj je povsem zadovoljiva.

Igranje nosi pridih rougelite izkušnje. Vsako poglavje boste namreč ob novem igranju začeli od začetka, z osnovno opremo in praznih denarnic. Med igranjem nato dobivate denar in na vmesnih nadzornih točkah, v varnih zavetiščih, denar in kovance porabite za nadgradnjo vaših orožij, ki vsebujejo cel kup statistik, ki jih je za moje pojme malce preveč. Vse nabrane dobrine morate zapraviti v trenutnem skozihodu, saj kasneje izginejo, a tudi če misije ne boste uspešno opravili, trud ni bil zaman, saj boste v začetno bazo odnesli Supply točke, ki jih nato porabite za odklepanje kart. Tako kljub svežim začetkom vsake misije čutite napredek, ki vam v naslednjem igranju omogoča približanje k uspešnemu zaključku nalog.

Po vsaki misiji se vam izpišejo statistike in tako imate vedno občutek, da ste nekaj prispevali pri igranju.

Back 4 Blood je lepa oživitev starega koncepta Left 4 Dead iger, ki je pridobil nekaj modernizacije. Vendar pa se vseeno malce bojim za prihodnost igre, ki stane na Steamu 60 €. Roko na srce, ne spomnim se kdaj je nazadnje izšla večigralska igra, ki je zase zahtevala polno ceno in je bila še vedno relevantna mesece po izidu. To še posebej velja za Back 4 Blood, saj nas kmalu čakajo večigralski titani tipa Battlefield 2042, Call of Duty Vanguard in brezplačni Halo Infinite. Back 4 Blood sicer za razliko od njih ponuja drugačno večigralsko izkušnjo, a vseeno skrb ostaja.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Back 4 Blood je odlična večigralska izkušnja, ki pa za polno uživanje potrebuje uigrano ekipo, z katero je najbolje, da jo sestavljajo ljudje, ki jih dejansko poznate. Razvijalec Turtle Rock je uspešno predelal staro Left 4 Dead formulo in jo v prečiščeni obliki ponudil povsem novi generaciji igralcev.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Back 4 Blood je odlična večigralska izkušnja, ki pa za polno uživanje potrebuje uigrano ekipo, z katero je najbolje, da jo sestavljajo ljudje, ki jih dejansko poznate. Razvijalec Turtle Rock je uspešno predelal staro Left 4 Dead formulo in jo v prečiščeni obliki ponudil povsem novi generaciji igralcev.Back 4 Blood - zombiji so vedno zabavni