Apple predstavil nadgrajeno serijo MacBook Pro prenosnikov

Kot obljubljeno je Apple včeraj spočel še svojo drugo predstavitev izdelkov in kot se je ugibalo že pred dogodkom, je Jabolčnik pred kamere pripeljal prenovljene prenosnike MacBook Pro, ki niso drugačni samo vizualno, ampak tudi strojno.

Glavna stvar pri novih MacBook Pro prenosnikih je vpeljava močnega Applovega čipa M1, ki je dobil nadgradnjo na različici M1 Pro in M1 Max. MacBook Pro bo zdaj moč kupiti v 14 ali pa 16 palčni izvedbi, v vsako od njih pa bomo lahko vključili M1 Pro čip, 16 palčna izvedenka pa se bo ponašala tudi z možnostjo čipa M1 Max. To se bo nato seveda poznalo po zmogljivosti prenosnika, a zvišala se bo tudi cena, ki pa bo tokrat celo upravičena.

macbook

Apple namreč pravi, da so novi MacBook Pro 16 palčni prenosniki za petkrat bolj zmogljivi od prejšnjih, ko jih je še poganjal Intelov procesor, trenutno pa se lahko brez problemov kosajo tudi z najbolj zmogljivimi konkurenčnimi prenosniki. Apple je sicer med prezentacijo navrgel nekaj slik, ki pa niso jasno označile konkurenčnega produkta, a kasneje se je ugotovilo, da naj bi M1 Max tekmoval s prenosnikom MSI GE76 Raider, ki v sebi vsebuje procesor i9-11980HK in grafično kartico RTX 3080. Graf sicer kaže, da je MacBook malce počasnejši, a porabi veliko manj električne energije, kar ni ugodno samo za mesečno položnico elektrike, ampak tudi za baterijo.

macbook pro

Ko smo že pri tej, ta naj bi ponujala med 17 in 21 ur neprestanega predvajanja videa, zaradi hitrega polnjenja pa naj bi se baterija napolnila na 50 % v pičlih 30 minutah.

Prenovljeni MacBooki so dobili tudi nekaj fizičnih sprememb. XDR zaslon bo ponujal ločljivost 4K ter osveževanje zaslona pri 120 Hz s podporo za HDR tehnologijo. Stranice zaslona so zdaj malce manjše, a na vrhu vas bo še vedno zmotila zareza, ki vsebuje 1080p kamero, ta pa naj bi zdaj ponujala boljše snemanje v temi. Tipkovnica je ostala večidel ista, a na vrhu so se znebili sledilne ploščice na dotik, ki smo jo bolj redko uporabljali in tam namestili klasične fizične mehanske tipke. Novi model vsebuje še vhod za SD kartice, HDMI izhod in tri Thunderbolt vhode, žal pa nikjer ne boste našli možnosti Ethernet vhoda.

macbook pro

Prenovljena MacBook serija je vsekakor močna, seveda pa vse to ni poceni. Z 14 palčnika boste odšteli od 2.000 $ dalje, za 16 palčneža z M1 Max čipom, 32 GB pomnilnika in 1 TB diskom pa kar 3.500 $, kar vsekakor ni poceni, a po drugi strani se tudi navadni prenosniki s tako močjo prodajajo po taki ceni.

Prednaročila so pri Američanih že odprta, izdelki pa se bodo začeli razpošiljati enkrat naslednji teden.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime