Kmalu po uvedbi takojšen razcvet Bitcoin ETF

Prvi borzni sklad (ETF), podprt s terminskimi pogodbami bitcoin (BTC), je v torek začel delovati na borzi NYSE Arca. Analitiki menijo, da je uvedba uspešna, saj obseg trgovanja kaže na veliko zanimanje trgovcev in BTC, ki se je v sredo zjutraj (UTC čas) zvišal proti 65.000 USD. 

ETF z oznako BITO, ki ga je ustanovil izdajatelj ETF ProShares, je začel v torek ob 9.30 EDT (13.30 UTC), predstavniki ProSharesa pa so pozdravili uvodni zvon na newyorški borzi . 

Ko se je trg odprl, je ETF takoj poskočil in se v prvih petih minutah trgovanja zvišal za skoraj 1,4%. Prva zabeležena trgovina za ETF je bila opravljena po ceni 40,99 USD na delnico, cena pa se je dvignila nad 42 USD, preden se je obrnila na spodnjo stran.

Vir: TradingView

Omeniti velja tudi, da so se terminske pogodbe z bitcoini, s katerimi se trguje na Chicago Mercantile Exchange (CME), skoraj takoj po uvedbi ETF trgovale močno višje, verjetno zaradi špekulacij, da bo ETF postal velik novi kupec na trgu terminskih pogodb bitcoin.

Ob 13:47 UTC, kmalu po objavi ETF, se je terminska pogodba za bitcoin CME, ki se je iztekla oktobra, trgovala po 63.855 USD, kar je skoraj 1.000 USD višje od spot cene bitcoina na Binance. V zadnjem času se je terminski trg dvignil kar za 3,3%, medtem ko se je Binanceva spot cena dvignila le za 1,7%.

Ob 16:20 UTC, slabe tri ure po trgovalnem dnevu na Wall Streetu, se je velika razlika med spot in trgih terminskih pogodb zmanjšala, s terminskimi pogodbami CME, ki so trgovale za 400 USD višje od spot cene na Binance.

Hkrati je sam BITO ETF trgoval po ceni 40,92 USD na delnico, kar je za približno 2,8% manj od začetne trgovine dneva. Na Binancu se je z bitcoini trgovalo po 62.540 USD, s terminskimi pogodbami bitcoin na CME pa s 62.940 USD.

S prihodkom skoraj 1 milijarde USD se je prvenec BITO prvi dan trgovanja uvrstil le za ogljikov sklad BlackRock , slednji pa je zaradi naložb pred začetkom višji, pravi Athanasios Psarofagis pri Bloomberg Intelligence .

Medtem je v sredo zjutraj BTC že skočil nad 64.600 USD in začel testirati svoje nove najvišje vrednosti (64.805 USD na Coingecko, 64.863 USD na Coinmarketcap, medtem ko Messari trdi, da je bil 64.654 USD). Ob 03:13 UTC se BTC trguje pri 63.860 USD in se v enem dnevu poveča za skoraj 3%. 

Uvedba Bitcoin terminskih pogodb ETF je bila v zadnjih dneh deležna široke pozornosti, nekateri analitiki pa menijo, da bi to lahko spodbudilo naraščajoče premije na terminske pogodbe Bitcoin, s katerimi se trguje na CME, glede na spot cene, kot jih vidimo na kripto-domačih borzah. Posledično je ETF sprožil ponovno zanimanje za tako imenovano trgovanje na osnovi bitcoinov, kjer arbitražni trgovci izkoriščajo razliko v ceni med točkami bitcoin in terminskimi trgi.

Kot je povedal Eric Balchunas, višji analitik ETF pri Bloombergu, je novi ETF dobil dobrodošlico, kot je le nekaj drugih na današnjem trgu, saj je po obsegu že presegel letošnji vrhunski ETF, VanEckov socialni sentiment ETF z oznako BUZZ.

Kmalu zatem je Balchunas dejal, da je ETF zdaj dosegel več kot pol milijarde ameriških dolarjev trgovanja, s čimer je postal eden največjih letošnjih ETF po obsegu.

“Obstaja ogromen kup kapitala, ki čaka na pridobitev izpostavljenosti Bitcoin s temi izdelki,” je dejal Markowsky in dodal, da pomena te izpostavljenosti pridobivanju kapitala “verjetno ni mogoče preceniti.”

Simeon Hyman, globalni naložbeni strateg pri ProShares, je komentiral tudi uvedbo ETF -ja, danes pa je za Bloomberg TV povedal, da verjame, da bo ETF mnogim ljudem omogočil, da imajo v svojih portfeljih “na zanesljiv in robusten način”.

Poleg tega je naložbeni strateg zagovarjal tudi odločitev podjetja, da podpre ETF s terminskimi pogodbami in ne s “fizičnimi” bitcoini, češ da je na trgu terminskih pogodb CME “ogromen obseg” in da “to ni izbira drugega reda” podpreti s prihodnostmi.

ETF, podprt s terminskimi pogodbami Bitcoin, je tako “prvorazreden in priročen način” izpostavljenosti bitcoinu, je dejal Hyman in dodal, da je “mejnik v širšem bitcoin ekosistemu”.

Medtem je glavni direktor za naložbe Scott Minerd v podjetju za finančne storitve Guggenheim Partners za Bloomberg povedal, da pozdravlja ETF, zlasti ker finančnim institucijam omogoča lažji dostop do izpostavljenosti bitcoin.

“Morate biti v nečem, kar je trgovsko vozilo, kot je ETF,” je Minerd uporabil kot glavni argument, zakaj je ETF potreben. Dodal je, da neposredno držanje bitcoina ni alternativa za mnoge institucionalne akterje, tako z regulativnega vidika kot tudi zato, ker “če le hranite svoj bitcoin v denarnici, ga lahko ukradejo.”

Poleg tega je investicijski menedžer, ki je v svetu bitcoinov postal znan po svojih visokih ciljih na bitcoin, ki se gibljejo od 400 do 600 tisoč USD, ponovil prepričanje, da je “denar nekaj, kar ustvarja družba”, ne vlade.

Uvedba prvega Bitcoin ETF v ZDA je bila tudi tema zadnjega poročila Coin Metrics o stanju mreže v torek, kjer je podjetje za kripto analizo povedalo, da signali v verigi kažejo, da so se “bikovski pogoji vrnili” na trg bitcoinov.

“Velik katalizator v nedavnem zagonu so bili obnovljeni pogovori o Bitcoin ETF, ki je bil končno odobren v ZDA,” je zapisano v poročilu in dodalo, da se pozornost zdaj usmerja v potencial prihajajočega “fizično” podprtega spot ETF v ZDA. “Konkurenca za prvi ameriški spot Bitcoin ETF je na najvišji ravni doslej, ugledna podjetja, vključno z Bitwise, so napovedala načrte za ETF v zadnjih nekaj tednih, Grayscale pa je ponovno potrdil svoj načrt za pretvorbo svojega sklada v ETF. Četrto četrtletje naj bi bilo veliko četrtletje za Bitcoin ETF, z dolgim ​​seznamom odločitev SEC ETF (na kraju samem in na terminskih pogodbah) na obzorju, je zapisano v poročilu.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime