Najstniki začeli kazati lažne znake Tourettovega sindroma in zdravniki krivijo TikTok

OK, tule je nekaj novega, za kar do nedavnega sploh nisem vedel, da dejansko obstaja. TikTok, največje omrežje cringe posnetkov, vsebuje celo vrsto ustvarjalcev in nekateri med njimi imajo tudi nevrološke motnje, kar pa jih ne ustavi pri delanju dobre vsebine. Vendar pa so se v zadnjem času pojavili tudi osebki, ki se pretvarjajo, da imajo razne bolezni kot je denimo Tourettov sindrom, za katerim naj bi obolevalo približno dva tisoč Slovencev.

Čemu bi se kdo pretvarjal, da ima nevrološko motnjo sicer ni jasno, a zdi se, da takšna vsebina privabi večje število ogledov. Po drugi strani nekateri ustvarjalci dejansko čez čas začnejo verjeti, da imajo dejansko nevrološko motnjo, ki so si jo sami diagnosticirali.

Ena takšnih je bila denimo ustvarjalka TicSandRoses, ki si jo lahko ogledate zgoraj in je nase privlekla kar nekaj sledilcev s svojimi tiki, ki pa so povsem zapretiravani za nekoga s Tourettovim sindromom. Ta TikTokerka je na kameri več kot očitno igrala in delala nesmisle, pri vsakem Tiku pa se je ustavila in se malce nasmehnila sama sebi, kot da je Tourettova motnja in vsakdanje življenje s tako boleznijo nekaj, kar je prisrčno. Njen račun je bil kasneje k sreči ukinjen.

Takšno lažno predstavljanje bolezni gre upravičeno na živce vsem tistim, ki Tourettov sindrom dejansko imajo. Ena takšnih je denimo izjemno prisrčna Twitch streamerka jessjessjessu, ki ima resnično nevrološko motnjo, a je na njo že tako navajen, da je sploh več ne opazi. Kakor lahko vidite v zgornjem primeru se jessjessjessu pri svojih tikih ne ustavi, ampak samo poskuša naprej ustvarjati vsebino ter tako zabavati gledalce.

Kakorkoli že, TikTok ima veliko ustvarjalcev, ki se preprosto pretvarjajo da imajo takšne nevrološke motnje in ta trend je v vzponu. Takšne kršitelje je včasih težko prepoznati in jim ukiniti račune, zato jo ustvarjalci tudi odnesejo brez posledic. Še huje, včasih kaznujejo osebe, ki imajo resnične nevrološke motnje, kot je bilo v primeru Sweet Anite, ki zaradi tika ne more nadzorovati svojih besed.

Je pa začenjalo vse to imeti posledice v resničnem življenju. TikTok je najbolj priljubljen pri najstnikih in ti so navadno hudo vtisljivi in povzamejo obnašanja svojih idolov. Spletna stran The Wall Street Journal zdaj poroča o primerih iz celega sveta, kjer je več najstnikov začelo kazati sindrome Tourettovega sindroma. Specifično gre za nenadzorovane tike, a zdravnica Kirsten Müller-Vahl iz Nemčije je ugotovila, da so različne osebe imele iste tike. Kirsten se je malce bolj poglobila v zadevo in nato ugotovila, da so vse njene pacientke spremljale eno od nemških YouTuberk, ki je kazala svoje življenje s Tourettovim sindromom. Do podobnega spoznanja je prišla Caroline Olvera iz Čikaga, ki je videla, da je več njenih pacientov pri nenadzorovanih tikih kričalo besedo “beans” in to je veljalo tudi za tiste, ki sploh niso znali govoriti angleško. Kasneje je ugotovila, da je ena od TikTokerk iz Združenega kraljestva znana po svojem kričanju besede “beans”.

Wall Street Journal zapis pravi, da se je ta porast takšnih pacientov zgodil predvsem med koronavirus pandemijo in čeprav kakšnih uradnih številk nimajo, so nekateri zdravstveni centri pred pandemijo na mesec dobili po dva ali tri primere, zdaj pa jih obišče med 10 in 20 pacientov mesečno.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime