Pimax najavil VR očala z ločljivostjo 12K in zasoljeno ceno 2.399 $

Oculus bo 28. oktobra na svojem dogodku Connect povedal nekaj več o svojem razvoju VR tehnologije in pričakuje se najava prenovljenih očal Quest Pro. A nekaj vetra v jadru jim je prevzelo podjetje Pimax, ki je že nekaj let znano po svojih naprednih VR očalih, za naslednje leto pa pripravljajo VR naprave Reality, ki znajo po svojih specifikacijah preprosto odpihniti konkurenco.

Reality očala bodo ponujala skupno ločljivost 12K, na vsako oko bo to zneslo 5620×2720. Poleg tega bo poskrbljeno za osveževanje zaslona pri 200 Hz, panela pa bosta sestavljena iz tehnologije QLED. Ta, za razliko od LED ekranov, omogoča prižiganje in ugašanje tisoče LED pikic, kar naj bi poskrbelo za boljši kontrast in barve tako približalo navadno pregrešno dragim OLED zaslonom.

Poleg tega bo Reality omogočal 200 stopinjski horizontalni in 135 stopinjski vertikalni kot gledanja, kar pokrije večino človeškega očesa.

Vendar pa Pimax se tu še ni ustavil. Čakajo nas tudi napredni krmilniki ter kamere, ki se bodo nahajale na samih očalih in ne bodo spremljale samo gibanja rok, ampak tudi celega telesa, česar v VR svetu še nismo videli in sumi se, da naj bi nekaj takega ponujal tudi Quest Pro.

Še ena zanimivost je dejstvo, da bomo lahko Reality poganjali preko priklopa na PC ali pa povsem samostojno in brezžično. V samostojnem načinu bo za premlevanje podatkov poskrbel procesor Snapdragon XR2, ki najdemo tudi v očalih Quest 2, Reality pa bo takrat deloval pri 4K ločljivosti na vsako oko in osveževalni frekvenci 120 Hz. Zanimiva je še možnost baterij, ki jih bomo lahko menjavali kot kartuše na starih konzolah.

Obljube so seveda eno, a realnost je drugačna. Težava je predvsem v temu, da trenutno nimamo grafične kartice, ki bi lahko igre poganjala pri takšni ločljivosti – še posebej pri osveževalni frekvenci 200 Hz.

A morda se do izida kaj spremeni in dobimo naslednjo generacijo grafičnih kartic. Reality 12K QLED se bo prodajal po zasoljeni ceni 2.399 dolarjev, prve stranke pa naj bi svoje izvode dobile konec 2022.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime