Zakaj Xbox še vedno ni uradno podprt v Sloveniji?

Bralci naše strani ste nemara opazili, da imamo pri opisu iger veliko bolj ažurno vsebino iz PlayStation sveta, medtem ko Xbox globoko zaostaja. Za to obstaja en tehten razlog in ta je razmeroma preprost in vsekakor ni kakšna teorija zarote, kjer bi nam predstavnik Sonyja v zapuščeni parkirni hiši vsak mesec v roko ponudil kuverto, polno evrov.

Resnični razlog za izostanek Xbox opisov je namreč precej bolj žalosten: Microsoftu se preprosto jebe za Slovenijo in sprememb na tem področju očitno še dolgo ne bo.

To ni nič novega, saj Microsoft zapostavlja Slovenijo in v bistvu cel Balkan vse od rojstva konzole Xbox 360. Spomnim se Jokerjevih člankov, kjer je ekipa piscev po svoje izvode konzole hodila v Avstrijo, saj jih pri nas preprosto ni bilo mogoče kupiti. Xbox 360 je izšel 16 let nazaj in od takrat smo skočili skozi še dve generaciji konzol, kamor lahko prištejemo Xbox One in Xbox One X, zdaj pa mineva že eno leto od izida trenutnih konzol Xbox Series X in S. In kaj se je spremenilo v teh, skoraj dveh desetletjih? Praktično nič.

xbox

Zadeva je res bizarna, saj Microsoft lepo skrbi, da imamo že ob dnevu izida novih Oken le-ta lepo prevedena v materinščino, kar pa se tiče njihove igričarske divizije, pa praktično ne obstajamo. Če si pogledate zgornjo karto sveta, lahko lepo vidite, katere zadeva podpirajo ustvarjanje računa Xbox Live in katere ne.

Xbox Series X konzole tako pri nas uradno niso podprte, ampak v praksi jih lahko še vedno kupimo preko Mimovrste. Problem nastane pri ustvarjanju računa, saj Slovenije na seznamu ni mogoče izbrati. To težavo lahko zaobidemo tako, da vnesemo lažni naslov od ene od podprtih držav, a za božjo voljo – piše se leto 2021, jaz pa moram za uporabo konzole izvajati neke trike in se prikrito poskušati prismukati na slavne Xbox strežnike. Ne samo to, za podporo se lahko nato obrišeš pod nosom. Ti kakšna igra preprosto ne deluje ali pa se pojavi kakšna druga težava s tvojim računom? Kontaktiraš lahko podporo, a če bodo tam ugotovili, da si iz nepodprte regije, potem ti bodo preprosto obrnili hrbet.

Situacija je zmedena tudi na PC-ju. V Sloveniji denimo lahko kupimo igro Forza Horizon 5, a po drugi strani ne moremo do Sea of Thieves. O kakšni podpori za naročniški servis Game Pass pa lahko samo sanjamo, pa naj bo ta še kako zanimiv.

Vendar pa se težave ne nahajajo samo pri končnih uporabnikih, ampak tudi pri novinarjih. Microsoft namreč zapostavlja celoten Balkan in ne pošilja kod za recenzije, kar pomeni, da moraš za opis zadevo kupiti in recenzijo na splet poslati tedne za tujimi mediji. Ta problem je zdaj postal še večji, saj je Microsoft kupil celo Bethesdo in cel kup drugih razvijalcev in vprašanje ostaja, če bomo lahko vse te njihove ekskluzive sploh zmožni opisati.

Zadeva je denimo povsem drugačna s Sonyjem. Ta dejansko ne samo da je pri nas uradno podprt, ampak tudi plodno dela na promociji svojih izdelkov in dejansko sodeluje z novinarji. Naša stran denimo prejme kode za recenzije njihovih ekskluziv cele tedne pred uradnim izidom, tako da si lahko za preigravanje lahko vzameš čas in tudi končna recenzija je posledično bolj celokupna. Sony ima povsem svoj slovenski YouTube kanal, na katerem redno objavljajo novosti iz PlayStation sveta ter svoje stranke obveščajo glede vseh aktualnih akcijskih ponudb.

Microsoft je sicer ves čas poln obljub, da se širi v dodatne države, a sprememb pri nas videti, uradnega razloga pa nismo dobili nikoli. Sumi se, da se je Microsoftu zameril Balkan že ob izidu konzole Xbox 360, saj je leta 2005 piratstvo bilo prisotno povsod in igralci so pridno modificirali konzole in igrali ukradene igre. A novejše konzole ostajajo nezlomljene in takšna skrb je odveč Drugi razlog je morda dejstvo, da Microsoft tretira Balkan in vzhodno Evropo za revne države, v katere se ne splača vlagati sredstev za razvoj igričarskega trga.

Odgovorov preprosto ni in čeprav smo jih poskušali pridobiti preko uradnih kanalov, smo dobili samo en odgovor, ki se glasi, da “uradne podpore v Sloveniji še ni in zaradi tega se ne načrtuje nobenih aktivnosti in investicij v to področje”. Mogoče čez kakšnih deset let.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

4 KOMENTARJI

  1. Recimo … kupil sem si gamepass na računalniku … en mesec igral, nato mi več ni sprejelo kartice, verjetno je sistem ugotovil, da se naslov kartice ne sklada z naslovom, katerega sem vnesel notri … in tako sem imel blokirane nakupe na microsoftu. Mogel sem kontaktirati podporo microsofta, da so mi nazaj odklenili kartico, da sem si spet lahko končno kupil onedrive naročnino … še le tam so mi povedali, da so mi kartico zaklenili zaradi ugotovitve, da naslov kartice ne sklada z naslovom prijave računa … MARŠ V P.M.!

  2. Koz ste že napisali v članku, “Microsoft skrbi za naše računalniške sisteme, za Xbox (igre) pa *******”. Mislim kljub temu, da slovenija ni lih (zelo)bogata država se tako rekoč “”gaming world”” zelo lepo širi.

  3. Mislim glede game pass in sea of thieves v izi mas loh v slo…sam pac rabs dat na us v nastavitvah pc in v microsoft racunu na us….naslov imam pa kar svoj, slovenski.
    Isto za game pass…jaz ga upprablajm kar redno in deluje vredu. Enkrat mi je celo uspelo placati direktno in slovenske kartice, nevem kako, ampak je slo skozi. Tako se da, ceprov ni podprto. Velik folka rece da to ni mogoce, ampak lahko sam sebe dam za primer, ker to kar redno uporabljam. Drugace pa key kupis na enebi.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime