Hekerji so očitno zlomili zaščito konzole PlayStation 5

Izraz “jailbreak” je bil popularen več kot 10 let nazaj, saj so takrat igralci pridno čipirali konzoli PlayStation 3 in Xbox 360, to pa jim je omogočalo poganjanje piratskih iger. Tako Microsoft kot tudi Sony sta od takrat pridno delala na posodobitvah na konzolah Xbox One in PlayStation 4, rezultati pa so preprečili nadaljnje lomljenje zaščite. No, PlayStation 4 je bil enkrat predrt, a to velja samo za točno določeno verzijo PlayStation operacijskega sistema, Sony pa je zadevo hitro zakrpal.

Zdelo se je, da je piratstva na konzolah konec, a hekerska skupina Fail0verflow je včeraj najavila nov predor – in to kar na konzoli PlayStation 5. Hekerji so nekako pridobili ključe za vdelano programsko opremo, kar bi jim omogočilo pisanje prav svoje modificirane kode, ki bi nato tehnično omogočala poganjanje nepodpisane kode. V praksi to pomeni, da bi lahko na PlayStationu 5 poganjali povsem tuje operacijske sisteme tipa Linux, seveda pa bi to na široko odprlo vrata tudi za piratske igre.

Pretekli vikend je dobro znani heker TheFlow0 pokazal domači zaslon PlayStation 5 konzole, ki pa vsebuje posebno možnost za odpravljanje napak. Ta “Debug” meni je navadno rezerviran samo za razvijalce, saj jim to omogoča globlji dostop do PS5 sistema, kar je seveda nujno pri razvoju iger.

Zanimivo bo videti, če bo Fail0verflow svojo najdbo podelil tudi javno. Hekerska skupina je namreč leta nazaj v blog zapisu zapisala, da se takšne projekte ne splača ponuditi uporabnikom, saj obstaja velika možnost tožbe iz strani Sonyja, a po drugi strani so leta 2018 izdali varnostno luknjo, ki omogoča poganjanje piratskih iger na Nintendo Switch konzolah. Kar malce ironično bi bilo, da bi PlayStation 5 postal zlomljen, še preden bi igralci sploh dobili normalne zaloge.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime