Spirala Bolečine: Nova zapuščina igre žaga – Recenzija filma | Raje bi na roke razžagal 10 klafter drv

Priznam, da do nedavnega nisem bil ogromen ljubitelj grozljivk. V kolikor je le bilo možno, sem se tekom izognil njihovem ogledu. Torej te ne sme presenetiti, da je Spirala Bolečine: Nova zapuščina igre žaga prvi film iz franšize Saw, ki sem ga pogledal od začetka do kraja, a to ne pomeni, da ne poznam njene zgodovine.

Kje se je ugankarska zloba pričela? Zgodovina ene izmed najbolj znanih grozljivih franšiz sega več kot desetletje nazaj. Luč malih zaslonov je v zadnjem kvartalu leta 2004 ugledal izvirnik, imenovan enostavno Saw oziroma Žaga po naše. Šlo je za grozljivkarski debut kitajskega direktorja Jamesa Wana. Sam film je slonel na presenetljivo svežem konceptu ugank, kjer so izbranci prisiljeni žrtvovati del sebe za rešitev iz pasti, v katero jih je pahnil zloglasni mojstrski um Ugankarja z nemalo psihološkimi problemi.

Kritično občinstvo, željno akcijskih psiholoških grozljivk, je izvirnik sprejelo izjemno dobro, odlično pa se je obnesel tudi iz finančnega vidika. Tako ni bilo nobeno presenečenje, da smo bili nadaljnjih šest let deležni vsakoletnih naslovov. A žal so ti kmalu utrpeli za boleznijo, dobro znano vsakemu ljubitelju vsakoletnih igričarskih in filmskih nadaljevanj.

Tako je leto za letom sledilo skupno sedem nadaljevanj raznih direktorjev, v katerih so sprotno razvijali fikcijski lik Ugankarja Johna Kramerja in osebkov, ki so se hote ali nehote znašli v njegovem življenju. Uspeh pa je zaradi podobne formule tekom let postal vse manj in manj oprijemljiv. Pred dobrimi desetimi leti je bila franšiza tako začasno upokojena. Ob najnovejši letošnji zapuščini smo sicer v 2017 lahko ugledali Jigsaw, a ta je bil pozabljiv in neimpresiven.


  • Založnik: Lionsgate
  • Režiser: Darren Lynn Bousman
  • Glavni igralci: Chris Rock, Samuel L. Jackson, Max Minghella
  • Dolžina: 93 minut

Režiser Darren Lynn Bousman bo gledalcem Žage znano ime. Nenazadnje gre za možakarja, ki je režiral že 2. in 3. del. A žal te morem že takoj razočarati. Žaga Spirala Bolečine trpi za isto dedno boleznijo kot predhodniki. Glavna kritika koncepta je enostavna. Morilec, ki svojo žrtev postavi v smrtonosno past, kjer dobi nesrečnež preko zaslona težavno možnost preživetja uganke, gledalci pa polni napetosti spremljajo, če mu bo uspelo, enostavno ne premore več svežine.

Kako to, da se pristop ni izpel že prej? Vseeno so filmi vedno znova uspeli pritegniti tudi bolj dvomljive gledalce, saj je bilo še vedno nekaj mikavnega v tej formuli. A žal so večkrat predvidljiva in vedno manj presenetljiva razkritja vse bolj puščala dvom v vrnitev v sijajne pričetke iz prejšnjega desetletja.

Tokrat se posnemovalec serijskega morilca spravi na korumpirane može v modrem. Glede na trenutno stanje v ZDA bi le težko spregledal podobnosti mišljenja premnogih glede sil zakona. Zake Benks (Chris Rock) je detektiv, na katerega preostali sodelavci gledajo kot na glodača iz najbolj zasvinjanih delov kanalizacije. Špicljev namreč nihče ne mara, Zake pa je v času viška korupcije prelomil sveto pravilo o molčečnosti in partnerja obsodil na zaporno kazen.

Chris Rock je znano ime predvsem iz filmov komične narave in tako ga v resnejši vlogi enostavno ne morem vzeti resno. Vlogo Zacka je odigral neprepričljivo in ne bi me presenetilo, če se ne bo več lotil igranja v resnejših vlogah.

Nenadejano se znajde v središču serije umorov, kjer so tarče najhujši izmečki v modrih silah. Zaradi povezanosti z žrtvami in namigovanjem tokratnega Ugankarja primer vzame v svoje roke. Kar tipično. Moški, poln frustracij zaradi razočaranega očeta, želi svetu dokazati, da ni osrednji luzer v mestu. Samuel L. Jackson v vlogi očeta Marcusa Banksa svojo vlogo odigra prepričljivo, a mu je namenjenega malce premalo časa na platnu, da bi se vživel v svojo vlogo in prav tako ne premore svojega tipičnega “jebe se mi za vse” odnosa.

Tudi druge igralske kvalitete ne manjka, se pa zato luknje najdejo drugje. Zgodba je plehka, uganke neprepričljive, obnašanje likov na platnu na čase idiotsko in scenarij predvidljiv. Nisem se mogel znebiti občutka, da je bilo vse skupaj narejeno zgolj na pol, čeprav je več kot očitno, da nameravajo zgodbo nadaljevati.

Upanje po nečem novem umre že po prvem hladnem prizoru. Daje izjemno cenen občutek ob obilici slabe igre in scenarija. Ozadje je naravnost bizarno, saj ne kaže nobenega poznavanje delovanja policije in detektivskega dela, ki je groteskno poenostavljeno in površno. Tako ni nič čudnega, ko se znajdeš med nesposobnimi varuhi zakona in liki, ki ne zmorejo prikazati prepričljivih morilskih scen in detektivsko delo opravljajo na osnovnošolski ravni. Namesto detektivske drame na koncu vse sloni na pretakanju krvi, ki je zgolj prelivajoča se satira, kjer ti pikica razuma že takoj razkrije usodo vsake žrtve.

Površno pisanje skripte je poenostavljeno do bizarnosti. ZDA se zadnji dve leti po mnenju mnogih ubadajo s pretirano uporabo sile in zlorab v policijskih vrstah in Nova zapuščina igre žaga želi pustiti pečat na psihi gledalcev ali jih enostavno spraviti v kino, ker želijo gledati umor za umorom policajev. A na podlagi ignorance in otroške neumnosti ji to skoraj v celoti spodleti. Želi prikazati moralno izprijenost in pokvarjenost, ampak to stori na pretirano poenostavljen in grotesken način, da ideja nikoli zares ne zaživi in izpade nerealno.

Edina svetla plat filma je šele v zadnjem delu, ko se tempo pohitri in daje bolj zrelo noto, ampak finale ponovno v vsej meri razočara. Preobrat je očiten in še največje presenečenje je bilo, da resničnega preobrata ni bilo na vidiku.

Zanimivosti:

  • Po besedah režiserja Darrena Lynna Bousmana je bilo treba iz filma izrezati past, v kateri je nekdo izgubil cel obraz, da bi lahko prejeli oceno R s strani MPAA.
  • Chris Rock je oboževalec franšize “Saw” in je idejo o novem filmu predstavil Lionsgateu. Posledično so ga postavili za enega od glavnih igralcev, koscenarista in izvršnega producenta.
  • Gre za prvi film v seriji, ki ni izšel oktobra.
  • Chris Rock je po svojem čustvenem izbruhu na policijski postaji pogledal v kamero in rekel: “Da kdo ne pozabi, bil sem v Pootie Tangu, zato imam doseg.”
  • Prva linija dialoga Samuela L. Jacksona na njegov prvi produkcijski dan je bila “Motherfucker”.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Spirala Bolečine: Nova zapuščina igre žaga je nedodelan film, kjer so deli enostavno nametani v celoto, ker so nekako morali zapolniti dovolj minut za status celovečerca. Ne bi me presenetilo, če bi vodilo v ponovni začasni pokoj franšize, preden je pretirano optimističen direktor ponovno ne oživi. Žal me kljub drugačnemu ozadju nova Žaga ni navdušila, saj pod goro krvi in nagnusnih prizorov ne ponudi ničesar otipljivega.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Spirala Bolečine: Nova zapuščina igre žaga je nedodelan film, kjer so deli enostavno nametani v celoto, ker so nekako morali zapolniti dovolj minut za status celovečerca. Ne bi me presenetilo, če bi vodilo v ponovni začasni pokoj franšize, preden je pretirano optimističen direktor ponovno ne oživi. Žal me kljub drugačnemu ozadju nova Žaga ni navdušila, saj pod goro krvi in nagnusnih prizorov ne ponudi ničesar otipljivega.Spirala Bolečine: Nova zapuščina igre žaga - Recenzija filma | Raje bi na roke razžagal 10 klafter drv