Farming Simulator 22 – zabavne kmečke igre, tokrat v vseh letnih časih

Franšiza kmetovanja Farming Simulator je svoje življenje začela davnega leta 2008 in na začetku te zadeve ni preigraval skoraj nihče drug kot pa Nemci. Ti imajo nenavaden fetiš na igranje simulacij resničnih poklicev, ki jih lahko nato izkusijo virtualno in v prid tega pričajo naslovi kot so Forklift Simulator, Ambulance Simulator in ProTrain Perfect.

Tem se je nato pridružil še Farming Simulator, a za razliko od prej omenjenih iger, ta ni ostal zavezan samo rodni Nemčiji, ampak se je hitro razširil tudi drugod po Evropi. Za svojega smo ga vzeli tudi Slovenci in po odličnem Farming Simulatorju 19 so igralci nepotrpežljivo čakali na različico 22, ki s sabo ni prinesla samo tehničnih novosti, ampak je pošteno posegla tudi v igralno formulo in to lepo nadgradila.


Razvojna ekipa: GIANTS Software
Založnik:  GIANTS Software
Platforme: PC, PS5, PS4, XSX, XO
Nakup: EIGRE.si
Datum izida: 22. november 2021
Cena: 33 €

Zvrst: simulacija


VIDEO RECENZIJA


Farming Simulator bi se zdela kot idealna franšiza, ki bi jo lahko razvijalec izdajal vsako leto in v slogu FIFE dodajal minimalne spremembe. A temu ni tako, saj smo se v Farming Simulatorju 19 nazadnje pozabavali leta 2018, tako da si je GIANTS Software za nov del vzel dolga tri leta. To si je lahko privoščil na račun zveste skupnosti, ki je med tem časom ime serije držala med popularnimi na račun različnih modifikacij in celo e-športnih tekmovanj, to tradicijo pa bo zagotovo nadaljeval tudi Farming Simulator 22.

Če ste morda od vedno slišali za to franšizo, a se nikoli niste upali spustiti v igranje in bi morda noge namočili v verzijo 22, potem lahko to naredite brez problemov, a bodite opozorjeni, da igra ni namenjena začetnikom. Farming Simulator 22 je namreč polnopravna simulacija kmetovanja, ki ponuja ogromno možnosti razvijanja vaše virtualne kmetije, a žongliranje med vsemi igralnimi prijemi zahteva nekaj preučitve in gledanja Wikipedia zapisov.

farming simulator 22
Igra je na trenutke naravnost čudovite in prenovljena osvetlitev tu igra veliko vlogo.

Na začetku igranja nam je najprej ponujeno dokaj podrobno ustvarjanje lika in izbira težavnostne stopnje. Začetniki na tej stopnji obvezno izberite najlažjo težavnost, ki vam ob zagonu kmetije ponudi že nekaj zemlje in osnovne mehanizacije, hkrati pa je začuda to edina težavnost, ki vsebuje uvajalnik. Ta igralca seznani z nekaj osnovnimi prijemi kot je sam zagon traktorjev, obdelavo zemlje, uvajanje umetnopametnih pomočnikov in prodaja nabranega žita. Vendar je ta uvajanik hudo osnoven in od njega ne boste odnesli kaj preveč znanja, tako da boste za uspešno kmetovanje potrebovali bogato število igralnih ur ali pa študiranja YouTube posnetkov bolj učenih igralcev.

Začetniku morda na začetku tudi ne bo preveč jasno, kaj za vraga sploh počneš v tej igri in odgovor ni enostaven. Farming Simulator 22 namreč ne vsebuje kakšne zgodbe ali pa kakšnega končnega cilja ali pa stranskih nalog. To je namreč en ogromen peskovnik, kjer je vaša naloga samo uspešno vodenje vaše kmetije, ki bo od igralca zahtevala cel kup opravil in obdelovanje njiv je samo majhen delček cele sestavljanke.

Koledar je glavno orodje za izbiranje pravočasnega sejanja naših izdelkov.

Osnovno igranje se ni pretirano spremenilo od prejšnjih iger. Še vedno boste morali skrbeti za pravilno obdelovanje zemlje, kamor spada pluženje, sejanje, žetev in puljenje plevela. Vse pa se ne vrti okoli koruze, saj bo treba skočiti v gozd in posekati drevesa, poskrbeti za grozdje ter obdelati živino. Med opravki skačete iz vozil v prvoosebno kamero, ki vam omogoča prosto sprehajanje po svetu in časa za dolgčas, tako kot na pravi kmetiji, ni.

GIANTS Software je v Farming Simulatorju 22 poskrbel, da smo zaposleni tudi takrat, ko čakamo na žetev našega posajenega pridelka. Naš glavni dobiček prihaja iz strani naše žetve, določene pridelke pa lahko sadimo samo ob določenih mesecih. Vsaka kariera se denimo začne v avgustu in takrat nam je priporočeno posaditi seme oljne repice, to pa lahko nato požanjemo šele kakšno leto kasneje in še takrat moramo čakati na mesec, ko je cena pridelka najvišja, saj bomo tako dobili tudi največji izkupiček denarja.

farming simulator 22
Nabrane izdelke je treba tudi pobrati, naložiti na prikolico in odpeljati v prodajo.

To je leto čakanja in čas si moramo nekako zapolniti. K sreči dela ne manjka, saj lahko med tem časom poskrbimo za vrsto drugih dejavnosti, ki ne vključuje samo jahanja po podeželju. Zaženemo lahko proizvodno linijo za določen izdelek, ki s sabo prinaša cel kup podnalog za uspešne rezultate. Se spomnite morda strategije Settlers, kjer si moral za peko kruha postaviti celo ekonomijo stavb? No, tule se gre za nekaj podobnega, le da boste za naloge poprijeli bolj ročno in da so veliko bolj podrobne. Vzemimo za primer mlin za žito, kjer ste prej samo dostavljali svojo pšenico. To lahko počnete tudi sedaj, ampak tokrat lahko iz mlina vzamete ven moko in to nato dostavite do pekarne, tam pa lahko preko različnih receptov proizvede bodisi kruh ali pa celo torte.

Razvijalec seveda ni pozabil dodati celega kupa licenčnih strojev.

Ravno tu se pokaže tista lepota Farminga Simulatorja 22, ki naredi igro tako zasvojljivo. Peka torte namreč zahteva med drugim tudi maslo, jajca in mleko, vse to pa boste morali spočeti na svoji kmetiji, preko reje zdrave živine. Končni izdelek, v tem primeru torej torto, boste morali naložiti na svoj avto in izdelek bodisi odprodati v večjo trgovino ali pa srečo preizkusiti na kakšnem kmečkem sejmu.

Formulo dodatno nadgradi vpeljava letnih časov. Te smo do sedaj v seriji videli samo preko modifikacij, tokrat pa jih dobimo že vgrajene v osnovno izkušnjo. Zima je čas, ko je treba opustiti njive in se prijeti drugega dela. K sreči lahko še vedno poskrbimo za nekaj letine, saj lahko svoje izdelke posadimo znotraj rastlinjakov, poskrbeti pa je treba tudi za živino in obiranje sadovnjakov. Kot rečeno, na virtualni kmetiji ni časa za posedanje v brezdelju in za vsakim ovinkom nas čaka neka nova naloga.

Seveda je bilo poskrbljeno tudi za celo paleto nove in stare mehanizacije. Tu je cela vrsta traktorjev, kombajnov, obiralcev grozdja, motornih žag in vsega tistega, zaradi česar bo vsakemu pravemu kmetu hitreje pognalo kri po žilah. Stroji in traktorji so licenčni in Discord razgovori bodo zopet polni debat, katera motorka bolje ropota: Husqvarna ali Stihl.

Ko se sredi vožnje po polju ozreš nazaj in vidiš realistično razpihan prah, se še globlje potopiš v simulacijo kmetovanja.

Kakšno besedo je treba nameniti tudi grafični podobi. Ta je nedvomno doživela velik preskok in Farming Simulator 22 je na trenutke pravi lepotec. Teksture so tokrat najbolj podobne doslej, še bolj pa navdušuje odlična osvetlitev, ki poskrbi za lepo izrisovanje senc in sončnih zahodov. Tu so še majhne podrobnosti kot je denimo verno frčanje blata in praha ob žetvi, k živosti sveta pa pripomorejo tudi učinki vetra, ki zdaj lepo upogiba drevesne krošnje in razpihava snežinke. Dodelan je bil tudi zvok, ki je tokrat še bolj izrazit kot pa v preteklih delih in vaši najljubši traktorji bodo tokrat rohneli kot za stavo.

Kakor je Farming Simulator 22 lepa nadgradnja preteklih delov serije, vsebuje vseeno še kar nekaj minusov. Obregnil sem se že ob slab uvajalni del, pokarati pa moram tudi uporabniški vmesnik, ki je še vedno preveč zakompliciran in včasih za kakšno opravilo pritisnemo čisto preveč kombinacij tipk. Razvijalec bi lahko v svet vdihnil tudi še nekaj več živosti, saj se resda po cesti vozijo avtomobili in sprehajajo pešci, a ti so povsem neživljenjski in učinki fizike so za njih španska vas.

Seveda je treba sneg tudi splužiti, saj se boste drugače bolj težko premikali po kmetiji.

Farming Simulator 22 je zagotovo lepa nadgradnja predhodnika in oboževalci serije že veste kaj lahko pričakujete, zdaj pa je celotna igralna formula še globlja in ovita v bolj privlačen grafični paket. GIANTS Software je dostavil privlačno igralno formulo, ki pa jo bodo igralci skozi modifikacije samo še nadgradili, tako da se za prihodnost naslova ni treba bati.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Farming Simulator 22 prinaša lepo nadgradnjo igralne formule, ki je zdaj bolj globoka kot kadarkoli prej. Poleg prenovljene grafične podobe se lahko prvič v seriji poigrate tudi z letnimi časi, čebelnjaki in rastlinjaki ter tako ustvarite cele proizvodne verige, ki vam lahko mimogrede pogoltnejo sto ur.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Farming Simulator 22 prinaša lepo nadgradnjo igralne formule, ki je zdaj bolj globoka kot kadarkoli prej. Poleg prenovljene grafične podobe se lahko prvič v seriji poigrate tudi z letnimi časi, čebelnjaki in rastlinjaki ter tako ustvarite cele proizvodne verige, ki vam lahko mimogrede pogoltnejo sto ur.Farming Simulator 22 - zabavne kmečke igre, tokrat v vseh letnih časih