NVIDIA pokazala orodje, ki s pomočjo umetne inteligence pretvarja besede v slike

Podjetje NVIDIA vsak igralec pozna na račun njihovih grafičnih kartic, a podjetje je dejavno tudi drugje. Gre za enega od večjih igralcev na področju razvoja umetne inteligence in to so plodno vpeljali tudi v svoje grafične rešitve preko tehnologije DLSS, ki v igrah preko naprednih algoritmov igro poganja v nižjih ločljivosti, na zaslon pa izpljune preračunano podobo prednastavljene resolucije.

Pri nedavni predstavitvi pa so pokazali, da umetno pamet lahko uporabimo tudi drugje. To so sicer pokazali nekaj let nazaj pri predstavitvi orodja GauGAN, ki je lahko čačko spremenilo v fotorealistično sliko, naslednik GauGAN 2 pa ne potrebuje niti čačke, saj je dovolj samo nekaj besed za referenco, umetna inteligenca pa nato izriše napredno podobo.

Zadeva je presneto impresivna in za ukaze lahko uporabite kombinacijo že izrisanih risb in besed. Takšen način dela bi prav prišel tudi v igričarskem svetu za hitro ustvarjanje konceptnih slik, ki jih lahko talentiran umetnik samo še dogradi ali popravi.

GauGAN 2 lahko tudi sami preizkusite preko dema, vendar ima ta trenutno kar nekaj težav. Izrisana slika se namreč ne pojavi na platnu, ampak izven okna, a vseeno lahko ustvarjeno sliko vsaj shranite na računalnik in si jo nato ogledate lokalno.

NVIDIA nam je junija letos prikazala tudi napredno orodje za risanje Canvas, ki prav tako deluje s pomočjo umetne pameti. Uporabnik lahko na platno zariše splošne oblike gora, jezer in travnikov, umetna inteligenca pa nato zadevo pretvori v realistične slike. Zadeva sicer ni popolna in potrebuje še kar nekaj dodelave, a je lep prikaz neizkoriščenega potenciala. Canvas lahko preizkusite tudi sami, a za uporabo potrebujete RTX grafično kartico.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime