Football Manager 2022 – Recenzija | Najboljši nogometni menedžer doslej

Postoj za trenutek, potencialni nogometni menedžer, in prisluhni, kaj te čaka v letošnji izvedbi ene največjih zbirk nesmiselnih podatkov, podrobna analize katerih bo morda omogočila 2.34% bolj učinkovito izvedbo krilnega protinapada. A to bo veljalo le, če je eden izmed nasprotnih branilcev šibak z desno nogo, drugi pa je zjutraj pozabil nahraniti kanarčka.

Football Manager je ena najbolj zafrustriranih, a hkrati izpopolnjujočih franšiz, kar so jih igričarski bogovi poslali svojim zvestim podanikom. Vsekakor se moraš zavedati, da se podajaš v virtualno športno bojišče, ki se ne bije zgolj preko zelenic, temveč preko gore podatkov, ki omogočajo neprekosljivo zatopitev v svet nogometa. Ne kroži zaman nešteto govoric o nogometnih menedžerjih priznanih klubov, ki so preko analize teh iger sprejemali odločitve o trgovanju igralcev in taktiki na nogometnih zelenicah.


Razvojna ekipa: Sports Interactive
Založnik: SEGA
Platforme: PC
Steam: Povezava
Datum izida: 8. november 2021
Cena: 54,99 €

Zvrst: Športna menedžmentska simulacija


Nova iteracija žogobrca

Kako dober je torej novi nogometni menedžer? To je težko vprašanje. Bodimo iskreni – nihče ne ve, kako DOBER dejansko je vsaka nova iteracija nogometnega menedžerja, dokler tri ali štiri sezone globoko ne govori o nadarjenem krilnem igralcu nove generacije, kot da bi bil njegov najljubši nečak. To je nedvomno igra, za katero potrebuješ ogromno časa in katere lepota se skriva v kompleksni preprostosti.

Gre za obsežen špil, ki ga lahko igraš zelo površinsko, a hkrati lahko iz njega narediš doktorat. Napredne mehanike je težko usvojiti, a ko jih enkrat imaš v malem prstu, se ti odpre nov svet. Če pa igro igraš prvič, ti ponuja precej obsežno in dobro pripravljeno inavguracijo.

Football Manager je tako blago rečeno obsežna igra. Najnovejša ponovitev je uvedla več popravkov in popravkov, ki so me popolnoma posrkali in me prisilili, da sem investiral veliko več časa v vidike igre, ki sem jih prej skoraj v celoti zanemarjal.

Taktično metanje plastenk

Po novem nekateri prej površno vključeni deli delujejo dosti bolj organsko. V prejšnjih naslovih je bila najboljša pot do uspeha prilizovanje vodji kluba, hvaljenje igralcev ob zmagi (in včasih svarjenje pred samozadovoljstvom) in masovna zamenjava kadra ter vali žaljivk ob nizu porazov. V novi enačici pa obstaja več možnosti za komunikacijo z igralci in novinarji kot kadarkoli poprej.

Po novem lahko gestikuliraš na tiskovnih konferencah in ekipnih pogovorih. Sistem je zamenjal klasično izbiro ‘mirnega’ vedenje, ki mu sledi občasno ‘asertivno’. Če v motivacijski nagovor, kjer bi solzico potočil še Winston Churchil, vključiš preveč iracionalne gestakulacije, boš hitro izgubil zaupanje ekipe (sploh možnost ‘Vrzi plastenko vode’ rezerviraj za res katastrofalne prikaze igre na zelenicah). Vendar lahko pravočasno zmerjanje dela čudeže.

Veliko širša izbira opcij je zdaj veliko pomembnejša in vpliva na moralo ter prikaz igre, če prej ne glede na vse nisem opazil velike spremembe. Razmisliti moraš o tem, kaj je najboljši odziv v vsaki situaciji. Ne moreš se zgolj zdreti ob vsakem porazu in deliti poljubčke ob vsaki zmagi, saj to ne bo avtomatično vodilo v boljši žogobrc v naslednji tekmi.

Tudi s položaji se je po novem lažje poigravati. Všeč mi je nova postavitev petih branilcev, kjer napad sloni na dveh krilnih branilcih, ki vršita pritisk ob posesti, večina drugih pa lahko udobno preklaplja med vlogami.

Vedno se mi je zdelo čudno, da bočnega branilca nisem mogel postaviti v nekoliko agresivnejšo vlogo. Enostavno prej niso premogli popolnoma nič znanja o igranju te vloge. Tako je lepo končno videti nekaj prilagodljivosti v različnih položajih. To je dodatna raven prilagodljivosti, s katero v preteklosti nisi mogel eksperimentirati v celoti. Zdaj lahko načrtuješ boljšo strategijo glede na stanje ekipe, ne da bi ti bilo treba brskati po trgu prostih igralcev za novimi žrtvami za specializirane vloge

Na mladih svet stoji

Football Manager 2022 je implementiral vse vrste novih funkcij. Tisti, ki so zame najbolj izstopali, so deli, zaradi katerih je preživetje desetletij v igri (in mesecih v resničnem življenju) enostavnejše in še bolj v veselje.

Če ti besede ‘dinamične ocene mladih’ ne pomenijo nič, je to popolnoma kul. V bistvu pa izraz pomeni, da se sposobnost in zanimanje mladih za nogomet v vsaki državi lahko in se bo sčasoma spremenila. Recimo, da želiš prevzeti nadzor nad narodom z manj prestižno nogometno zgodovino. V karieri bi si lahko zadal cilj dviga prepoznavnosti nogometa v tej državi in ​​tako navdušil javnost in mladino za večjo podporo nogometnih izbrancev. To je zanimiva funkcija za dolge igre, toda kot nekdo, ki dano igro rad igra več sezon, je priložnost, da nenogometno državo spremenim v svetovno športno velesilo, res vznemirljiva.

Druga stvar, ki jo je treba poudariti, je pogovor z agenti igralcev. V resničnem življenju so igralci ljudje z željami in potrebami. Zanje delajo agenti, ki imajo prav tako lastne želje in potrebe. V Football Managerju 2022 lahko dejansko greš do agenta in se z njim pogovoriš o želji pridobitve njegove stranke, s čimer boš dobil vpogled v to, kako zainteresiran igralec je in kaj bi predvidoma bilo potrebno, da se to zgodi. Komajda gre za velik trenutek, a zaradi njega se agenti počutijo kot resnične osebe z možgani in vsemi ostalimi organi. Football Manager in svet, kjer se odvija, pa sta toliko bolj zanimiva.

Popolnoma nov sistem športne analize

Če te zanima športna statistika, je Football Manager 2022 prav tako prava različica. Data Hub je odlična izboljšava analitike, ki odlično odraža sodobno igro in omogoča analiziranje vsega, od stopnje uspešnosti v kotih glede na taktiko, do natančnosti strelov in poročil o uspešnosti posameznega igralca. Od svojega oddelka za podatke lahko celo zahtevaš posebne informacije. Tako lahko recimo želiš, da razpršeni graf pokaže, kako se obnese tvoj vratar v primerjavi s preostalimi klubi lige.

Prav tako je super videti, da se metrika pričakovanih golov spreminja med tekmo. Ne bom se pretvarjal, da razumem, kako točno je preračunan, vendar upošteva različne dejavnike, vključno z natančnostjo strelov, pogostostjo, nevarnostjo napadov in splošnim pritiskom na gol. Tako dobiš številko za pričakovane zadetke, ki bi jih morala vsaka ekipa dati. Tako je možno med tekmo enostavno videti, kako tvoji ekipi trenutno gre.

Nisi ljubitelj globokih analiz in matematike? Kaj potem sploh delaš tu!? Ah, koga hecam, tudi za to je poskrbljeno. FM22 vnese nekaj poenostavljenih statističnih podatkov in jih zapiše v besedah, ki jih lahko razume tudi popoln novinec *khm*idiot*khm* in v kolikor te brigajo samo določeni aspekti, lahko preostanek enostavno predaš asistentu menedžerja.

Razsodba

(+) Še več taktičnih možnosti
(+) Še podrobnejša analiza
(+) Predelan sistem komuniciranja
(+) Večji poudarek na nacionalno mentaliteto
(+) Več manjših sprememb
(-) Odsotnost večjih udarnih novitet

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Football Manager 2022 je še ena izboljšava dolgotrajne serije, ki oživi čudovito igro bolj kot kdaj koli poprej. Možnosti so skoraj neomejene, igra pa ti ponuja še več možnosti na enostavnem dosegu roke. Od podatkovnega središča do večjih drugih izboljšanih. To je najbližje, kar je Sports Interactive kadarkoli prišel popolnosti, saj je letošnja iteracija popolna nadgradnja lanske.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Football Manager 2022 je še ena izboljšava dolgotrajne serije, ki oživi čudovito igro bolj kot kdaj koli poprej. Možnosti so skoraj neomejene, igra pa ti ponuja še več možnosti na enostavnem dosegu roke. Od podatkovnega središča do večjih drugih izboljšanih. To je najbližje, kar je Sports Interactive kadarkoli prišel popolnosti, saj je letošnja iteracija popolna nadgradnja lanske. Football Manager 2022 - Recenzija | Najboljši nogometni menedžer doslej