Težko pričakovana nadgradnja Bitcoina končno prispela

Ta mesec je Bitcoin po štirih letih dobil nadgradnjo imenovano Taproot (korenina). Gre za redek in velik dogodek. Vendar, ali je zares tako pomemben in kaj pravzaprav nadgrajuje?

Posodobitev Taproot prinaša večjo zasebnost pri transakcijah in učinkovitost omrežja. Počasnost prenosov in premalo zasebnosti, sta pravzaprav dve stvari, ki se jih Bitcoinu največkrat ”očita”. Kot prva blockchain koda je za mnoge simbol inovacije in vizije prihodnosti decentraliziranega interneta, ter načina izmenjave podatkov, za nekatere pa  tudi temelj novodobnega svetovnega finančnega sistema. Blockchain razvijalcem predstavlja nepopoln vzorec, ki ga skušajo izpopolniti na različne načine in s svojimi projekti nadomestiti tiste sfere na katerih Bitcoin peša.

Taproot je zato neke vrste posodobitev, saj omogoča Bitcoinu stopiti v korak s časom in napredkom v kripto tehnologiji zadnjih let. Zasebnost in hitrost sta predpogoja za implementacijo pametnih pogodb v bitcoin omrežje, kar večina kripto skupnosti vidi kot najpomembnejšo novost, ki jo prinaša ta nadgradnja.

Nazadnje je koda dobila nadgradnjo leta 2017, imenovano Last civil war (zadnja državljanska vojna). Ime je dobila zaradi kontroverznosti, ki je kripto skupnost razdelila na dve nasprotujoči skupini. Taproot pa ima podporo takorekoč celotne skupnosti, predvsem zato ker bo dodana koda postopoma prinesla izboljšave.  

Ena od velikih sprememb je način potrjevanja digitalnih podpisov. To so osnovni gradniki blockchain tehnologije, ki tvorijo blok medsebojnih potrditev med zasebnimi in javnimi ključi. Na tak način potrjen blok podpisov, pa se vključi v celotno verigo. Za marsikoga je to zastarela in precej počasna metoda potrjevanja, saj ta koda ni bila mišljena za tako široko uporabo, kot je danes. Taproot omogoča združevanje podpisov in transakcij. S tem uvaja pomembno optimizacijo, ki jo je koda že res potrebovala.

Združevanje transakcij in podpisov pa hkrati tudi otežuje identifikacijo udeležencev v verigi s tem, da transakcije z več podpisi prikrije kot transakcije z enim podpisom. V tem pogledu posodobitev omogoča večjo stopnjo zasebnosti.

Bitcoin v svoji kodi že od samega začetka nosi potencial pametnih pogodb, vendar zaradi počasnega preverjanja nikoli ni prišlo do implementacije. Pri pametnih pogodbah se ti podpisi kopičijo eksponentno in bi lahko popolnoma zadušili omrežje. Z novim načinom preverjanja, ki ga prinaša Taproot pa se ta neizkoriščen potencial na nek način odklepa. Mnogi zato v bližnji prihodnosti pričakujejo pametne pogodbe in posledično celotne DeFi sisteme gostovane na bitcoinovem omrežju.

Večina skupnosti zato pričakuje, da bo Taproot povečal obseg delovanja bitcoina, prinesel več praktičnih primerov uporabe in posledično povišal vrednost BTCja.

Več o Taprootu lahko preberete na naslednji povezavi.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

2 KOMENTARJI

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime