Švica uzakonila 3D tiskane samomorilske kapsule

Evtanazija človeškega bitja je bila dolgo tabu tema zdravstva, a stvari so se začele spreminjati in nekatere države so v določeni meri že uzakonile pomoč pri samomoru. Belgija, Luksemburg, Kanada, Nizozemska in Švica omogočajo zdravnikom, da pacientom, ki pred sabo nimajo več veliko časa in bi v bistvu samo še trpeli, predpišejo evtanazijo, vsaka od teh držav pa ima pri temu različne pogoje in pravila.

Nizozemska denimo omogoča vsakemu, ki je star vsaj 12 let in je pred njim življenje z nepredstavljivim trpljenjem, brez možnosti izboljšanja, da vloži prošnjo za samomor, za tiste pod 16 let pa morajo dovoljenje podpisati starši. Lani je tak način zaključka življenja pri njih dobilo 6.938 ljudi, kar je za 9 % več od leta prej.

Podjetje Exit International želi v Švici narediti pri temu določene spremembe, ki znajo pomembno vplivati na dojemanje samomora tudi drugod po svetu. Trenutno v Švici za samomor uporabljajo injekcijo z natrijevim pentobarbitalom in za tak postopek potrebuje pacient dovoljenje zdravnika. Exit International pa želi s svojo 3D natisnjeno napravo Sarco zaobiti dovoljenje zdravnika in omogočiti samomor vsakemu in to kjerkoli želijo.

Ker so Sarco naprave 3D natisnjene, jih lahko podjetje dostavi tudi v dom stranke in ta se bo lahko od sveta poslovil v bolj domači okolici. Kapsula se aktivira od znotraj in na začetku bo moral uporabnik odgovoriti na nekaj vprašanj, nato pa nastopi čas za aktivacijo. Takrat se Sarco naprava napolni z dušikom, kisika pa začne postopoma zmanjkovati. Uporabnik najprej pade v nezavest, nato pa v globoko komo, na koncu pa se zgodi smrt. Celoten postopek naj bi trajal nekje 30 sekund, uporabnik pa vmes ne čuti nobene panike ali pa občutka dušenja.

Sarco naprave so že uzakonjene v Švici in naj bi začele obratovati enkrat v 2022.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime