TikTok nudi grozljiv vpogled v streljanje znotraj ameriških šol

Amerika velja za deželo svobodnih, kjer lahko rečeš in delaš praktično karkoli, brez da bi utrpel neke hude posledice. Čez noč se lahko spomniš hude ideje od katere nato mastno zaslužiš ali pa svoj talent uporabiš v Hollywoodu in postaneš filmska zvezda, ki jo čakajo samo še drage večerje, rdeče preproge in vile, ki imajo namesto dvorišča golf igrišče z osemnajstimi luknjami.

Z vsemi temi zadevami se Američani vse preradi hvalijo, bolj redko pa omenijo vse minuse, ki jih prinaša njihova svoboda. Ta ne pozna meja niti pri orožju, ki ga lahko kupiš brez večjih problemov – v kakšnem Teksasu ti ga praktično brezplačno podarijo ob nakupu pralnega praška. Svoboda pri nošnji orožja je pri Američanih pripeljala do grozljive realnosti, ko se morajo starši z vsakim šolskim letom bati za življenje svojega otroka, saj lahko vsak dan eden njihovih sošolcev v šolo prinese brzostrelko in se spravi na morilski pokol.

Dober primer ameriške realnosti je denimo odličen oglas, ki ga je spočela dobrodelna organizacija Sandy Hook Promise. Naslov Back-To-School Essentials sprva namiguje na vse potrebščine, ki jih potrebuje šolar, zadeva pa v drugi polovici postane precej bolj temna, saj škarje in svinčnik lahko postanejo dobro orožje proti strelcu v šoli. Sandy Hook Promise je leta 2016 spočel še eno podobno reklamo, ki je prav tako vredna ogleda.

@digitz007

Oxford High School shooting #oxfordhighschool #michigan #highschoolshooting

♬ original sound – Digitz007

Zanimivo je, da so ti oglasi stari že nekaj let, spremenilo pa se ni praktično nič. No, to ni povsem res, saj imajo mladi danes družabno omrežje TikTok in preko njega lahko dobimo grozljiv vpogled v realnost ameriških šol, ki praktično vsak mesec zabeležijo nova streljanja, včasih pa ta zahtevajo smrtne žrtve.

@aydensanders_

Looking back I’m not sure I should’ve recorded this, I was in a state of shock and disarray. #oxfordhighschool #ethan #schoolshooting

♬ original sound – Ayden sanders

Eden takšnih dogodkov se je zgodil dober teden nazaj v srednji šoli Oxford, ko je eden dijak pobil štiri ljudi in rajih ranil sedem. V TikTok posnetku lahko vidimo, kako se prestrašeni učenci skrivajo v učilnici, njihov učitelj pa se pogovarja z nekom izza vrat, za katerega se sumi, da je strelec, ki se pretvarja za učitelja. Ta v enem trenutku nagovori učitelja z besedo “bro” in to pri učencih sproži paniko in skočijo skozi okno v begu za svoje življenje. Kasneje se je izkazalo, da je to bil resnično policist.

@sendmelfs

pt. 1 of our school lockdown… #gunthreat #bombthreat @ethanndixon @hanna.widdison @dylan_angel8 @bridger_marsh

♬ Pumped Up Kicks(Bridge & Law Remix) – Foster The People

Takšnih posnetkov je cel kup če v TikTok vtipkate ključnike #schoolsh00ter ali pa #activesh00ter. Vsi zadeve ne jemljejo tako resno, saj velikokrat pri posnetkih zadaj slišimo pesmi tipa “This is America” ali pa “Pumped Up Kicks” in res je bizarno videti takšno bizarno obnašanje sredi resnične nevarnosti. A spet po drugi strani to nakazuje na to, da so učenci in učitelji že tako navajeni tega stanja, da se ob temu lahko smejejo. Ameriške šole imajo celo vaje glede potencialnega strelca v šoli, te pa pravijo, da se ugasnejo vse luči in da se moraš skriti v kot. Zgornji posnetek ni iz vaj, ampak je resnična situacija, ko se je šola v Utahu morala zapreti zaradi potencialnega strelca in groženj z bombo.

Stanje se očitno ne bo nikoli spremenilo in streljanje v šolah je postalo že predmet parodij. South Park je denimo spočel epizodo, kjer se je streljanje vsem zdelo že povsem normalno, le Randyjeva žena je imela nekaj proti temu in vsi so jo označili za noro.

@drippy.peanut

School shooting reaction to banned backpacks #viral #trending #fyp #TikTok #itbelikethat #crazy #goviral #go #share #shooting #schoollife #school

♬ Tokyo Drift – Xavier Wulf

Ukrepi sicer obstajajo in vse šole se hitro odzovejo na potencialne nevarnosti, to pa s sabo prinese cel kup nesmiselnih ukrepov. Eden od teh se je denimo zgodil v osnovni šoli Rigby, ko je 13-letnica s sabo v šolo prinesla pištolo, šola pa je nato prepovedala nošnjo torb, saj naj bi tako lažje videli, kdo s sabo nosi orožje. Rezultate tega ukrepa si lahko ogledate v zgornjem posnetku.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime