Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl – lepa predelava, ki se zvesto drži svojih korenin

Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl je najnovejša izdaja glavne serije Pokemon iger za konzolo Nintendo Switch. Gre za dosledeno predelavo iger Diamond in Pearl iz leta 2006, ki so jo navdušenci nad Pokemon franšizo čakali že kar nekaj let. Kljub temu, da sem sam res eden večjih Pokemon oboževalcev, moram priznati, da je Generacija 4 edina, ki je nikoli nisem zares igral – tako da ob igranju Brilliant Diamonda in vrnitvi v Sinnoh regijo nisem imel nostalgičnega občutka. Preden gremo na samo recenzijo je treba izpostaviti, da je to prva Pokemon igra iz glavne serije, ki jo ni izdelal Game Freak ampak razvijalsko podjetje ILCA, ki stoji za aplikacijo Pokemon HOME, prav tako pa so pomagali pri izdelavi iger kot so NieR: Automata, Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 ter Yakuza 0.

Še ena zanimivost najnovejših iger je izbran stil grafike. Ker studio ILCA nima največje ekipe in veliko izkušenj, so se tokrat namesto bolj realistične grafične podobe, ki smo je bili deležni v igrah Sword & Shield, odločili za predelavo starega izometričnega pogleda s chibi karakterji. Osebno nad idejo nisem bil navdušen že od samega začetka in moram priznati, da me je zadeva motila tudi med igranjem. Če so se že odločili za bolj “chibi” oziroma risankast stil igre se mi zdi grafika iz iger Pokemon Let’s Go Eevee in Let’s Go Pikachu, ki so izšle kot prve Nintendo Switch Pokemon igre v letu 2018, bistveno boljša izbira.


Razvojna ekipa: ILCA
Založnik:  Nintendo
Platforme: Nintendo Switch
Nakup: EIGRE.si
Datum izida: 19. november 2021
Cena: 59,99 €


NAPOVEDNIK



Kot sem že omenil, so se tokrat pri igri odločili za skoraj da 1:1 predelavo iger iz leta 2006. Zgodba, dialogi in tudi celoten potek igre so skoraj identični originalnimi igrami Diamond in Pearl, vendar so celotno igro malce osvežili z zares nujno potrebnimi zadevami. Tako nam pri preigravanju ni potrebno s seboj imeti tako imenovanega “HM sužnja”, ki skrbi da brez problema letamo po Sinnoh svetu, surfamo, razbijamo kamne ali plezamo po skalah ampak je to funkcijo prevzel aplikacija v napravi Pokétch. Moram reči, da je bila to definitivno dobra izbira!

Druga stvar, kjer se igra razlikuje je podzemski del Sinnoh regije. V originalni igri je podzemlje omogočalo izkopavanje zakladov, urejanje svoje baze in igranje mini iger, v najnovejši različici pa so stvar nadgradili in dodali še tako imenovan “The Grand Underground”, kjer lahko ujamemo Pokemone, ki niso na voljo nikjer drugje. Najbolj pomembna zadeva, ki so jo dodali igri pa je seveda funkcija, ki jo pozdravljajo vsi oboževalci teh iger – sledenje Pokemonov. Ja, res se morda sliši malce neumno, ampak kljub temu da smo leta 2021 je takšna osnovna funkcija nekaj, kar ni samoumevno ampak nekaj prav posebnega, ki je razveselilo vse prave Pokemon fane. Ko smo že pri funkcijah za oboževalce še tole: kljub temu, da igri Brilliant Diamond and Shining Pearl spadata v 8. generacijo Pokemonov, je Pokedex omejen na samo prvih 493 Pokemonov.

pokemon
Chimchar je edina prava začetna izbira.

Samo igranje Pokemenov ne potrebuje več nekega posebnega opisa. Na začetku igre izbereš spol karakterja in enega izmed 6 prednastavljenih modelov. Sledi kratek uvodni del in najtežja odločitev vsake igre – izbira enega izmed treh začetnih Pokemonov. Enako kot pred 15 leti v igrah Diamond & Pearl, so tudi tokrat na voljo travnatna želva Turtwig, vodni pingvin Piplup in edina prava izbira – ognjena opica Chimchar. Za vse navdušence nad shiny izbiranjem imam super novico, saj tudi tokrat začetni Pokemoni niso zaklenjeni, kar pomeni da lahko porabite 150 ur ponastavitev in klikanja čez isti dialog in si tako na koncu priskrbite svojega začetnega Pokemona, ki je v malce drugačnem odtenku barve.

Po prvi bitki sledi že poznana formula igra, kjer se počasi prebijaš skozi mapo in sproti premaguješ 8 telovadnic, kjer nabiraš značke, medtem pa še kvariš načrte zlobni organizaciji ekipe Galactic. Po uspešno premaganih 7 telovadnici sledi bitka z legendarnim Pokemonom. Ker sem sam igral igro Brilliant Diamond, me je na vrhu gore Spear Pillar čakala bitka proti Dialgi, ki jo lahko tudi uloviš. Sledi še zadnja telovadnica in zaključek glavne zgodbe s tekmovanjem v Pokemon ligi. Ena izmed stvari, ki me je do tega trenutka precej razočarala je bila celotna težavnost igre. Večkrat sem slišal, da naj bi bila Generacija 4 precej težka od začetka do konca s piko na i v finalni bitki proti prvakinji lige Cynthiji – a na žalost temu ni bilo tako. Skozi celotno igro sem se izogibal nepotrebnim bitkam z divjimi Pokemoni, kljub temu pa so bili moji Pokemoni v vsaki bitki med 10 do 5 stopenj nad nasprotnikovimi. Tako na žalost nisem občutil kakšne večje težavnosti in mogoče sem čez celotno igro do Pokemon lige izkusil omedlevico mojega Pokemona vsega skupaj samo trikrat ali štirikrat.

Sprehajanje po svetu ni nikoli dolgočasno če imaš ob sebi dobrega prijatelja.

Vsemu temu je sledil še zadnji test – Pokemon liga! Precej nepričakovano sem pometel z vsemi štirimi Elite Four trenerji, kar me je precej razžalostilo, saj sem se res veselil izziva. Sledila je še bitka proti Cynthiji in upal sem, da me vsaj ona ne bo razočarala in… Oh joj, res me ni. V prvi bitki sem vsega skupaj uspel premagati dva njena Pokemona. V drugo mi je šlo že malo bolje – uspel sem premagati štiri Pokemone, a na koncu se je njen as Pokemon Garchomp izkazal za preveliko oviro in ponovno nisem bil uspešen. V tretjo sem celo premagal vse njene razen Garchompa, a tukaj se je stvar ponovno ustavila. A vse se je spremenilo v četrtem poskusu – tokrat sem uspel premagati tudi Garchompa in si nadel naziv Pokemon Mojster! Morem povedati, da me je zadnja bitka res prepričala in res se ne spomnim, kdaj sem se nazadnje tako namučil za končanje zgodbe. Priznam, da sem pred zadnjo bitko shranil svoj napredek in tako vse štiri bitke izvedel brez prekomernega stopnjevanja svojih Pokemonov, kar definitivno vplivalo na težavnost celotnega postopka. Na žalost pa do zmage nisem prišel zaradi mojih super strategij ampak bolj na račun novega sistema, ki smo ga deležni od Generacije 6 naprej in sicer moj predragi Nidoking je preživel napad Garchompa, ki ga ne bi smel, ker se je hotel izkazati – ampak na koncu je zmaga vendarle le zmaga.

Po končani ligi moraš pred nadaljevanjem zgodbe in odklepu preostale mape videti vseh 150 dosegljivih Pokemonov, kar ti vzame še nekaj dodatnih ur, potem pa sledijo dokaj obširne – in za Pokemon igre morda malce nepričakovane – aktivnosti po zaključeni zgodbi. V Brilliant Diamond and Shining Pearl lahko ujamemo skoraj vse legendarne Pokemone prvih štirih generacij, z izjemo Arceusa ter Mewa in Jirachija (ki jih dobiš kot darilo, v kolikor imaš na svoji konzoli naloženi igri Pokemon Let’s Go ter Sword ali Shield), in niti eden izmed njih ni “shiny-locked”. Prav tako se tako na mapi, kot tudi v podzemlju, začnejo prikazovati dodatni Pokemoni in tako lahko brez večjih problemov ujameš vseh 492 – seveda v kombinacij obeh iger, kar je pri tej franšizi že standard vse od leta 1996.

pokemon
Med igranjem boste ugledali tudi kar nekaj vmesnih sekvenc.

Poskrbljeno je tudi za vse bolj tekmovalne igralce, ki lahko preživijo ure in ure v Battle Towerju, ta pa je tokrat precej težak. Preden lahko nastopiš v Master ligi moraš zabeležiti 49 zaporednih zmag v standardni ligi in to ni tako lahka naloga. Sam sem potreboval vsega skupaj sedem ali osem poskusov in celotna stvar mi je vzela slabih 5 ur. In ko že misliš, da si čez najtežje ugotoviš, da so bitke v Master razredu na povsem novi ravni. Trenutno je moje maksimalno število zaporednih zmag 5 in preden bom moj rekord popravil, bom potreboval kar nekaj ur za sestavo boljše ekipe.

Žal celotno igro kazi nekatere napake nedozorelega razvijalca ILCA, ki se kljub svojim trudom in planom ni najbolje odrezalo, saj je igra ob začetku prišla s številnimi hrošči. K sreči jih večino ne opaziš oziroma niso moteči ob normalnem preigravanju, a v kolikor želiš, jih lahko brez problema poustvariš in v bistvu kar goljufaš. Zaradi napake v kodi, si lahko z zaporedjem klikov treh tipk omogočil podvajanje Pokemonov, predmetov, spreminjanje IVjev in EVjev, učenje kateregakoli napada, kot tudi spreminjanje Pokemonov v shiny verzijo. To je seveda pomenilo, da smo v roku dveh dni bili priča dupliciranju čisto vseh Pokemonov in možnosti menjav za perfektnega Pokemona v shiny obliki po želji na vseh Pokemon Discord kanalih in Subreddit portalih. Na srečo so razvijalci svojo napako v verziji 1.1.2 popravili, a večina škode je bila že narejena, hkrati pa so fanatiki nad hrošči našli že nove napake tudi v tej verziji in le štejemo lahko dni, preden se ponovi kaos iz prejšnje verzije. Kljub temu, da to ne vpliva na enoigralsko izkušnjo pa je nabiranje ekipe, gojenje Pokemonov ter ustvarjanje tekmovalne lige ekipe precej velik del igre, ki jo takšni hrošči lahko popolnoma izničijo.

Grafika res ni morda najbolj napredna, a vsake toliko naletimo na kakšno presenečenje kot je denimo realistični odsev na gladkih ploščicah.

Pokemon Brilliant Diamond & Shining Pearl je Pokemon igra kot smo jih že vajeni. Ima vse najboljše dele takšnih iger kot tudi vse stvari, ki bi jih lahko počasi že nadgradili. Izbran stil grafike meni osebno ni najbolj všečen in po prebiranju forumov se mi zdi da tukaj nisem sam, a tudi ta spet ni tako moteča in med bitkami je grafična paleta celo vredna hvale. Vesel sem, da so dodali možnost, da Pokemon hodi skupaj s tabo po mapi, a tule spet zmoti njihova nepravilna velikost. Kljub vsemu je igra zabavna in vsakemu igralcu ponuja vsaj 40-50 ur zabave oziroma 100+ ur, v kolikor bi rad napolnil celotni Pokedex. Oboževalci franšize boste zadevo kupili ne glede na končno oceno in na koncu nakupa ne boste obžalovali, če le ne boste pričakovali česa resnično novega.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl je verna predelava originalne igre, ki je včasih še celo preveč zvesta svojim koreninam. Novopečeni razvijalec ILCA se je dobro odrezal in Diamont & Shining Pearl ponudil na ogled novi generaciji igralcev, ki ob originalnem izidu še sploh niso znali držati igralnega ploščka. Na koncu je tole solidna zabava, ki bam lahko prinese cel kup igralnih ur ter pestro tekmovalno ligo.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl je verna predelava originalne igre, ki je včasih še celo preveč zvesta svojim koreninam. Novopečeni razvijalec ILCA se je dobro odrezal in Diamont & Shining Pearl ponudil na ogled novi generaciji igralcev, ki ob originalnem izidu še sploh niso znali držati igralnega ploščka. Na koncu je tole solidna zabava, ki bam lahko prinese cel kup igralnih ur ter pestro tekmovalno ligo.Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl - lepa predelava, ki se zvesto drži svojih korenin