Lenovo Tab P11 – dobra tablica za bolj plitke žepe

O tablicah dandanes ne slišimo več veliko, a tako ni bilo vedno. Leta nazaj so vsi gledali v te naprave kot na nekakšne naslednike prenosnikov, a ta popularnost je sčasoma izkopnela, saj so telefoni začeli dobivati dovolj velike zaslone in ločljivosti, da so bili tablični računalniki izpodrinjeni ob stran.

Vendar te naprave še vedno obstajajo in na njih ne delata samo Samsung in Apple, ampak tudi Lenovo. Ta nam je na test poslal nedavno izdani Lenovo Tab P11, ki se po mišicah in specifikacijah resda ne more meriti s težkokategorniki tablične industrije, a jih še vedno lahko priporočimo vsem tistim, ki bi radi tapkali po večjih zaslonih in za to ne bi radi zapravili povprečne slovenske plače.


Ime naprave: Lenovo Tab P11

Premer zaslona: 11 palcev

Pomnilnik: 4 GB

Procesor: Snapdragon 662

Notranji pomnilnik: 128 GB

Teža: 490 g

Cena: 333 €

Nakup: EIGRE.si


VIDEO RECENZIJA


Znotraj paketa Tab P11 se nahaja sama tablica, navodila in polnilec z USB-C kablom. Dodatna oprema je seveda na voljo, saj Lenovo prodaja tudi namenske ovitke in tipkovnico, ki jih pritrdimo na tablico preko magneta, vendar boste za to morali seveda odšteti dodatne evre.

Poglejmo si sam Tab 11. Ohišje je narejeno iz črne kovine, ki da v roki občutek kakovosti in nam da vedeti, da zna tablica preživeti tudi nesrečno bližje srečanje s tlemi. To s sabo prinese svojo ceno, saj tablica tehta slabega pol kilograma in če temu dodate še magnetni ovitek in gor navesite še tipkovnico, imate hitro pri roki rezervno utež za treniranje bicepsov.

tab p11
V paketu boste našli tablico ter polnilec, ostale stvari pa bo treba dokupiti.

Tab 11 je ena večjih tablic, saj zaslon v premer meri 11 palcev oziroma slabih 28 cm. Na spodnji strani se nahaja USB-C vhod, na desni pa režo za MicroSD kartico, na zgornji strani pa se najdeta še dva gumba za nadzor glasnosti. Čisto na robu zgornje stranice najdemo še gumb na vklop in izklop naprave in na splošno je vse to postavljanje gumbov nekam neergonomsko in zna koga zmotiti – še posebej če tablico veliko obračate in bi vedno radi imeli hiter in enostaven dostop do vseh gumbov. Zgoraj lahko najdemo še dve reži za zvočnike, leva stran pa vsebuje magnetno držalo na katero lahko pritrdimo tipkovnico.

Zadnja stran vsebuje eno kamero, ta pa je v slogu novejših telefon porinjena malce navzven. To zna povzročati težave vsem tistim, ki tablico radi zadrsate po mizi, saj se ta izboklina rada zatakne za vsako stvar, zato je priporočljiva uporaba ovitka, ki to nerodnost odpravi.

Ko na tablico priklopimo še tipkovnico, se Tab P11 spremeni v mini računalnik.

Sam zaslon vsebuje dokaj debele črne stranice, a te zaradi splošne velikosti ekrana ne motijo preveč. IPS panel dostavi ločljivost 2000×1200, slika pa teče pri 60 Hz osveževanju zaslona. Seveda bodo razvajenci tu pojamrali nad manjkom 120 Hz osveževanja, a treba je opomniti, da takšne pritikline spadajo v tablice najvišjega razreda, ki so na koncu tudi nekajkrat dražje od Taba P11. Lenovo je tako lepo ujel razmerje med strojnimi specifikacijami in ceno, kar se odraža na dobrem zaslonu, ki na koncu izgotovi spodobno sliko.

Malce manj impresiven je procesor Snapdragon 662, ki je tipičen za naprave nižjega ranga. Tu je še nekam revnih 4 GB pomnilnika, ki sicer zadostujejo za vsakodnevna opravila, a za kakšno bolj resno igranje iger ni primeren, vse skupaj pa zaključi 128 GB spomina, kar spet ni tako slabo, še posebej če boste tablico uporabljali v spregi s shranjevanjem podatkov v oblaku, seveda pa lahko ta del preko MicroSD kartice razširili na 256 GB prostora.

Polnjenje izvajamo preko USB-C povezave, a naprava ne podpira hitrega polnjenja.

Tablice navadno uporabljamo za branje in risanje in tako je tudi v tem primeru. Tab P11 prihaja s prednameščenim operacijskim sistemom Android 10, ki je trenutno tudi zadnja verzija, ki jo lahko najdemo na tablicah. Dobra novica je tudi to, da sistem pride z nekaj prednaloženimi aplikacijami, a teh presenetljivo ni toliko, da bi izgubljal živce kot pri kakšnem Samsungu. V glavnem gor najdemo Googlove aplikacije, ki so po večini koristne, prostor pa se je našel tudi za Netflix in zanimiv vmesnik Kids Space, ki staršem preko Family Linka omogoča enostaven nadzor nad uporabo, ko se za zaslonom znajde njihov pomladek.

Seveda so tu tudi kamere in čeprav tablice navadno ne uporabljamo za fotografiranje, je še vedno lepo, da je možnost tukaj. Za zajemanje sebkov se bomo poslužili 8 MP, ki ven izda presenetljivo dobre slike. Le navaditi se boste morali na orientacijo kamere, saj je ta namenjena slikanju v horizontalnem načinu, kar je nekako tudi logično, saj bi zadevo bolj kot ne uporabljali za videoklice. Na zadnji strani se nahaja 13 MP kamera z bliskavico, ki da prav tako zadovoljive rezultate, a seveda ni za pričakovati kakšne mojstrovine, ki jih izdajo najnovejši telefoni. Skupno gledano dajo kamere ven dobre rezultate, ki jih od tablice v tem cenovnem rangu tudi pričakujemo.

Na zadnji strani najdemo eno kamero z bliskavico, sama leča pa štrli ven, kar zna pri odlaganju tablice na mizo malce zmotiti.

Sama izkušnja uporabe je prav tako dobra. Android 10 je dovolj hiter in odziven, da je preklapljanje med aplikacijami brezšivno, kot rečeno pa je ekran tudi dovolj velik za gledanje Netflixa. Pri tapkanju po ekranu boste hitro opazili, da zaslon vse prerad pušča za sabo naše prstne odtise, tako da če ste alergični na takšne zadeve, potem s sabo vedno nosite krpico za brisanje.

K izkušnji pridodajo štirje zvočniki z Dolby Atmos tehnologijo, ki ven izvržejo odličen in kristalni zvok. Tega lahko do neke mere prilagajamo tudi preko vgrajene aplikacije, tako da si nivo zvoka prilagodimo za različne situacije. Zadeva bo najbolje zvenela na stojalu, saj se dva zvočnika nahajata ob straneh tablice, ki ju ob držanju v horizontali prekrijete z rokama.

Tab 11 zna pognati tudi kakšno igro, a zaradi bolj osnovne strojne opreme ne boste gledali v kristalno čisto sliko z najvišjimi teksturami. V igri PUBG denimo ne moremo izbrati HD tekstur, tako da boste gledali v bolj medlo sliko, Fortnite pa je tekel sorazmerno udobno in na malce slabšo optimizacijo se boste brž privadili.

Lenovo Tab 11 je celokupno vzeto spodobna tablica, ki pa jo odlikuje predvsem udobna cena.

Za koncu se ustavimo še pri bateriji. Ta nam da pri enem polnjenju nekje 14 ur zabave, kar je dovolj za nekje dva dni povečane uporabe. Tab 11 polnimo preko priloženega USB-C polnilca, žal pa polnjenje baterije traja presneto dolgo. Iz ničle do 50 % boste zadevo polnili dobro uro in pol, za popolnoma napolnjeno tablico pa si bo treba vzeti debele 4 ure časa.

Lenovo je s Tab 11 tako dostavil zanimiv izdelek, ki zaseda srednji rang tabličnega trga. Za dobrih 300 evrov boste v roke dobili kvaliteten izdelek, ki bo zadostil vsem vsakdanjim potrebam in če gor še priklopite tipkovnico, dobite praktično miniaturni računalnik za res nizko ceno, ki bo prav prišel vsakemu uporabniku, ki si ne želi ravno poganjanja najbolj sodobnih iger pri najvišjih sličicah na sekundo. Lepo, spodobno božično darilo je tole, nad katerim pri razpakiranu nihče ne bo gledal zviška.

Vaša reakcija na recenzijo?

BoriSe
BoriSehttps://hop.si
Mojster RPG žanra, tuje pa mi niso niti grozljivščine. Z žalostjo v srcu objokuje svoji dve najljubši seriji, Gothic in Dead Space, ki sta žalosten konec storili. Kontaktirate me lahko na: [email protected]

Povzetek ocene

Lenovo Tab P11 resda ne prinese na področju tablic nečesa res novega, a njegove spodobne specifikacije odlikuje res udobna cena in če bi si radi privoščili tablični računalnik, a zanj ne bi radi odšteli preveč, potem je Tab P11 kot naročen za vas.

Sveže recenzije

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Lenovo Tab P11 resda ne prinese na področju tablic nečesa res novega, a njegove spodobne specifikacije odlikuje res udobna cena in če bi si radi privoščili tablični računalnik, a zanj ne bi radi odšteli preveč, potem je Tab P11 kot naročen za vas.Lenovo Tab P11 - dobra tablica za bolj plitke žepe