5 najboljših iger leta 2021

Leto 2021 je vsebovalo cel kup prestavitev izidov obetavnih iger v naslednje leto, kar je pač cena koronavirusa. To pomeni, da bo 2022 eno najbolj obleganih igričarskih let kar jih pomnimo, zato je najbolje že zdaj preigrati vse tiste zadeve, ki ste jih vedno znova prestavljate, saj naslednje leto časa za pranje preteklega perila preprosto ne bo.

Vendar pa smo tudi letos dobili kar nekaj igričarskih biserov in zato smo za vas pripravili lestvico petih najboljših iger, ki bi jih bilo greh spregledati.


5 NAJBOLJŠIH IGER LETA 2021


Ratchet and Clank: Rift Apart

Razvijalec Insomniac Games nam je junija nazorno pokazal, kako bodo videti platformske igre prihodnosti, a Ratchet and Clank: Rift Apart je veliko več kot pa samo prikaz zmogljivosti konzole PlayStation 5. Igra je namreč preprosto zabavna, unikatna in izredno simpatična. Dvojec Ratcheta in Clanka nas zapelje na zanimivo avanturo po galaksiji in zgodba je zastavljena tako, da bo všeč mlajšim in tudi tistim nekoliko starejšim, ki v sebi še vedno nosijo nekaj otroške nedolžnosti.

Seveda pa ne gre spregledati tudi tehničnega vidika, saj se vam bodo očesa solzila ob kot britev ostrih teksturah, naprednem ray tracing osvetljevanju, instantnemu nalaganju stopenj, ki nam med drugim omogoča prehajanje med dimenzijami brez zamika in tresenje igralnega ploščka DualSense, ki nam v rokah priredi pravo interaktivno zabavo.

Čudovit naslov je tole in lepa napoved zmogljivosti novih konzol, ki jih razvijalci niti približno še niso izkoristili do konca.

It Takes Two

Sodelovalno igranje skozi enoigralsko zgodbo ni nič novega, a ta možnost je v igre vedno dodana bolj naknadno, kot nekakšen bonus, medtem ko je kampanja še vedno primarno zasnovana za zabavo enega igralca.

Razvijalec Hazelight Studios pa je pokazal pogum in ustvaril zabavno izkušnjo, ki jo lahko preigramo le in samo v navezi s še enim igralcem. To so storili že s svojo prejšnjo igro A Way Out, vse nabrane izkušnje od tam pa so uporabili za svoj najnovejši naslov It Takes Two, ki je preprosto odličen in je namenjen tudi tistim, ki se večigralstva nočejo dotakniti niti s palico.

Zgodba nas postavi v vlogo dveh staršev, ki sta tik pred ločitvijo, a se nato po spletu okoliščin preselita v svoji pomanjšani verziji in pobeg iz svoje situacije bosta dosegla samo preko sodelovalnega in usklajenega igranja. In to je presneto zabavno, saj si morata dva igralca vse skozi pomagati pri prečkanju ovir, pri temu pa bo treba pretikati stikala, uporabljati posebne pripomočke in dobro razmigati sive celice.

It Takes Two si prisluži svoje mesto na tej lestvici že samo zaradi svoje unikatnosti, to pa je razvijalec še dodatno nadgradil z zabavnimi igralnimi mehanikami in res zanimivo zgodbo, ki vas zna nasmejati in tudi pustiti v solzah.

Returnal

Returnal mi sprva ni bil preveč všeč, saj nisem pristaš rouge-lite žanra iger, kjer vsaka smrt pomeni igranje od čistega začetka. Vendar pa ima Returnal tako slastne igralne mehanike, da sem se kljub umiranjem vedno znova vračal in z mojo vztrajnostjo so se začele kazati tudi prve zmage, z vajo pa sem sčasoma prišel do spoznanja, da mi zna celo uspeti in na koncu premagati tudi zadnjega šefa.

In to se je nazadnje tudi zgodilo in redkokatera igra mi je v letu 2021 po žilah poslala toliko adrenalina kot pa Returnal. Streljanje in premikanje naše glavne junakinje je tekoče in brez prekinitev, kot skala stabilnih 60 sličic na sekundo pa je garancija, da ob vsaki svoji smrti nimate za kriviti nikogar drugega kot pa samo samega sebe.

Returnal je bilo zame osebno eno večjih presenečenj tega leta, saj sem preko igranja presenetil samega sebe in sem prišel do spoznanja, da imam kljub svoji starosti še vedno dovolj živcev in prstničnega znanja za tako težavno igro. Bravo jaz in bravo razvijalec Housemarque – upam, da že delaš na dodatku ali pa na polnopravnem nadaljevanju.

Chronicles of Myrtana: Archolos

Chronicles of Myrtana: Archolos ni takšna igra kot pa ostali udeleženci te lestvice, saj je tole v bistvu modifikacija, ki je bila narejena za igro Gothic 2 iz leta 2002. A tole je naravnost čudovita rekreacija Gothic izkušnje, ki smo jo igralci te franšize pogrešali vse od zaključne špice drugega dela in nam je do sedaj ni znal dostaviti nihče – niti originalni ustvarjalec ne.

Za razvojem stoji poljska ekipa, ta pa ni samo sestavljena iz oboževalcev izvirnih iger, ampak tudi iz talentiranih posameznikov, ki vedo, kaj je bil tisti čar starih iger in kako iz svojega znanja skupaj sestaviti povsem novo izkušnjo, ki je štorijalno umeščena pred dogodke prvega Gothica.

Gothic 2 je sicer prejel že cel kup modifikacij, a Chronicles of Myrtana je v povsem drugi ligi. Razvijalci si namreč niso samo zamislili izdelave neke poceni imitacije prvih iger, ampak so nam pričarali povsem frišno izkušnjo, ki mestoma celo nadgradi originalni igri. Tako na raziskvoanje čaka ogromen otok, poln potk, skrivnostnih votlin, prebivalcev, ki potrebujejo pomoč in zveri, ki so sprva prevelika ovira, a s treningom kmalu postanejo naš plen. Razvijalec pa je vsemu temu dodal še eno res ogromno mesto, nove nasprotnike, popolnoma nove animacije, nove mehanike kot je denimo sekanje dreves in luščenje puščic in še in še. Na koncu boste mimogrede za eno igranje zapravili 60 ur in se znova spravili v preigravanje, saj lahko med igranjem sprejemamo različne odločitve, te pa celo vplivanje na razplet dogodkov.

To je resnična poslastica za vse oboževalce originalnih Gothic iger in obliž na rano vseh tistih, ki so bili razočarani nad uradnim tretjim delom.

Resident Evil Village

Village v primerjavi s sedmim delom ni neka revolucija, a vseeno je tole postala ena mojih najljubših grozljivk vseh časov.

Ne morem vam povedati, kaj točno me je privedlo do te velike ljubezni, a zagotovo je eden od dejavnikov nova okolica. Ta nas tokrat preseli med vampirje in volkodlake, dogajanje pa je umeščeno v različico Romunije, ki od nas ni tako daleč stran. Med raziskovanjem zapuščenih hišk so me kar spreleteli mravljinci, saj sem odraščal v arhitekturno podobni vasici na Dolenjskem. Atmosferičnost me je tako udarila kot kamion in čeprav se kasneje preselimo na druge lokacije, je bil že ta začetni vtis tako močan, da komaj čakam na vnovično preigravanje.

Resident Evil Village drži lep in grozljiv tempo skozi celotno izkušnjo igranja, za razliko od predhodnika pa igre ni strah vreči vse mehanike skozi okno in nam v eni sekvenci pričarati resnično grozljivo izkušnjo v slogu iger Silent Hill. Dodajte k temu še dobre strelne sekvence, zanimivo zgodbo ter odlično grafično podobo in dobite eno najboljših, če ne kar najboljšo igro leta 2021.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime