So predsestavljeni računalniki vredni svojega denarja?

Računalniki so v sodobnem svetu nepogrešljivi spremljevalci, ne glede na to, kje tičijo tvoje pregrehe. Čeravno sestava računalnika po zaslugi premnogih vodičev in enostavnejših osnov ni več takšna umetnost kot pred dvajsetletjem, se zaradi različnih komponent nepoznavalec hitro izgubi med ducatom različnih tipov osnovnih plošč, podnožij, procesorjev in njihove medsebojne združljivosti. Tudi sicer občasno prihaja do tovrstnih težav še takrat, ko dejansko kupimo prave komponente, jih doma sestavimo skupaj, sistem pa ne deluje ali deluje počasneje, kot bi moral, ker se ti je recimo ob namestitvi procesorskega hladilnika napravilo 1mm prostora med hladilnikom in procesorjem.

Seveda tovrstne težave niso del vsakdanjika, je pa diagnostika lahko sila potratna. Manj veščim kupcem se tako pogosto priporoči že vnaprej sestavljene in preizkušene optimalno delujoče računalniške sestave. Mnogi spletni trgovci omogočajo tudi nakup po komponentah, kjer ti svetujejo glede nakupa in v primeru doplačila računalnik za uporabnika sestavijo in preizkusijo že v trgovini.

Ne gre zanikati počasnega zatona prodaje sestavljenih računalnikov domačim uporabnikom v zadnjih letih, saj se jih je prijel slab sloves. Sestavljači namreč za dosego privlačnejše cene varčujejo pri manj izstopajočih komponentah (napajalniki, diski, ohišji), radi pa posežejo tudi po komponentah, ki se včasih iz dobrega razloga že dalj časa valjajo po policah. Maček v žaklju? Prej met kocke, a to ne pomeni, da ne moreš vplivati na končni rezultat.


Komponente:

Procesor: AMD Ryzen 7 5700G (8C / 16T, 3.8 / 4.6GHz, 4MB L2 / 16MB L3)
Pomnilnik: 16GB UDIMM ARMOR DDR4- 3200
Osnovna plošča: AMD B550 AM4
SSD: 512GB M.2 2280 PCIe 3.0 NVMe
Grafična kartica: nVidia GeForce RTX 3070 8GB GDDR6
Napajalnik: 550W 88%
Nakup: EIGRE.si


VIDEO RECENZIJA



Pregled sestave

Legion Tower 5 pride v tradicionalno škatlasti, obsežni namizni silhueti. Z dobrimi 12 kilogrami je še vedno dovolj lahek, da sem ga brez težav premikal za testiranje in fotografiranje, a vseeno dovolj težak, da bi v dobrega pol leta rednega premikanja ustvaril dobro mero mišične mase.

Lenovo Legion T5 je nekako glavni prodajni adut Lenovo in že večkrat so ga posodobili tekom let z modernimi komponentami. Ta verzija podpira procesorje do AMD Ryzen 7 5 generacije in Intel i7 10 generacije ter GTX in RTX 30xx grafične kartice, ta model pa ima AMD Ryzen 7 5700G in RTX 3070 grafično kartico, skupno z 16GB Armor DDR4 pomnilnika na frekvenci 3200MHz in NVMe SSD diskom velikosti 512GB, ne smemo pa pozabiti tudi na dodaten HDD disk kapacitete 2TB. Procesor se nahaja na matični plošči AMD AMD B550, poganja pa ga 550W napajalnik z 88% izkoristka.

Ne bi smeli porabiti pretirane količine časa za ugotovitev, da je Lenovo Legion T5 namizni računalnik, namenjen igranju iger. To potrdijo že prvi vizualni vtisi, saj niso varčevali pri vključevanju RGB osvetljave, izbrano ohišje pa tezo potrdi.

Toda ob bližnjem ogledu boš opazil nekatere izstopajoče aspekte.

Zunanja zasnova je kakovostna, in čeprav je ohišje večinoma izdelano iz plastike, nikoli ne boš imel občutka, da gre za ceneno ohišje. Ravno obratno. Tako vizualno kot konstrukcijsko gre za trdno ohišje s stabilno strukturo.

Sprednja plošča pride z zaokroženimi robovi in logotipom Legion, ki sveti v modri LED diodi na sredini. Seveda je tu vredno omeniti, da barve ni možno spremeniti, čeprav se svetlost in intenzivnost lahko spreminjata po mili volji.

V notranjosti najdeš več RGB ventilatorjev, ki so lepo vidni skozi stekleno stransko ploščo. Seveda je možno dobiti tudi sestavo z neprozorno stransko ploščo, če ne padeš na te finte.

Barvna shema ohišja je fantomska črna, dvignjena struktura, ki jo boš opazil na zadnji strani, pa vsebuje tudi ročaj za enostavno prenašanje namiznega računalnika.

Morda ne bo veliko v uporabi, saj nas večina računalnika dnevno ravno ne prestavlja iz enega mesta na drugega, toda tistim, ki morajo pogosto premikati svojo igralno napravo, zna priti prav.

Celotna povezljivost Legion T5 je odlična. Sprednji del ti nudi dvoje USB 3.2 Gen 1 vrat ter priključek za slušalke in mikrofon. Morda bi v modernem času lahko pogrešal dodaten USB Type-C priključek, saj se ta nahaja zgolj na zadnji strani. Zraven njega tam najdeš tudi dvoje USB 2.0 vrat, dvoje USB 3.2 Gen 1 priključkov, zraven pa še priključke za mikrofon, zvok ter Ethernet.

Testiranje

Računalnik premore dovolj zmogljivosti za poganjanje iger na QHD (2560×1440) ločljivosti pri visokih nastavitvah. Igre so seveda igrane tudi na vse bolj priljubljeni UHD (3840×2160), vendar bo potreben pošten spust grafičnih nastavitev pri grafično zahtevnejših igrah.

Veseli me odsotnost varčevanja pri nekaterih komponentah, kot se sicer velikokrat zgodi. vse, od matične kartice, do procesorja ter napajalnika je kvalitetno, sestava pa dobro uravnotežena.

Računalnik sem preizkusil v različnih igrah in programih. Doseženi rezultati so pričakovani, do pregrevanja ali drugih težav ni prišlo med nobenim izmed testov.

Za več podrobnosti o rezultatih si oglej video opis.

Zaključek

Legion T5 je prijetnega videza, zlasti v kolikor obožuješ črno barvo z dobrim delom RGB razsvetljave. V notranjost so vgrajene sodobne komponente z odličnim razmerjem med zmogljivostjo in ceno. Cena za osnovnejši model z RTX 3060 grafično kartico in Ryzen 5 5600G procesorjem se prične na tam okoli 1.650 €, medtem, ko boš moral za model, ki smo ga ocenili, odšteti dobrih 150 € več, saj je lahko tvoj za samo 1800 €.

Razsodba

(+) privlačen videz
(+) RGB osvetlitev (če ti je pomembna)
(+) Fleksibilnost glede konfiguracije
(+) kakovostne komponente
(+) ni videti varčevanja pri tipičnih komponentah
(+/-) Rahlo napihnjena cena zaradi dragih grafičnih kartic
(-) Priključki so standardni, a precej omejeni

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Ob trenutno pregrešno visoki ceni grafičnih kartic lahko pričakuješ, da boš že za RTX 3070 odštel tam okoli 1300 €, zato bi težko rekel, da računalnik ne opraviči svoje cene. Ampak trenutno je res slab čas za nakup računalnika, saj so cene res nore. Lenovo Legion T5 je vsekakor je vreden svoje cene in gre za spodoben predsestavljen računalnik.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Ob trenutno pregrešno visoki ceni grafičnih kartic lahko pričakuješ, da boš že za RTX 3070 odštel tam okoli 1300 €, zato bi težko rekel, da računalnik ne opraviči svoje cene. Ampak trenutno je res slab čas za nakup računalnika, saj so cene res nore. Lenovo Legion T5 je vsekakor je vreden svoje cene in gre za spodoben predsestavljen računalnik.So predsestavljeni računalniki vredni svojega denarja?