Microsoft je pravkar kupil celoten Activision Blizzard

Ne, tole dejansko ni prvoaprilska šala, saj je Microsoft pravkar najavil nakup založnika Activision Blizzard in vse njegove licence. To zna biti eden največjih nakupov znotraj igričarske industrije in Microsoft je s tem prevzel cel kup igričarskih licenc, ki jih najverjetneje ne bomo nikoli več videli na PlayStation konzolah.

To pomeni, da si zdaj Microsoft lasti svetovno znane franšize, kot so World of Warcraft, Call of Duty, Diablo, Starcraft, Overwatch, Crash Bandicoot in celotno ponudbo razvijalca King, kamor lahko prištejemo tudi franšizo Candy Crush. S tem je tudi močno ojačal svojo ponudbo pretočne storitve Game Pass, kamor bodo skoraj zagotovo uvrstili vse prej naštete franšize.

Microsoft je veselo novico podelil na svojem blogu, neuradni viri pa navajajo, da je bila kupčija vredna okoli 70 milijard dolarjev. Založnik je na podoben način in popolni tajnosti kupil založnika Bethesdo, a je takrat odštel vsega 7,5 milijarde dolarjev, tako da je za svoj nov nakup odštel skoraj desetkrat toliko.

Novica vsekakor ni vzpodbudna za Sony, ki bo zdaj očitno izgubil nov pritok iger iz strani samostojnih založnikov. Pojavljati so se tudi začele skrbi glede monopola na igričarskem trgu, saj si zdaj Microsoft lasti res pošten delež franšiz in razvijalcev, kar zna kvarno vplivati na industrijo. Konkurenca je vedno dobra za končnega uporabnika, a za igričarstvo spet ni dobro, da podjetje kupi praktično vse kar hoče in nato vse drži pod svojo železno pestjo.

Bobby Kotick bo očitno še vedno direktor podjetja, vsaj dokler ne bo kupčija dokončno sklenjena, ni pa jasno, če bo na tem položaju ostal tudi po zaključenem nakupu.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime