Španski vplivneži bodo pri promociji kriptovalut morali opozarjati na njihovo nestabilnost

Kakor smo zapisali v prejšnjem članku, so kriptovalute začele postajati čedalje bolj vroča tema po svetu in kar nekaj držav je rudarjenje le teh preprosto prepovedalo ali pa vpeljalo večje omejitve glede njihovega trgovanja. V to smer so začele pogledovati tudi evropske države, ki se še niso povsem odločile, kako kriptovalute sploh regulirati.

Medtem, ko se EU odloča o svojih nadaljnjih korakih, pa je Španija sprožila prve zakonske omejitve glede promocije kriptovalut. 17. februarja bo tako v veljavo stopil nov zakon, ki se bo tikal predvsem vplivnežev in PR podjetij, ki bodo preko družbenih omrežjih promovirali kripto žetone.

Specifično bo šlo v tem primeru za vse tiste, ki imajo na družbenih omrežjih več kot 100.000 sledilcev. Vplivneži bodo morali v teh primerih razkriti, da so za promocijo žetonov prejeli plačilo, pred objavo videa pa bodo morali kontaktirati prav posebno komisijo za trg vrednostnih papirjev.

To morajo storiti vsaj 10 dni, preden začnejo promocijo, v videu pa morajo nato opozoriti na vse nevarnosti investicij v kriptovalute. Med drugim morajo obvezno omeniti, da ta valuta ni regulirana in da je močno nestabilna. Če tega ne bodo storili jih lahko doleti visoka finančna kazen, ki lahko doseže celo 300.000 €.

Takšne kazni so se v preteklosti v Evropi že podeljevale. Julija lani je postal slaven primer francoske vplivnice Nabilla Benattia Vergara, ki je preko Snapchata promovirala Bitcoin menjalnico in v zameno prejela 20.000 € kazni. Francija se je na splošno odločila proti kripto promocijam stopiti bolj konkretno in za te namene je bila konec lanskega leta ustanovljena prav posebna policijska enota, ki se bo ukvarjala ravno z vplivniki in njihovimi promocijami kriptovalut.

Tudi Združeno kraljestvo razmišlja o zakonskem predlogu, ki bi omejil promocijo kriptovalut. Vplivneži bi morali pred promocijo dobiti dovoljenje iz strani organa za finančno ravnanje ali pa jih bo doletela finančna kazen, a ta zakon še ni bil sprejet.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime