Rainbow Six Extraction – zabavno taktično odstranjevanje vesoljcev

Večigralsko streljanje te dni navadno izvajamo v načinu PvP, kar pomeni, da se na eni mapi udari več igralcev, dokler na koncu ne dobimo samo enega zmagovalca. Žanr večigralskih PvE zabav, kjer igralci skupaj sodelujejo proti umetnopametni nevarnosti pa je nekako zamrl, saj je od časov iger tipa Left 4 Dead preteklo že veliko vode.

Vendar pa se morda pripravlja manjši preporod tega žanra in zna se kmalu zgoditi, da igralci ne bomo samo še streljali drug drugega, ampak bomo preko dobrega sodelovanja vzklikali ob uspešno opravljenih ciljih in namesto zaničevanja bodo preko Discorda deževale čestitke.

Premik v to smer je napovedala igra Back 4 Blood, ki je četo izbrancev postavila naproti napadajoči zombijevski nadlogi, zdaj pa se je v to smer podal tudi založnik Ubisoft, ki je na večigralske strežnike pripeljal svežo sodelovalno streljačina Rainbow Six Extraction.


Razvojna ekipa: Ubisoft
Založnik:  Ubisoft
Platforme: PC, PS5, PS4, XSX, XO
Nakup: Ubisoft Connect
Datum izida: 20. januar 2022
Cena: 39,99 €

Zvrst: prvoosebna streljanka


VIDEO RECENZIJA


Ni neka skrivnost, da je Ubisoft pri razvoju Extractiona za podlago vzel svojo večigralsko uspešnico Rainbow Six Siege. Tudi prvi igralni napovedniki so Extraction prikazali kot nekakšno večjo razširitev Siega, saj si igri delita veliko igralnih mehanik, kar je po eni strani dobra, a po drugi strani slaba novica. Igralci Siega bi znali zavihati nos nad nakupom nove igre, ki se od izvirnika vizualno ne razlikuje preveč. A po drugi strani vsebuje Extracion tudi povsem samosvoje mehanike, ki se igrajo povsem drugače in so dovolj raznolike, da vse skupaj opravičuje svojo ceno 40 €.

Extraction s sabo prinaša tudi novo zgodbo, nad katero navdušenci realističnih streljačin morda ne bodo preveč navdušeni. Dogajanje se sicer ni preselilo na kakšen drug planet, saj bomo svoje akcije še vedno izvajali na Zemlji, a ta se zdaj ne spopada več s teroristi, ampak z zavojevalci izven našega osončja. Ti se imenujejo Archaeansi in ti so se hitro naselili po raznih lokacijah po celem svetu in začeli z ustrahovanjem lokalnega prebivalstva.

Ob uspešni izpeljavi naloge boste dobili razne nagrade in izkušenjske točke vaših operatorjev.

Nasproti se je jim lahko postavi samo izurjena taktična enota Rainbow Six in tako se boste morali v navezi s še dvema prijateljema sprehoditi skozi kup dinamičnih ciljev in vmes nabrcati vesoljce v tazadnjo in jih za vedno izgnati iz našega planeta.

Sama igralna formula se v svoji srži ne razlikuje preveč od drugih naslovov PvE žanra. Najprej boste opravili kratki uvajalni del, nato pa vas čaka izbira mape. Vsaka od teh nato drži dodatne misije, ki so razdeljene skozi tri sklope, te pa ločujejo varne sobe. V praksi to pomeni, da boste na začetku vsake misije dobili tri cilje, ki se dinamično spreminjajo in niso nikoli isti, te pa nato opravljamo enega za drugim. Ko denimo opravimo s prvo tarčo, skočimo do izhoda v varno sobo, se tam pozdravimo ter naberemo strelivo in se tako napotimo v naslednji razdelek. To ponovimo trikrat in na koncu samo še pokličemo helikopter in se skupaj z nabranim plenom odpravimo v sončni zahod.

Varne sobe vam prinesejo nekaj počitka in čas za nabiranje izgubljenega streliva.

Tako zadeva izgleda na papirju, a v praksi se stvari lahko odvijejo povsem drugače. Za začetek je treba v obzir vzeti dejstvo, da je Extraction počasnejša igra kot pa je to denimo Back 4 Blood, kjer je vse usmerjeno v čim hitrejše pokanje nemrtvih. Sicer lahko tudi v Extraction v roke primemo brzostrelko in se odpravimo na pokol, a to največkrat ne bo obrodilo sadov. Naš nasprotnik namreč ni neumen in ima kar trdo obrambo in čeprav zna Rambo pristop pri začetnih misijah zadostovati, kasneje zadeve postanejo precej težje in boste ob takem igranju kaznovani že takoj na začetku.

Igranja se je tako treba lotiti taktično in to se začne že pri izbiri našega operatorja. Igralci Siega boste prepoznali nekaj starih imen, a tu so tudi novinci, vsak od njih pa ima svoja orožja, posebne sposobnosti in taktične pripomočke. Pomembno je, da izberete pravo ekipo in vedno je s sabo dobro privleči vsaj enega, ki zna zdraviti in nekoga, ki nosi puško – če stvari slučajno uidejo nadzoru.

Za igranje je tako skorajda nujen mikrofon in dva prijatelja, ki sta poslušna za sodelovano igranje. Prečesavanja sob se je treba lotiti čepe in najbolje je iz zasede pokončati sovražnika, saj tako ne boste sprožili alarma, to pa vam bo močno olajšalo nalogo. Nekatere tarče je denimo treba ujeti in če jih boste pokosili s streli, potem bo vaša naloga spodletela. Zanašati se je treba tudi na svoje tehnološke igračke, kjer še posebej prav pride kamera na koleščkih za napredno izvidnico.

rainbow six
Na sliki glavna zasedba nasprotnikov: eden vas strelja, drug napada od blizu, tretji pa zelo rad eksplodira.

Seveda se lahko tudi najboljši ekipi zgodi kakšna nesreča in ko kakšen sovražnik sproži alarm, se na vas hitro zgrne cel kup dreka. Archaeansi prihajajo v večih oblikah, ki jih ni ravno lahko pokončati, dodatno pa stvari zapletejo posebna gnezda, ki lahko v neskončnost rojevajo nove nevarnosti. Ko se stvari zapletejo začne po stenah in tleh plezati nevarna črna tvorba Sprawl, ki vam onemogoči tek, zapletete pa se lahko tudi v posebne organske pasti, ki na vas spočnejo posebne tumorje in če jih vaš soigralec ne odstreli, potem ti eksplodirajo in vam odvzamejo zdravje in vid.

Extraction se ne boji kaznovati igralca in če zapaničarite in vam zdravje pade na ničlo, vas lahko soigralec še enkrat oživi, če pa nato zopet umrete, ste z igranjem zaključili. Soigralci lahko nato vaše truplo prepeljejo do posebne komore za ekstrakcijo in nato pot nadaljujeta samo še dva igralca, lahko pa vse skupaj zavržete in se skupaj odpeljete s helikopterjem, a s tem se boste odrekli tudi nagradam.

Igra vam tako vedno pred nos tišči izbiro med tveganjem ali pa varno potjo, ki igranje naredi presneto bolj živčno, a ko vam kljub slabim pogojem uspe izpeljati cilj, je občutek naravnost odličen. Seveda se lahko stvari razpletejo tudi drugače in če v misiji umrejo vsi agenti, potem sledi unikatna kazen. Igralci namreč izgubijo dostop do svojega agenta in če ste v enega od teh vložili veliko napora, potem zna to biti boleč udarec. Do svojega izvoljenca se lahko dokopljete v naslednji misiji, kjer ga morate rešiti iz sluzastega zapora vesoljcev, ta naloga pa zahteva, da eden igralec vleče truplo iz prijema sovražnika, medtem ko druga dva pokata posebne tvorbe, ki se nahajajo po sobi in so zmožne regeneracije. Ta prijem reševanja izgubljenih agentov je vsekakor ena bolj unikatnih idej te igre, ki vsaki igralni rundi doda novo stopnjo napetosti.

Včasih tudi spodleti in to s sabo prinese unikatno kazen, ki vam za nekaj časa onemogoči igranje določenega operatorja.

Grafično je zadeva videti odlično in je tudi res dobro optimizirana. Stopnje imajo cel kup podrobnosti, teksture in osvetljevanje pa vas tudi ne bosta pustila na cedilu. Še posebej me je navdušila katranasta tvorba Sprawl, ki se lahko dinamično podreja našim dejanjem in igralec si lahko s streljanjem ustvari posebno pot izven nevarnosti.

Rainbow Six Extraction me je na koncu pozitivno presenetil. Zadeva sicer ni popolna, saj se kakšni objektivi hitro ponavljati in noben od njih ni tako dobro zastavljen kot pa denimo tisti v Back 4 Blood. Med igranjem sem tudi naletel na nekaj zoprnih skokov v težavnosti, ko boste s soigralcema kot za šalo pospravili prva dva objektiva, medtem ko bo nasprotnik z vami v tretji rundi dobesedno pobrisal tla.

Reševanje prej ujetih borcev je unikatno, a vprašanje ostaja, kolikokrat bo igralec lahko opravil ta podvig, preden se zadeve ne bo naveličal.

Vendar pa je tule notri cel kup potenciala in uspešno igranje vas bo naredilo čedalje bolj izkušenega in kmalu boste znali preplezati tudi tiste najbolj zahtevne prepreke. Če bo Ubisoft redno dodajal novo raznoliko vsebino, potem zna biti tole zadeva, ki bo igralce zabavala še vrsto let, cena pa je tudi dovolj nizka, da bodo strežniki vsaj nekaj časa polni igralcev, žejnih PvE vsebine.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Rainbow Six: Extraction je že zdaj hudo zabavna in napeta PvE streljačina, ki pod površjem še skriva veliko potenciala. V igranje se podajte taktično in premišljeno, največ pa boste od izkušnje potegnili takrat, ko se vam bosta v omrežni zabavi pridružila še dva prijatelja.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Rainbow Six: Extraction je že zdaj hudo zabavna in napeta PvE streljačina, ki pod površjem še skriva veliko potenciala. V igranje se podajte taktično in premišljeno, največ pa boste od izkušnje potegnili takrat, ko se vam bosta v omrežni zabavi pridružila še dva prijatelja.Rainbow Six Extraction - zabavno taktično odstranjevanje vesoljcev