Klub golih pesti je na Kitajskem cenzuriran in vsebuje drugačen konec

Film Klub golih pesti se je kmalu po izidu hitro zapisal med legende in režiser David Fincher je leta 1999 gledalce pustil odprtih ust, saj je za njih pripravil enega največjih preobratov v filmski zgodovini.

Če morda filma zaradi bog ve katerega razloga še niste gledali, potem bodite pozorni na kvarnike, ki jih bomo zapisali v naslednjem odstavku.

Zgodba sledi povsem običajnemu možakarju, ki ga igra Edward Norton, ki pa nekega dne spozna čudaka z imenom Tyler Durden, tega pa je takrat vrhunsko upodobil Brad Pitt. Tyler je pravi anarhist in našemu glavnemu junaku povsem spremeni svet, par pa okoli sebe nabere celo vrsto privržencev, ki želi zrušiti trenutno kooperativno strukturo. A vse ni tako kot je videti, saj naš heroj na koncu spozna, da je Tyler živel samo v njegovi glavi in njegovemu nadzoru se izmakne tako, da se ustreli v glavo in s tem ubije svoj alter ego. Film se zaključi tako, da skupaj s svojo punco gledata proti mestu in stavbe začnejo eksplodirati, kar pomeni, da je Tylerju njegov načrt vseeno uspel.

Pred nekaj dnevi je film izšel tudi na Kitajskem in pozorni gledalci so hitro odkrili, da pri filmu nekaj ne štima. Konec je namreč povsem drugačen in namesto da bi videli, kako pokajo eksplozije, se ekran zatemni in izpiše se besedilo, ki pravi, da je policija odkrila zaroto in preprečila eksplozije, Tyler pa je bil poslan na psihiatrično kliniko, iz katere je bil nato izpuščen leta 2012.

Kitajski gledalci seveda nad spremembami, ki jih je uvedel kitajski uvoznik Tencent, niso bili preveč navdušeni. A preveč presenečeni ne bi smeli biti, saj takšna cenzura na Kitajskem ni nič novega. Kitajska nima starostnih oznak za filme, tako da mora vsak tak izdelek skozi posebno komisijo, ta pa nato na filmih spočne določene spremembe in šele nato je film ali serijo dovoljeno predvajati kitajskim gledalcem.

Eden od takšnih primerov je bil film Bohemian Rhapsody, pri katerem je bila cenzurirana vsaka omemba seksualne orientiranosti glavnega pevca, izrezana pa je bila tudi njegova AIDS diagnoza. Na podoben način so se spravili tudi na serijo Igra prestolov, kjer je bila cenzurirana vsaka golota, seks in celo pretepanje, s čimer je serija izgubila lep delež grajenja temačne in neizprosne fantazijske atmosfere.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime