Facebook prvič v zgodovini zaznal upad dnevnih obiskovalcev

Facebook oziroma Meta je v svojem finančnem poročilu razodel, da so njihova socialna omrežja začela malček stagnirati, njihova glavna platforma Facebook pa je prvič v zgodovini zaznala upad dnevnih uporabnikov.

Prejšnjo četrtino se je tako na Facebook prijavilo za milijon manj uporabnikov. To se zdi velika številka, a če pogledamo širše, lahko vidimo, da je zadeva padla iz 1,93 milijard na 1,92 milijard uporabnikov, tako da je to družbeno omrežje še vedno daleč od nagrobnika, a vseeno je ta padec povzročil kar nekaj valov.

Delnice so instantno padle za 20 %, kar je za podjetje pomenilo okoli 200 milijard izgube. Tudi Instagramu in WhatsAppu ne gre veliko bolje, saj je bila njihova rast v zadnji četrtini praktično ravna črta, a po drugi strani vsaj niso izgubili uporabnikov.

Zuckerberg za manjši prihodek krivi tudi Apple in njihove sisteme za bolj striktno nadzorovanje oglaševanje na iOS sistemih. Kljub temu je Meta preko reklam lani zaslužila 40 milijard dolarjev čistega profita, ta zaslužek pa trenutno poganja vse njihove druge sisteme.

Meta veliko vlaga v AR/VR tehnologijo in svojo verzijo “metaversa”, a to bo dolg in drag proces. Kljub temu, da njihova VR očala Quest 2 zasedajo vrh lestvic glede prodaje, njihov oddelek Reality Labs izgublja denar in je lani nanesel več kot 10 milijard izgube. Meta ima v načrtu še letos izdati novo VR napravo, a govorice pravijo, da čakajo, da najprej Apple pokaže svoje karte.

Za konec je treba še dodati, da se je Meta odrekla tudi svojemu pogumnemu napadu na kripto svet. Njihova močno opevana valuta Libra je bila lani preimenovana v Diem, a zaradi pritiskov vlad glede regulacij je na koncu zadeva propadla, Diem združenje pa je vse pravice glede kriptovalute prodalo Silvergate Capital Corporation za preračunanih 182 milijonov dolarjev.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime