Gran Turismo 7 – poezija na gumah

Serija iger Gran Turismo je že stari znanec konzol PlayStation in bi jo lahko nekako označili za Sonyjevega Maria, le da tule skakalne avanture srčkanega vodovodarja zamenjajo najbolj prestižne avtomobilske znamke. Serijo že od začetka nadzoruje razvijalec Polyphony Digital, ta pa se je usedel tudi za razvoj že sedmega dela, ki je uspel ohraniti čar starejših iger in v formulo pripeljati tudi nekaj novosti, ki bodo všeč vsem tistim, ki se s to serijo volaniziranja še nikoli niste spopadli.


Razvojna ekipa: Polyphony Digital
Založnik: Sony
Platforme: PS4, PS5
Nakup: PlayStation trgovina
Datum izida: 4. marec 2022
Cena: 69,99 € – 79,99 €

Zvrst: Simulacija vožnje


VIDEO RECENZIJA


Igra vam že takoj ob prvi vožnji da vedeti, da tole ne bo neko arkadno dirkanje skozi drn in strn, kjer bi se avti odklepali zaradi vsakega uspešnega ovinka, ampak da bo tole pravoverna simulacija vožnje, za katero si je treba vzeti čas. Uvodni del vas tako pošlje v vožnjo oldtimerja in to v posebnem igralnem načinu Music Rally. Gre v bistvu za uvajalno točko, ki jo kasneje lahko preigravamo tudi ločeno, trik pa je uspešna vožnja skozi nadzorne točke ob glasbeni spremljavi in vaš cilj je, da avto prigonite do konca, še preden se skladba zaključi.

Po tem kratkem uvajalnem delu se vam šele odpre pravi del igre, ki vas postavi v stranski vpogled mape, ki je posejana z različnimi stavbami, vsaka od teh pa se odklene postopoma in vam omogoča različne funkcije. Odklepanje zadev je velik del izkušnje Gran Turisma 7, saj je treba vsako stvar prislužiti, to pa boste lahko naredili samo po eni poti in sicer z uspešno vožnjo dirk.

Gran Turismo 7
Pod roke ne vzamemo samo superšportnikov, ampak tudi bolj navadne avtomobile.

Čeprav je tole simulacija in je poudarek na mirni vožnji, brez napak, igra ni narejena za samo največje privržence dirkanja, ki pred vsako dirko finomehanično nastavijo vsak centimeter svojega dirkalnega avtomobila. Gran Turismo 7 namreč ponuja širok nabor nastavitev, tako da se za volanom znajde tudi čisti začetnik, ki digitalnega dirkanja ni še nikoli izkusil. Na začetku si lahko izberete tri težavnosti, k tem pa lahko dodate cel kup dodatnih pripomočkov, kot je denimo samodejno zaviranje, držanje ravne linije na cesti, preprečevanje zdrsa v ovinkih in kazanje idealne dirkalne črte med vožnjo.

Začetnikom priporočam, da teh nastavitev ne spreminjate, vsaj dokler se ne navadite na vožnjo. Ko boste imeli v svoje obračanje volana malce več zaupanja, pa lahko počasi začnete odstranjevati pomožne koleščke, dokler ne boste na koncu dirkali povsem brez pomagalnikov in boste skozi ovinke drsali kot pravi profesionalec.

Igra ponuja bogato število nastavitev vsakega centimetra avtomobila.

Trening tule največ pomeni, a tega ne boste dobili samo skozi eno in isto dirkanje, saj vam igra na pot vrže cel kup izzivov. Ti so sestavni del osnovne kampanje, ki se tokrat vrti okoli kuharske knjige, katera vam dostavi 30 različnih nalog. Večina teh se vrti okoli nabiranja določenih skupkov avtov, ki jih lahko zmagate na dirkah, vsake toliko pa je treba opraviti tudi kaj dodatnega. Ena naloga se denimo vrti okoli pridobivanja vozniških licenc, ki od vas zahtevajo zanimivo zastavljene dirkalne izzive. Tu notri najdemo denimo uspešno izpeljan ovinek, ki ga je treba speljati po pravilni liniji. Izzivi niso težki, saj lahko praktično vsakega opravite s samo malce truda in v zameno dobite bronasto medaljo. A za zlato bo treba vložiti kar nekaj strategije in zna se zgoditi, da boste kakšen tak izziv ponavljali tudi 20x, saj šteje dobesedno vsaka stotinka. Vendar pa se preganjanje za tem rezultatom izplača, saj niste samo nagrajeni s posebnim avtomobilom, ampak se dejansko naučite boljše vožnje.

Ko se ne preganjate po dirkaških cestah, boste čas izgubljali znotraj drugih menijev. Kadarkoli lahko denimo obiščete svojo garažo in si tam od bližje ogledate svojega jeklenega konjička ali pa skočite porabiti vavčerje za ruleto, ki vam lahko iztržijo denar, nove dele za vaš avto ali pa čisto svežega štirikolesnika. Nato lahko skočite k mehaniku in na avto namestite cel kup novih in izboljšanih delov ter s tem izboljšate svoje dirkalne nastope. Vse to je izbirno na nižjih težavnostnih stopnjah in tam je za zmago dovolj, da se v dirko podate s kolikor toliko močnim avtom, a za višje težavnosti bo treba malce pokukati pod havbo, saj drugače na dirkališču preprosto ne boste konkurenčni.

Kampanja se vrti okoli izpolnjevanja kuharskih knjig, ki ponujajo različne izzive.

Zanimiv je tudi oddelek za slikanje avtomobila. Tega lahko preko iskalnika preselite na različne konce resničnih lokacij po svetu. Tu notri najdemo tudi Slovenijo in fotkanje sredi Ljubljane in zelene Kranjske gore vam zna pobrati kar nekaj časa, še posebej če se boste igrali s filtri za tisto perfektno sliko.

Vsebine vam na splošno ne bo hitro zmanjkalo. Igra ponuja 34 dirkališč, ki so tudi prezrcaljena in tako na koncu dobimo okoli 90 prog. Večino časa bomo preživeli na asfaltu, a za spremembo formule poskrbijo terenci s katerimi se zapeljemo po blatnih potkah, za te pa je treba vožnjo in sukanje volana malce prilagoditi.

Grafično je Gran Turismo 7 videti odlično, a ne pričakujte resnične, naslednjegeneracijske podobe, saj je bila igra prilagojena tudi za konzole PlayStation 4. Kljub temu je nivo podrobnosti neverjeten in armature avtomobilov so verne odslikave tistih iz resničnega življenja, kar bo za ljubitelje dirkanja pravi raj na zemlji. Dobra je tudi grafična podoba, ki jo dopolnjujejo realistični vremenski učinki in spremljanje dežnih kapelj na vetrobranskem steklu je pravi užitek. Odlična je tudi podpora igralnemu ploščku DualSense, ki s svojimi povratnimi učinki zazna vsako bankino steze in vam po rokah pošlje primerne tresljaje. Predstavitev je tako dobra, da sem se velikokrat po opravljeni dirki zalotil, kako gledam ponovljene posnetke svoje vožnje, česar v drugih tostortnih igrah nisem nikoli počel.

V garaži si lahko svojega priljubljenca ogledamo tudi od bližje.

Gran Turismo 7 sicer ima tudi svoje minuse. Največje graje je zagotovo vreden uporabniški vmesnik, ki je preprosto preveč zmeden in zahteva preveč zamudnega pritiskanja. Dober primer tega je denimo izbiranje trenutno izbranega avta, saj boste za vsako menjavo morali skočiti v svojo garažo, avto zamenjati tam in šele nato lahko skočite v drug meni. Pod minus bi prištel tudi umetno inteligenco nasprotnikov, ki ne postavlja prevelikega izziva. Tudi na višji težavnosti umetnopametni nasprotniki vozijo po ravni črti in se redko prehitevajo, kar je glede na napovedi izboljšav na tem področju rahlo razočaranje.

Gran Turismo 7 se izkaže za čudovito dirkalno izkušnjo, ki vam ne ponuja samo dirkanja, ampak vam da tudi priložnost, da postanete boljši dirkač in da začnete gojiti ljubezen do jeklenih konjičkov. Enoigralska kampanja ponudi res veliko ur vsebine, zabavo pa nato lahko preselite tudi v večigralstvo preko mreže ali pa preko razdeljenega zaslona. Polyphony Digital se je izkazal in dostavil še eno uspešnico, ki bo ljubitelje dirkanja, tako kot predhodniki, zabavala še bogato število let.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Praktično nihče ni podvomil v uspeh igre Gran Turismo 7 in razvijalec Polyphony Digital ni razočaral. Dostavil je odlično simulacijo vožnje, ki zna iz vas narediti novega navdušenca nad avtomobili, pa čeprav teh iger prej niste nikoli povohali.

Sveže recenzije

Več

3 KOMENTARJI

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Praktično nihče ni podvomil v uspeh igre Gran Turismo 7 in razvijalec Polyphony Digital ni razočaral. Dostavil je odlično simulacijo vožnje, ki zna iz vas narediti novega navdušenca nad avtomobili, pa čeprav teh iger prej niste nikoli povohali.Gran Turismo 7 - poezija na gumah