Rusija razmišlja o uzakonjenju piratstva, ki bi se borilo proti sankcijam

Rusija je v preteklih dveh tednih utrpela cel kup sankcij in veliko teh je prispelo tudi iz smeri igričarskih in tehnoloških velikanov. Včeraj se je tako denimo Sony odločil umakniti svoje izdelke iz Rusije ter se s tem pridružil Microsoftu in Applu, vse te poteze pa naj bi Rusijo prisilile, da prekine z vojnim napadom na Ukrajino.

Vendar pa se Rusija ne da zlahka in očitno imajo za borbo proti sankcijam na tehnološkem področju, pripravljenih nekaj svojih lastnih ukrepov. Tako, kot se Evropa želi osamosvojiti glede ruskega plina, tako se Rusija želi znebiti zahodnega vpliva na tehnološkem področju. Rusija tako ne želi biti odvisna od Adobeja in Microsofta, ki sta s svojimi orodji kralja vseh pisarn po svetu in tako dela na svojih rešitvah.

A to seveda zahteva svoj čas, med tem časom pa zna v veljavo stopiti nov zakon, ki bi uzakonil piratstvo. Spletna stran TorrentFreak poroča, da je ministrstvo za ekonomijo pripravilo obsežen dokument, s še bolj obsežnim naslovom “Priority Action Plan for Ensuring the Development of the Russian Economy in the Conditions of External Sanctions Pressure”, ki v sebi vsebuje cel kup zanimivih točk. Ena od teh pravi, da bi programska oprema iz držav, ki na Rusijo izvaja sankcije, na ruskih tleh izgubila pravico do licence. To pomeni, da bi piratstvo v tem primeru postalo uzakonjeno in ne bi bilo več kazensko preganjano.

Kako bi sicer zadeva delovala s tistimi storitvami, ki delujejo samo preko oblaka in jih zaenkrat ni možno piratizirati sicer ni jasno, a verjetno bi se Rusija v tem primeru zanašala na starejše programske rešitve, ki so delovale še povsem lokalno in niso zahtevale povezavo na splet za verifikacijo.

piratstvo

Rusija pa se očitno ne bo ustavila samo programski opremi, ampak razmišljajo tudi o uzakonjenju filmov. Namreč tudi teh v ruskih kinih trenutno ne boste našli, svoje storitve pa so začeli umikati pretočni servisi tipa Netflix. Po poročanju ruske spletne strani Gazeta je politik Dmitry Ionin predlagal, da bi torrent sledilnik RuTracker, ki je v Rusiji trenutno blokiran, odklenili in tako bi državljani zopet lahko dostopali do filmske in televizijske vsebine.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime