Shadow Warrior 3 – memovska strelska akcija

Kljub temu, da sem privrženec prvoosebnih enoigralskih streljačin, vse do sedaj nisem preizkusil niti ene igre iz franšize Shadow Warrior. Tako sem se v preigravanje tretjega dela spravil brez kakršnegakoli predhodnega znanja, kar pomeni, da v tej recenziji kakšnih primerjav s predhodniki niti ne boste dobili.

Vendar pa tega predhodnega znanja igra tako ali tako ne zahteva. Zgodba je daleč najšibkejši del tretjega dela in vse pretekle dogodke sem spoznal že v kratki uvodni sekvenci, kjer se mi je tudi hitro oblikovalo mnenje o igri, ki se skozi dobro sedemurno preigravanje do konca ni spremenilo.


Razvojna ekipa: Flying Wild Hog
Založnik: Devolver Digital
Platforme: PC, PS5, PS4, XSX, XO
Nakup: Steam
Datum izida: 1. marec 2022
Cena: 44,99 €

Zvrst: prvoosebna streljanka


VIDEO RECENZIJA


Takoj na začetku spoznamo našega heroja igre Lo Wanga, ki je glavno vlogo igral tudi v prejšnjih naslovih. Wang se je znašel v škripcih, saj so njegova nespametna dejanja privedla do konca sveta, vmes pa se je zbudil še starodavni kitajski zmaj, ki je prej pridno spal 10.000 let. Wang se utaplja v žalosti, a nato ga iz depresije zbudi njegov mentor, ki našega junaka pripravi do dolgo potrebnega tuširanja, menjave spodnjic in ponovnega prvoosebnega pokola skozi poljsko zamišljeno različico orientalskega sveta.

Kot rečeno, zgodba vas tule ne bo peljala naprej in je bolj kot ne izgovor, da se Wang seli med različnimi lokacijami in tam počne tisto, kar mu gre najbolje od rok: divje streljanje in sekanje vsega, kar vsaj približno izgleda živega. Akcija je med in maslo Shadow Warriorja 3 in čeprav si zadeva marsikaj sposodi iz Doom iger, formuli doda tudi ščepec svojih idej.

Glavni junak Wang poka straniščne šale na vsakem ovinku in včasih je tega brbljanja že malce preveč.

Med igranjem boste redno spoznavali nova orožja, ki so sicer dokaj klasična. Največ zabave vam bosta prinesli hitri brzostrelki, zabavo pa začini tudi puška, pištola in bljuvalo granat. Orožja začuda ne vsebujejo sekundarnega načina proženja in vsebujejo dokaj malo streliva. Med strelsko akcijo bo tako treba uporabiti ves arzenal in ko vam bo šlo za nohte, je tule vedno priročna katana.

To lahko, tako kot vse ostale pokalice in fizične lastnosti glavnega junaka, nadgradimo in z njo je nato možno narediti močnejši zamah, še bolj priročno pa je možnost sekanja nasprotnikov za pridobivanje streliva. Metkov lahko res hitro zmanjka in obnavljamo jih lahko tudi z okoli razporejenimi zalogami streliva, a tu je tečno, da boste ob tem nabrali zalogo samo za trenutno držano orožje, kar zna zmotiti potek akcije.

Barve igre vsekakor ne manjka in tudi grafika ni slaba, a med bojevanjem malce težko ločiš med okolico in napadalci.

Te ne bo hitro zmanjkalo in skozi igranje bo postala le še težja. Pri prebijanju skozi valove nasprotnikov vam bo prav prišla tudi možnost hitrega ubijta sovražnika, ki s sabo prinese tudi unikatno animacijo in nagrade. Vsaka taka eksekucija vam lahko denimo obnovi zdravje ali pa iz težjih sovragov iztrga poseben predmet, ki ga lahko nato plodno uporabite za zamrznitev napadajočih.

Vse to se sliši super in v praksi tudi je, a zabavo zamori dejstvo, da se na ekranu preprosto dogaja preveč, da bi lahko vsemu sledil. Okolica in nasprotniki so izjemno pisani in če temu dodamo vse spektakularne učinke eksplozij, plavajočih balonov, plavajočih zalog streliv in posebnih učinkov vaših sposobnosti dobimo sliko, ki nima ne repa, ne glave. Primarni greh takšnih streljačin je da več ne moreš ločiti sovražnika od okolice, tako da začneš velikokrat streljati kar na slepo, v upanju, da bo tvoj projektil zadel nekaj demonskega mesa. Igre Doom, po katerih se Shadow Warrior 3 močno zgleduje, takšnih problemov niso imele in vedno si vedel kdo te napada in iz katere smeri, zato je bila tudi akcija veliko bolj zabavna. Pri Shadow Warriorju 3 tega občutka nimaš, kar je problem še zlasti kasneje, ko igra dostavlja cele valove gnusnob in zna bitka, brez vmesne možnosti shranjevanja, trajati tudi več minut.

shadow warrior 3
Igra si veliko sposodi od Dooma – med drugim tudi nasilne usmrtitve.

Poleg streljanja Shadow Warrior 3 kakšne dodatne vsebine ne ponuja. Igra je v bistvu sestavljena iz strelskih aren, med katerimi se selimo bodisi peš ali pa preko kratkih platformskih izzivov, kjer se je treba s prepočasnim izstreljevalnikom vrvi zavihteti čez kak prepad ali pa s plezanjem po stenah in dvojim skokom premagati kakšno zagonetno oviro. Nič od tega ni preveč naprednega, vendar ponudi vsaj malo oddiha od neprestanega streljanja.

Med igranjem boste primorani poslušati tudi nenehno govoričenje Wanga, ki poka šale iz začetka tisočletja. Presenetljivo vse te šale niso zanič in včasih se človek celo nasmeje in iger s humorjem na splošno primanjkuje. Sicer je kakšna zadeva rahlo cringe, vendar je glavni junak veliko bolj smešen kot pa straniščni humor kakšnega Borderlandsa.

Razvijalec je svojo domišljijo uporabil tudi pri ustvarjanju raznovrstnih nasprotnikov.

Shadow Warrior 3 se na koncu ne izkaže za napačno igro, saj je tole adrenalinski tobogan, ki mu malce zagona zmanjka samo proti koncu. Zaradi nižje cene od igre ni za pričakovati kakšne izkušnje na ravni Dooma Eternala, saj bi jo prej postavil ob bok Serious Samu.

Napake vsekakor so in niso zanemarljive, vendar pa boste oboževalci prvoosebnih akcijad, ki ne zahtevate preveč razmišljanja, tule našli veliko zabave, dodatno pa se boste med igranjem imeli fajn tudi starejši igralci, ki boste razumeli nekam zastarano obliko humorja.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

7 ur za igranje kampanje je danes izjemno malo, a k sreči Shadow Warrior 3 ves ta čas zapolni z dobro akcijo, ki pa bi potrebovala še malce dodelave. Igranje dopolni še pisana in živa podoba ter nekaj črnega humorja, ki ni slab, a ga je na trenutke že malce preveč in začne najedati.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
7 ur za igranje kampanje je danes izjemno malo, a k sreči Shadow Warrior 3 ves ta čas zapolni z dobro akcijo, ki pa bi potrebovala še malce dodelave. Igranje dopolni še pisana in živa podoba ter nekaj črnega humorja, ki ni slab, a ga je na trenutke že malce preveč in začne najedati.Shadow Warrior 3 - memovska strelska akcija