Nemci opozarjajo na nevarnost nameščanja Kasperskyjevih antivirusnikov

Nemški zvezni urad za informacijski varnost (BSI) je včeraj izdal uradno opozorilo glede antivirusnikov podjetja Kaspersky. Ta je namreč ruskega izvora in se je v preteklosti že zapletel v nemoralna početja, za katerimi naj bi v ozadju stal Kremelj.

BSI je tako izrazil zaskrbljenost, da znajo Rusi zaradi trenutne vojne v Ukrajini ravno preko teh antivirusnikov udariti po računalnikih zahodnega sveta. Antivirusniki za svoje delovanje zahtevajo veliko sistemskih poverilnic in ravno zaradi tega znajo postati nevarni, saj se lahko v praksi spremenijo v vohunsko orodje in uporabniku izmaknejo podatke, ki se jih lahko seveda nato da porabiti za cel kup nevarnih aktivnosti. BSI tako priporoča, da uporabniki čim prej zamenjajo svoje programske rešitve za kaj drugega – naj bo to konkurenčni antivirusnik ali pa tisti, ki pride vključen v sama Okna.

Kaspersky se je na obtožbe že odzval in te označil za neutemeljene. BSI za svoje obtožbe namreč nima nobenih tehničnih dokazov in vse svoje trditve črpa iz političnih razlogov. Prav tako so na svojem blogu zapisali, da je Kaspersky zasebno podjetje, ki z rusko vlado nima vezi. Leta 2018 so svoje podatkovne centre preselili v Švico in zato jim je varnost uporabnikov vedno na prvem mestu.

Kaspersky je imel pred temi spremembami kar burno zgodovino. Leta 2017 je tedanji ameriški predsednik Donald Trump prepovedal uporabo Kasyperskyjevih izdelkov znotraj ameriške vlade, istega leta pa je center za kibernetsko varnost v Združenem kraljestvu opozoril vse vladne organizacije pred nameščanjem Kasperskyjevih produktov.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime