Umrl je Stephen Wilhite – izumitelj GIF-a

Zagotovo veliko vas ne ve, da format GIF sličic niti ni tako nov, saj je resda do popularnosti prišel med razširitvijo interneta in družabnih omrežij, a njegovi začetki segajo davno v preteklost. Rodil se je namreč leta 1980, njegov idejni oče pa je bil Stephen Wilhite, ki je takrat delal za internetno podjetje CompuServe.

Stephen se je prejšnji teden žal poslovil od nas, razlog pa so bile komplikacije s Covidom-19. Žalostno novico je za spletno stran The Verge sporočila njegova žena Kathaleen. Star je bil 74 let.

Stephen je GIF format iznašel kar doma in je na njem delal toliko časa, dokler ni postal popoln in ga je šele nato predstavil CompuServu. To je ostal njegov največji dosežek v karieri in leta 2013 je prejel tudi nagrado za življenjsko delo pri podelitvi Webby. Tam je še enkrat potrdil, da ljudje napačno izgovarjajo ime, saj je pravilna izgovorjava tega formata “jif” in ne “gif”.

Izumitelj formata sicer ni imel preveč burnega življenja. Upokojil se je leta 2001 in se od takrat ukvarjal s svojo družino in hobiji, med katerimi sta izstopala kampiranje in grajenje maket vlakcev.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime