LEGO Star Wars: The Skywalker Saga – zabaven sprehod skozi zgodovino

Priznati vam moram, da se z LEGO svetom v svoji mladosti nisem prevečkrat srečal, a to ni bilo po moji izbiri. Raznobarvne kocke danskega proizvajalca igrač so mi bile zanimive, a žal proračun moje družine ni bil dovolj velik, da bi si lahko kupoval cele zabojnike kockastih delčkov, preko katerih bi nato lahko sprostil svojo domišljijo, zato sem se moral zadovoljiti s poceni posnemovalci.

Morda tudi ravno zaradi tega nisem nikoli preigral niti ene igre z LEGO licenco, v letu 2022 pa sem se odločil temu narediti konec in se spoprijeti s povsem novo avanturo LEGO Star Wars: The Skywalker Saga. In zdaj se tepem po glavi da v svet LEGO iger nisem zaplaval že prej, saj je razvijalec TT Games pričaral izjemno simpatično in zabavno izkušnjo, ki je uspešno opravila tudi pomembno nalogo: ustvariti igro, ki je zabavna za mlade in stare, brez da bi pri tem izpadla otročje.


Razvojna ekipa: TT Games
Založnik: Disney
Platforme: PS5, PS4, PC, XSX, XO, NS
Nakup: EIGRE.si
Datum izida: 5. april 2022
Cena: 55,19 €

Zvrst: tretjeosebna platformščina

Igro nam je prijazno dostavil zastopnik CD Media.


VIDEO RECENZIJA


LEGO je pod svojo roko vzel že cel kup licenc in iz njih spočel igre, te pa si v glavnem delijo nekaj temeljnih lastnosti, ki se niso spremenili tudi v Skywalker sagi. Igranje bomo tudi tukaj izvajali iz tretjeosebnega pogleda in še enkrat bomo pod roko vzeli cel kup različnih igralnih likov, ki se bodo tokrat napajali iz bogatega Vojnozvezdnega izročila.

Igralna izkušnja zaobjema kar vseh devet filmov franšize, naša dogodivščina pa se bo začela s filmom Novo upanje in se bo zaključila z Vzponom Skywalkerja. Žal stopenj ne morete izbirati poljubno, ampak jih boste morali odklepati postopoma, tako da, če bi zaradi nekega razloga radi čim prej izkusili najnovejšo trilogijo filmov in se poigrali z Rey, boste morali prestati najprej kar nekaj igranja.

K sreči je to zabavno skozi čisto vse filme, čeprav moram priznati, da sem se ob prvih dveh trilogijah veliko bolj zabaval, kot pa z zadnjo tretjino. Preprosto sem na te filme bolj navezan in tudi njihov scenarij mi je boljši, zaradi česar je tudi končna izkušnja bolj zabavna, saj je preprosto več priložnosti za dobro izpeljane šale.

Igranje se bo, tako kot pri vseh zadnjih Vojnozvednih izdelkih, začelo na Tatooinu.

In komičnosti tej izkušnji vsekakor ne manjka. Zgodba se sicer trdno drži tistih dogodkov iz filmov, tako da boste izkusili praktično vsako večjo sceno iz filma, le da bo vsaka dobila svoj šaljivi podton. Da se igranje ne bo jemalo resno, je jasno že iz čisto prvega kadra igre in med igranjem lahko čutimo, da je TT Games velik oboževalec Vojne zvezd in da je material obravnavan spoštljivo, le da je na vsakem koraku dodan ščepec humorja. Tega lahko izkusimo skozi odlične animacije skozi vmesne sekvence, kjer bo pozorno oko igralca iz scen lahko izluščilo marsikakšno zabavno podrobnost, pa naj se ta nanaša na malce prenovljeni dialog ali pa kakšen pripetljaj, ki se dogaja v ozadju in celotni izkušnji doda tisto češnjico na vrh tortice.

Vsak film boste izbrali v začetnem meniju, epizode pa se odklepajo zaporedoma.

Ko smo že pri predstavitvi, je treba povedati, da je ta naravnost odlična. LEGO strički in tete na našem zaslonu resnično oživijo in razvijalcu je treba čestitati, da je uspel tako lepo spojiti znanstvenofantastično izročilo Vojne zvezd z LEGO kockami. Teksture so kristalno čiste in podrobne, barvasti svet pa v kockastem stilu oživi legendarne lokacije kot so Tatooine, Zvezdo smrti, zmrznjeni Hoth in druge. Poskrbljeno je bilo tudi za dobre kopije zvočnih igralcev, začuda pa se zatakne samo pri Landu Calrissianu, kjer je zvočni govorec preprosto za stopnjo nižje od ostalih in tako močno izstopa. Našo celo avanturo spremlja veličastna originalna glasbena spremljava, ki jo je ustvaril John Williams in je za občutek Vojnozvezdne avanture enako pomemben kot Yodino nerodno govorjenje.

Dvignili se boste tudi v zrak, a na žalost je letanje precej okorno.

Dobra je tudi igralna sredica, torej samo igranje. Vsak film nas bo sprehodil skozi originalne lokacije filmov, kjer nas bo naprej vodila glavna zgodba, a nekatere stopnje nam omogočajo tudi nekaj raziskovanja. Stranske naloge nam podajajo okoli stoječi prebivalci, ti pa nas pošljejo skozi plezanje in platformske izzive, ki nas na koncu nagradijo s posebnimi, Kyber kockami. Te lahko, v povezavi z drugimi manjšimi kockami, uporabimo za nakup dodatnih sposobnosti in za nadgrajevanje naših statistik. Kyber kock je nekaj čez tisoč, tako da vas čaka kar nekaj pretikanja stopenj in za popolno preigravanje stopenj boste morali vložiti kar nekaj ur. Za primerjavo: pri filmu Novo upanje sem opravil nekaj stranskih nalog in glavno štorijo, na koncu pa so mi statistike rekle, da sem preigral manj kot 40 % cele stopnje. K sreči ni nič izgubljeno in v vsako epizodo se lahko kasneje spet vrnemo in jo preigramo po mili volji.

Prečkanje stopenj bo v glavnem vsebovalo cel kup streljanja, z različno zastavljenimi objektivi, ki se včasih malce razlikujejo od tiste zgodbe, ki smo jo ugledali v filmih. Tako denimo v Imperij vrača udarec Han Solo išče Luka na zamrznjenem planetu Hoth, a ga ne najde kar tako na blef, ampak mora najprej triangulirati kopico satelitov, ki nato razkrijejo njegovo lokacijo. Vsaka epizoda vsebuje podobne zaplete, ki malce popestrijo streljanje in mahanje z žaromeči. Tako boste denimo morali braniti Chewbacco med popravljanjem Millennium Falcona ali pa se braniti pred lovkasto pošastjo v kleti Zvezde smrti, preden vas bodisi ne ubije zver ali pa vas stisne stiskalnik smeti.

Z raziskovanjem boste pridobivali posebne Kyber kocke, ki so potrebne za odklepanje nadgradenj.

Igralna izkušnja nikoli ne zastara in za naslednjim ovinkom se vedno skriva nekaj novega ali pa vznemirljivega. Stopnje so tudi polne podrobnosti, ki bodo nasmejale predvsem oboževalce Vojne zvezd, ki se ne bodo samo smejali povsem odkritim šalam ampak tudi nekaterim skritim referencam. Izkušnjo dopolnjujejo kratke uganke in šefovski spopadi, noben od teh pa ni zares zahteven. Tudi na splošno pri igranju na normalni težavnosti ne boste ravno metali ploščka ob steno, kar gre tudi na račun tega, da je igranje namenjeno tudi najmlajšim.

Pomemben aspekt igranja je tudi sodelovalni. Skozi zgodbo se lahko podate s še enim kolegom za enim televizorjem, kar sicer igranje še bolj poenostavi, a ga naredi tudi hudo bolj zabavnega. Dodaten igralec sicer ni nujen, saj lahko med liki preklapljate sami ali pa jih pustite pod nadzorom bolj uboge umetne inteligence, ki vam med bojem ne pomaga praktično nič. A kot rečeno, to spet ni takšna težava, saj je težavnost res nizka, je pa malo smešno, ko se med streljanjem proti celi eskadriliji nasprotnikov ozrete izza ramena, vaši kameradi pa samo stojijo in vas gledajo.

Čaka vas tudi nekaj šefovskih spopadov, seveda pa vsak s sabo prinaša zaplete, ki jih nismo videli v filmih.

O LEGO Star Wars: The Skywalker Saga res težko zapišem kakšno negativno opombo. Igra je preprosto zabavna, simpatična in poslastica za vse oboževalce te franšize. Ob igranju sem se malce spomnil na slavne parodije iz serije Family Guy, le da je tule humor bolj nedolžen in je tako namenjen širšemu krogu ljudi. Kvalitetna zadeva je tole, ki poleg tega zahteva malce nižjo ceno in ponuja dovolj dolgo igralno izkušnjo, da boste lahko na alternativen način ponovno doživeli najbolj slaven znanstvenofantastični ep v zgodovini.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga je resnično igra, ki je namenjena vsem in nihče se ob njej ne bo dolgočasil. Enoigralska izkušnja je odlična, a je še za stopnjo boljša, če pred televizor privabite še enega igralca. To je zabaven in simpatičen sprehod skozi vseh devet filmov in res bi nam prav prišel še kak večji DLC, ki bi se morda osredotočil na Mandaloriana.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
LEGO Star Wars: The Skywalker Saga je resnično igra, ki je namenjena vsem in nihče se ob njej ne bo dolgočasil. Enoigralska izkušnja je odlična, a je še za stopnjo boljša, če pred televizor privabite še enega igralca. To je zabaven in simpatičen sprehod skozi vseh devet filmov in res bi nam prav prišel še kak večji DLC, ki bi se morda osredotočil na Mandaloriana.LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - zabaven sprehod skozi zgodovino