Spletne kamere v 2022 – kaj je novega?

Spletne kamere so reden spremljevalec PC trga, vendar pa pri njih v zadnjem desetletju nismo zaznali kakšnega resnega napredka. Te kamere so nekoliko izgubile na svoji veljavi, ko so proizvajalci prenosnikov v svoje izdelke začeli vgrajevati svoje kamere, tako da niti ni bilo neke večje potrebe pri nakupu dodatnih kamer. Seveda so lastniki namiznih računalnikov še vedno ostali na suhem, saj na tem trgu nihče ni v monitorje vgrajeval kamere, tako da je bilo te še vedno treba kupiti ločeno.

Nov dvig v popularnosti spletnih kamer se je zgodil ob popularnosti streamerjev, ki so za igranje iger seveda potrebovali ločeno kamero, tu nekje pa se je tehnološki razvoj ujel v manjšo zanko. Streamerji za svoje delo namreč ne potrebujejo ravno nekih blaznih ločljivosti, saj je okno z njihovim obrazom navadno pomanjšano in porinjeno ob stran, tako da zadostujejo tudi manjše ločljivosti tipa 720p in 1080p.

Kaj preveč se ni v tem pogledu spremenilo tudi v zadnjih nekaj letih, a na trgu so se pojavili novi iskalci spletnih kamer. Koronavirus je namreč veliko ljudi preselil v delo od doma in za sestanke in predavanja je seveda potrebna tudi kamera. Za tokratni test se nam je tako zdelo primerno pogledati dve Logitechovi kameri Logitech C922 Pro in Logitech StreamCam in spisati nekaj vtisov.


Izdelek: Logitech 922 Pro

Priklop: USB-A

Vidni kot: 78°

Ločljivost: 720p pri 60 sličicah na sekundo/1080p pri 30 sličicah na sekundo

Cena: 87,75 €

Nakup: EIGRE.si


Izdelek: Logitech StreamCam

Priklop: USB-C

Vidni kot: 78°

Ločljivost: 1080p pri 60 sličicah na sekundo

Cena: 146,24 €

Nakup: EIGRE.si


Začnimo s kamero Logitech C922 Pro. Ta vizualno nosi tipično podobo spletne kamere, kar pomeni prefinjeno črno barvo, z zatičem, ki se lahko zlahka namesti na vrh monitorja ali pa prenosnika. Kamera se v vsakem primeru lepo zlije z zaslonom, tako da ne izstopa iz vaše delovne postajice. Sama kamera je zgrajena iz plastike, ob vsaki stranici pa najdemo stereo mikrofon, ki ga je najbolje uporabljati na razdalji okoli 1 metra.

Logitech C922 nosi tradicionalni izgled spletnih kamer in se lepo ujame v ogrodje monitorja.

StreamCam pa je po dizajnu precej drugačen od sorodnih izdelkov. Kamera je štirikotna in kar debela, tako da na nekem manjšem prenosniku izstopa, na voljo pa je v beli in črni barvi, kar omogoča vizualno prilagajanje glede na barvo vašega prenosnika.

Ena od posebnosti C922 Pro je dodatni tripod, tako da kamero lahko namestimo tudi nekam samostojno. To pride hudo prav za vse tiste, ki delajo vsebino, katera zahteva različne kadre. Tripodi se sicer dajo tudi dokupiti, ampak tole je resnično edina kamera, ki sem jo srečal, ki ima stojalo že vključeno znotraj paketa.

C922 kakšnih posebnih nastavitev ne zahteva, saj kamero preprosto priklopimo v USB-A odprtino in pripravljeni smo za delo. StreamCam se na tem področju malce razlikuje, saj kamero priklopimo preko povezave USB-C, kar zna biti na prenosnikih in PC-jih brez tega vhoda manjša težava in morda boste potrebovali pretvornik.

StreamCam v paketu ne vsebuje stojala, a ga lahko zlahka namestimo na tistega od C922 ali pa tripod dokupimo posebej. Zaradi svoje oblike nekako tudi bolj paše na stojalo kot pa C922,

Kar se tiče tehničnih specifikacij je C922 Pro solidna zadeva. Ponuja ločljivosti 1080p in 720p, a če si boste želeli 60 sličic na sekundo, potem se bo treba zadovoljiti s sliko v ločljivosti 720p, medtem ko 1080p ponuja le 30 sličic na sekundo. To je tudi glavni razlog za razkorak v ceni napram StreamCamu, ki sicer ponuja enako ločljivost, a hkrati omogoča snemanje v 1920×1080 pri 60 sličicah na sekundo.

Logitech C922 Pro je sicer naslednik odlične spletne kamere C920, od te pa je podedoval tudi nekatere tehnične lastnosti. Programska oprema je ostala nespremenjena, tako da boste vse nastavitve upravljali znotraj programa Logitech Capture, tu notri pa lahko upravljate s približevanjem in oddaljevanjem slike, preklapljate med sličicami na sekundo in daljinsko vodite premikanje kamere v vse štiri osi. Logitech Capture omogoča še nekatere druge nastavitve, ki bodo prav prišle še posebej streamerjem, tako da lahko zlahka namestite besedilo skozi vašo sliko, uredite prehode med scenami in druge zadeve, program pa omogoča upravljanje z dvema kamerama naenkrat.

Za nastavitve kamere bo treba uporabiti program Capture, ki med drugim omogoča tudi filtre in druge pritikline za streamerje.

Znotraj programa lahko najdete tudi samodejno prilagajanje fokusa in osvetlitve. Izenačenje okoliške svetlobe je pomemben vidik vsakega prenosa v živo in lepo je videti, da tudi kameri C922 Pro in StreamCam ponujata to funkcijo. Samodejno prilagajanje svetlobe dobro opravi svojo nalogo, a spet ni nek magični urok, ki bo popravil vašo sliko. Tako je treba poskrbeti, da sami pri snemanju dovolimo v prostor dovolj svetlobe, kameri pa nato sliko samo še popestrita, v nasprotnem primeru boste gledali v nekoliko sprane barve.

Končna slika je pri obeh kamera dobra, vendar pa je StreamCam tule vseeno v prednosti. Izdelek prikaže bolj žive barve in se po kvaliteti že približa dražjemu modelu Logitech Brio, s katerim si deli veliko lastnosti, le da tu ne boste videli snemanja v ločljivosti 4K. Sta pa obe kameri več kot dovolj za delo in tudi za razne prenose v živo preko YouTuba ali Twitcha. StreamCam vseeno na koncu ponuja malce boljšo izkušnjo, saj je končna slika bolj kristalna, 60 sličic pri ločljivosti 1080p pa je prav tako dobrodošla lastnost vsake spletne kamere.

Zgornje je lepa primerjava razlike v kvalitete. Na vrhu je slika iz vgrajene kamere v prenosniku ASUS Zenbook 13, spodaj pa najdemo sliko iz StreamCama. Razlike bi bile še večje, če bi v programu naredili dodatne nastavitve, a že preko Plug & Play slikanja je razlika več kot očitna.

Logitechova ponudba kamer je tako odlična tudi v 2022. Pri StreamCamu in C922 Pro praktično ne najdemo pomanjkljivosti, razen nekoliko višje cene, ki pa je konkurenčna drugim podobnim izdelkom na trgu. Najcenejši v tej ponudbi je C922, ki stane slabih 90 €, medtem ko je StreamCam vreden dobrih 140 €, a to ceno upraviči z boljšimi specifikacijami.

Osebno sem bolj razočaran nad pomanjkanjem inovacij na trgu spletnih kamer, ki že zelo dolgo delujejo na enakih temeljih, brez neke evolucije, a po drugi strani stranke česa takšnega niti ne zahtevajo. Vseeno pa je naivno misliti, da sta ti kameri primerljivi s tistimi, ki jih najdete vgrajene na prenosnikih. Kvaliteta je namreč na povsem drugi stopnji in če želite gledalcem pokazati kvalitetno, nezrnato sliko, potem sta C922 in StreamCam več kot odlični izbiri.

Obe kameri sta odlični izbiri za vsakdanjega in bolj profesionalnega domačega delavca ter streamerja.

Na koncu je tole dobra ponudba za vse tiste, ki bi radi pri svojih kamerah imeli nekaj opcij pri nastavitvah in bi bili v spletnem svetu radi pripravljeni za vsako situacijo – pa naj se ta tiče preprostega dela preko Zoom klica ali pa bolj naprednega ustvarjanja na Twitch platformi.

Vaša reakcija na članek?

Sveže novice

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne novice

Več