Unreal Engine 5 zdaj na voljo v polni različici

Pogon Unreal Engine 5 je sicer na voljo že kar nekaj časa, a polno različico 1.0 smo dobili šele včeraj. Založnik Epic Games je v te namene spočel večjo predstavitev in pred kamere povabil nekatere večje razvijalce, ki že dolgo uporabljajo njihove programske rešitve ali pa so na njih presedlali pred kratkim.

Eden od teh je razvijalec CD Projekt RED, ki je pri najavi nove Witcher igre povedal bolj malo, ni pa pozabil omeniti, da bo naslednji Witcher tekel znotraj pogona Unreal Engine 5. Odločitev se bo zagotovo izkazala za pravilno, saj je imel njihov zadnji naslov Cyberpunk 2077 največ težav ravno v pogledu optimizacije, Unreal Engine 5 pa ima ravno na tem mestu največ prednosti.

Prenovljeni pogon je pripraven za ustvarjanje cele palete iger, a nosi tudi nekaj prednosti za vse tiste, ki bi radi ustvarili naslov v odprtem svetu. Unreal Engine 5 preko naprednega ustvarjanja geometrije Nanite omogoča ustvarjanje ogromne mape, brez da bi se razvijalec moral pretirano ukvarjati z optimizacijo. Dodajte k temu še sistem napredne osvetlitve Lumen, ki omogoča dodajanje dinamičnega osvetljevanja okolice, brez da bi se moral ustvarjalec pri tem obremenjevati, da bodo kompleksne scene zakurile procesor končnega uporabnika. Specifično pri odprtih svetovih pride prav tehnologija Data Layers, ta pa omogoča instantno prehajanje med različno sestavljenimi stopnjami, tako da lahko denimo ustvarite okolico, ki teče podnevi in ta se brezšivno prilagodi novi sestavi, ko pade noč.

Unreal Engine 5 je hkrati dovolj enostaven za uporabo, da se lahko v njem preizkusi vsak – tudi tisti, ki se mu ne sanja o programiranju. Pri temu izdatno pomagajo že vključene knjižnice tekstur in modelov, prav pa pridejo tudi MetaHumans – hudo podrobni ustvarjalnik realističnih obrazov, ki ga lahko nato uporabnik tudi sam prilagodi. Skratka, orodij je dovolj, da lahko tudi vi ustvarite svojo igro, Epic Games pa pridno dela tudi na raznih vodičih, pomagate pa si lahko tudi z YouTube posnetki za začetnike, kjer prevladuje kanal Unreal Sensei.

Unreal Engine 5 si lahko prenesete znotraj Epic Games zaganjalnika in že po parih klikih začnete ustvarjati novo igričarsko mojstrovino.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime