Weird West – bizarna avantura na Divjem zahodu

Igra Weird West za sabo ni imela veliko oglaševanja, tako da ni bilo ravno veliko igralcev, ki so ob njenem izidu dirjali proti digitalnim trgovinam, kjer so divje klikali po gumbu za prenos. A kar nekaj nas je bilo, ki smo kljub temu pridno čakali na izid in smo imeli od projekta kar nekaj pričakovanj. Sem notri z lahkoto prištejem tudi sebe, saj sem velik oboževalec francoskega razvijalca Arkane, ki se je podpisal pod nekaj mojih najljubših iger tipa Dishonored in Prey, bivši člani tega studia pa tvorijo novega razvijalca Wolfeye, ki je na koncu tudi spočel Weird West.

Na žalost prvi projekt novega studia ni izpolnil vseh mojih pričakovanj in čeprav Weird West vsekakor ne bi označil za naravnost slabo igro, je tole naslov, ki ima ogromno ambicij in zanimivih idej, a vse skupaj se na koncu preprosto ne sestavi v neko celovito sliko, zaradi katere bi lahko igro priporočil čisto vsakemu.


Razvojna ekipa: WolfEye Studios
Založnik: Devolver Digital
Platforme: PC, PS5, PS4, XSX, XO
Nakup: Steam
Datum izida: 31. marec 2022
Cena: 39,99 €

Zvrst: izometrični RPG


Weird West je v svoji srži RPG, ki ga nadzorujemo iz izometrične perspektive, a če ste pričakovali kakšno zadevo v slogu Pathfinderja ali pa Disco Elysiuma, potem boste razočarani. Weird West namreč poskuša združiti prvine RPG-ja in še enega žanra, ki sliši na ime “immersive sim”. Ta poskuša igralcu vtisniti občutek igranja v živem svetu, kjer se lahko objektivov lotimo na različne načine in do njih vodi več poti. Tosortne igre navadno igramo iz prvoosebnega pogleda, medtem kot Weird West poskuša zamenjati perspektivo in to se mu ravno ne obrestuje.

Preklop v ptičji pogled nam sicer da širši pogled na mapo, ampak zaradi tega trpi zatopljenost v ta sicer bizaren, a hkrati čudovit svet Divjega zahoda, ki ga do sedaj v igrah še nismo videli. V kavbojkah navadno gledamo šerife, bandite, indijanska plemena in krvoločne kojote, Weird West pa v formulo vpelje nekaj grozljivosti. Tako boste med sprehodom skozi prostrano puščavo naleteli na ljudožerce, čarovnice in druge pošasti, vse to pa celemu svetu doda nov nivo čudnosti.

Zaklenjena vrata vrata v tej igri niso prepreka, ampak samo ovira.

Weird West se ne poigra samo z ustaljenimi koncepti Divjega zahoda, ampak tudi malce razgiba podajanje zgodbe. Skozi poglavja boste zamenjali različne protagoniste, vsak od njih pa s sabo prinese svojo osebno štorijo, ki se tudi prepleta z drugimi. Avanturo začnemo z Jane Bell, ki jih zlobna tolpa iz domače farme odnese moža in Jane si zopet oprta revolverje in se poda na lov. Vendar pa bo med svojim pregonom naletela na cel kup zapletov in nepričakovanih preobratov, ki vas bodo zagotovo velikokrat pustili presenečene. A Jane je samo prvi del avanture, saj kasneje v roke primemo čisto pravega prašičevca z imenom Pig Man. Nesrečnež je imel to smolo, da ga je preklela čarovnica in ga spremenila v spako, poleg tega pa ubožec zdaj lahko govori samo še v rimah. Temu nato sledi Indijanec Across Rivers, ki se zanaša na svoj lok in poskuša Zahod počistiti zlobnih kavbojskih zavojevalcev in Desiderio Rios, volkodlak, ki je hkrati pripadnik kulta, kateri išče skrivnostni artefakt Blood Moon.

Vsak od teh likov se igra drugače, čeprav določene podobnosti med njimi ostajajo. Z vsakim od njih boste velikokrat skočili v razna mesta, tam pa vas čaka zamudno prodajanje opreme, najemanje novih spremljevalcev, počivanje in spravljanje denarja v banko. S sabo lahko trogate različna orožja, tem dokupujete strelivo ali pa nase navesite kakšen košček boljšega telovnika, vse to pa pride v poštev tudi za vaše spremljevalce.

weird west
Med igranjem boste nabrali cel kup opreme in nepotrebne krame, tako da vas čaka kar nekaj skakanja po inventoriju.

Mesta so tudi glavna lokacija sprejemanja glavnih in stranskih nalog. Občasna opravila zajemajo denimo lovljenje raznih tarč, ki vam prinesejo lep izplen denarja pri lokalnem šerifu, tu so pa tudi kakšne globlje podnaloge, ki nas pošljejo na drug konec mape po kakšen predmet ali reševanje zapornika. Opravljanje teh ciljev ponuja različne pristope, pot pa vas bo največkrat vodila čez gore sovražnikov. Te bo seveda treba odpraviti in tega se lahko lotite skrivalniško ali pa v roke primete pištole in se zadeve lotite bolj glasno. Roko na srce je skrivanje presneto naporno, saj boste največkrat hitro opaženi in potem bo treba začeti streljati. In ravno tu se zatakne: boj je namreč preprosto neroden in nezabaven, streljali pa se boste veliko.

Za pokanje morate nameriti v sovraga, a ta seveda ne bo samo stal pri miru, zato ga je treba neprestano loviti z merkom, ki ni samodejen. Še posebej začne ta težava motiti, ko se na ekranu naenkrat pojavi več tarč in takrat samo moliš, da boš sploh kaj zadel, izdatno pa vam lahko pri tem pomagajo tudi vaši kompanjoni.

Pig Man je preprosto odličen lik, z zanimivo zgodbo.

K sreči ima vsak od likov svoje posebne sposobnosti, ki vam malce poenostavijo igranje. Bell lahko denimo nastavlja eksplozivne pasti, Pig Man pa se najraje znajde v boju ob blizu, za obnavljanje zdravja pa se lahko zateče tudi k ljudožerstvu. Med streljanjem lahko denimo tudi izvedemo posebno potezo izmikanja, kar zna biti ravno dovolj, da obdržite glavo na ramenih. Stopnje vsebujejo tudi veliko naokoli postavljenih sodov z eksplozivi ali pa s strupom, kar nam zna ob pravem času in mestu priti hudo prav za masovno pobijanje nasprotnikov.

Žanr “immersive sim” bo lepo popestril naše raziskovanje. Obiščemo lahko praktično vsako hišo in če je ta zaklenjena, lahko skočimo vanjo skozi bližnje okno, poiščemo ključ ali pa v ključavnico preprosto vlomimo. Vaše raziskovanje bo vedno prineslo neke rezultate, pa naj bo to košček novega orožja, karte za nadgradnjo vaših sposobnosti ali pa zlatnike. Pobrali boste tudi cel kup krame, ki jo lahko nato v mestih izmenjate za zalogo zlatnikov, ki jih v tej igri ni nikoli dovolj.

Mape so si med sabo preveč podobne, a vsake toliko naletimo na kakšno posebnost, ki si jo še kako zapomniš.

Weird West se ponaša tudi s svojo svobodo in v igri lahko praktično ubijete kogarkoli, pa naj bodo to sovražniki ali pa prijatelji. Iztrebite lahko denimo celo mesto, s šerifom vred in če zadevo preživite, lahko nadaljujete z igranjem, a to zna biti težje. Med menjavo likov boste podedovali tudi rezultate igranja prejšnjega junaka, tako da če ste denimo z enim pobili vse v mestu, boste pri obisku istega mesta z drugim likom naleteli na prazne hiše, morda pa so se ta čas v njih zaredili banditi.

Weird West se na koncu izkaže za lep pehar zabave, ki bo navdušil predvsem tiste, ki imate radi podrobnosti in se radi lotite nalog na različne načine. Žal se preklop v izometrični način pogleda ni ravno posrečil in stavim, da bi zadeva v prvoosebnem pogledu bila veliko bolj zabavna. Boj je obupen, zamori pa tudi resnično zanič umetna inteligenca nasprotnikov, ki jim je velikokrat vseeno za bližnjo smrt njihovega prijatelja in vas ne opazijo, pa čeprav stojite praktično pred njimi.

Med različnimi mapami se selite preko karte sveta. Priporočamo, da si čim prej nabavite konja, ki močno skrajša čas potovanj.

Skupno gledano je tole pogumen naslov, z nekaj res zanimivi idejami, ki pa bi potreboval še nekaj poliranja igralnih konceptov. Ne morem se znebiti občutka, da bi s še enim letom razvoja pod sebe dobili resnično napredno igro, ki bi se nam za dolgo vtisnila v spomin, tako pa se mi zdi, da bo Weird West, kljub svojim idejam, hitro utonil v pozabo.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Weird West je presneto ambiciozen naslov, ki ga je pravo veselje igrati, a vsake toliko naletimo na nezloščene mehanike, ki nas potegnejo iz dogajanja. Zgodba nas postavi v bizaren svet, poln nevarnosti in nalog, ki se jih lahko lotimo na različne načine, igranje pa zamori prekomerno ukvarjanje z inventorijem, slaba umetna pamet in resnično neroden boj.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Weird West je presneto ambiciozen naslov, ki ga je pravo veselje igrati, a vsake toliko naletimo na nezloščene mehanike, ki nas potegnejo iz dogajanja. Zgodba nas postavi v bizaren svet, poln nevarnosti in nalog, ki se jih lahko lotimo na različne načine, igranje pa zamori prekomerno ukvarjanje z inventorijem, slaba umetna pamet in resnično neroden boj.Weird West - bizarna avantura na Divjem zahodu