Cene grafičnih kartic so v Evropi končno začele padati na normalno raven

Norost nenormalnih dragih grafičnih kartic se morda končno približuje h koncu. Proizvajalcem čipov je uspelo dobaviti dovolj zaloge po celem svetu, da za nove AMD-jeve in Nvidijine grafične rešitve ni treba na prodajni pult postaviti ledvice, ampak neko normalno ceno, ki se je začela nižati tudi v Evropi.

Tako poroča spletna stran 3DCenter, ki je pod drobnogled vzela največje nemške trgovine z elektronsko robo in prišla do zanimivih ugotovitev. Na začetku tega leta so se cene najnovejših grafičnih kartic začele zmanjševati in so zdaj v aprilu dosegle svojo najnižjo stopnjo.

Splošno gledano gre najbolje AMD-jevi ponudbi, kamor spada serija grafičnih kartic RX 6000. Cene teh so zdaj vsega 12 % iznad maloprodajne cene, kar je precejšnja razlika v primerjavi z decembrom lani, ko so te cene bile višje za kar 83 %.

grafične kartice

Nvidia za svoje izdelke računa še vedno malce več, a tudi tu se je cena nekoliko stabilizirala. Serija RTX 3000 je zdaj samo 19 % nad maloprodajno, medtem ko je decembra lani ta znašala kar 87 %.

Ta trend nižanja cen se je preselil tudi v Slovenijo. Poglejmo si slovensko trgovino EIGRE.si, ki med drugim ponuja tudi priročno orodje za spremljanje sprememb cen. RTX 3070 8 GB je decembra lani zase zahtevala 1.514 €, trenutno pa se trži po ceni 814 €. RTX 3080 10 GB je prav tako pošteno izgubil kilažo – lani decembra se je tržil po ceni 2.349 €, zdaj pa zanj zahtevajo 1.253 €.

grafične kartice

AMD Radeon RX 6800 XT 16 GB je po drugi strani svoj rekordni znesek dosegel januarja 2022 pri ceni 1.827 €, zdaj pa je ta cena padla na 1.174 €. Radeon 6600XT je bil januarja 913 €, zdaj pa je ta cena padla na veliko bolj ugodnih 602 €.

Glavni problem slovenskih trgovin je seveda zaloga, saj se ta ne more primerjati z nemškimi, a dejstvo ostaja, da so cene pošteno padle – ponekod tudi za več kot polovico in zdaj je morda končno napočil tudi čas, da si osvežite svoj izmučeni PC.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime