Sniper Elite 5 ponuja presenetljivo veliko svobode v polodprtem svetu

Od prvega Sniper Elita je preteklo že kar 17 let in zanimivo je, da ta igra nikoli ni bila neka resnična prodajna uspešnica, a je vseeno prodala dovolj kopij, da je razvijalec Rebellion Developments preživel skoraj dve desetletji, vmes spočel cel kup nadaljevanj in odvrtkov, zdaj pa se pripravlja za izdajo novega poglavja, imenovanega preprosto Sniper Elite 5.

Priznati moram, da serije Sniper Elite od prvega dela iz antičnih časov dalje nisem več potipal, tako da so mi vsa nadaljevanja popolna neznanka. Razvijalec Rebellion Development mi je nedavno prijazno omogočil predčasnih preizkus igre in hitro sem spoznal, da se je serija skozi dve desetletji precej spremenila, a po drugi strani je ohranila nekatere tiste prvine, ki so igralce navdušile tudi v izvirniku.

Grafično zadeva ni slaba, a se ji pozna, da bi animacije potrebovale še nekaj dela.

Sniper Elite igre so se od vedno igrale iz tretjeosebnega pogleda in čeprav bi jih lahko zlahka označili za akcijske naslove, tole ni neka herojska streljačina, kjer bi samo hodil skozi ulice in kosil vse pred sabo. Vse to je ostalo nespremenjeno tudi v petici in naš junak Karl se je v moji demo stopnji znašel ob meji vasice, njegov cilj pa je obisk nacistične trdnjave, kjer se skrivajo izjemno zaupni podatki. Po vsem temu jo je treba samo še popihati stran in tako preživeti še en dan.

Seveda naloga ni tako lahka, saj se povsod sprehajajo nemške čete, po cestah se vozijo tovornjaki, polni sovražnih patrulj in nepozorni igralci lahko hitro naletijo na skrita gnezda, polna strupenih pušk. Tako se je naloge treba lotiti počasi in premišljeno, k sreči pa naš Karl ni nek novinec, ampak prekaljeni vojak, ki se lahko hitro skrije v bližnje podrastje in se neopazno presmuka skozi sovražne vrste.

sniper elite 5
Poti do cilja je več in največ šteje skrivanje pred sovražnimi očmi.

Sniper Elite 5 ponuja kar nekaj možnih pristopov do igranja, a najbolj ploden bo prikriti način, kjer se lahko sovražniku pritihotapite izza hrbta, ga z eno potezo rešite življenja in mu nato za povrh še preiščete žepe za kakšno odvečno municijo. Pametno je, da truplo tudi skrijete v bližnji zabojnik in če ste se morda ob tem spomnili na igre Hitman, potem imate dober nagon. Sniper Elite 5 se včasih res počuti kot malce cenejši Hitman, le da se tule ne moremo preoblačiti in je vse odvisno samo od naše možnosti skrivanja.

Seveda se lahko problemov rešimo tudi bolj neposredno in za reševanje nacističnih trdih orehov se lahko poslužimo celega kupa standardnih orožij, kamor lahko prištejemo pištole, puške, brzostrelke, mine, bombe in celo bazuke. Seveda boste tako precej bolj izpostavljeni in Karl na nasprotnikov svinčen izstrelek ni ravno preveč odporen. Vseeno pa je strelski pristop mogoč, okrasi pa ga ostrostrelska puška, ki je tudi tokrat v središču dogajanja, saj je to edino orožje, ki nam omogoča resnično groteskne in spektakularne usmrtitve.

Orožja lahko tudi nadgrajujemo.

In ravno tule se je pokazal največji napredek petega poglavja serije Sniper Elite. Medtem ko smo v prvih igrah okolico želeli le čim hitreje prečkati, da smo prišli do točke, kjer smo lahko v roko prijeli snajperico in se je zabava lahko začela, Sniper Elite 5 ponuja slastno streljanje z ostrostrelsko puško, zraven pa ponuja še kup dodatnih zanimivosti. Sem notri lahko prištejem dejansko dobro sestavljene stopnje, ki nam omogočajo več poti do cilja, vmes pa boste naleteli tudi na nekatere stranske naloge, ki bodo pridne igralce nagradile z dodatnimi dobrinami.

Praktični primer je denimo kraja dokumentov iz ene sobe. Do nje lahko pridemo tako, da splezamo skozi okno in tako skočimo noter, poiščemo ključ od vrat ali pa se povzpnemo nadstropje višje, kjer nas na tleh čaka priročna luknja, skozi katero pademo ravno v sobo. Če spodleti vse drugo lahko na vrata preprosto položimo bogato mero dinamita in jih preprosto raztreščimo, seveda pa bomo s tem sprožili alarm in na glavo dobili cel bataljon krvoločnih Nemcev.

Vsakega nasprotnika lahko mirno položimo v spanec ali pa se ga za vedno odkrižamo.

Ob kratkem preigravanju sem se tako imel fajn in dejansko sem bil presenečen nad svobodo pristopov, ki jih ponuja igra. Vse sicer ni bilo povsem rožnato: animacije so mestoma robustne in Karl včasih ni želel preskočiti opečnate ograje ali pa splezati skozi okno, če ni bil specifično na eni lokaciji, to pa vas lahko ob skrivanju hitro stane življenja.

Skratka, demo je bil ravno dovolj zanimiv, da mi je vzbudil apetit po polni igri. Ta bo med nas prispela 26. maja za PC in vse konzole trenutne in prejšnje generacije, z izjemo Nintendo Switcha.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime