Ruska ekipa diskvalificirana iz DOTA 2 turnirja, potem ko je eden od igralcev na mapo narisal črko Z

Rusija je v svetu športa te dni izjemno nezaželena in nič drugače ni niti v e-športnih vodah. Nekatere ruske ekipe so se tako poskušale izogniti sankcijam z igranjem pod drugimi imeni in takšno taktiko je ubrala tudi ekipa Virtus.pro, ki se je nekaj dni nazaj v polfinalu igre DOTA 2 spopadla proti nasprotniku Mind Games. Tekmovanje je potekalo brez nekih zapletov, a vse to se je spremenilo med odmorom, kjer so igralci risali svoj taktični pristop na mini mapi.

Igralec Ivan “Pure” Moskalenko je takrat zaradi neznanega razloga zarisal črko Z, kar je pri njegovih soigralcih hitro sprožilo napad panike. Začelo se je hitro čečkanje črke, a po toči je bilo zvoniti prepozno. Pure je sicer izjavil, da je bila črka zrisana povsem po nesreči in da z njo ni želel sporočiti ničesar oziroma z njo ni imel kakšnih zlih namenov.

Organizator turnirja Beyond the Summit je ostal neprepričan in zaradi tega incidenta je bila celotna ekipa Virtus.proja diskvalificirana iz turnirja. Virtus.Pro je kasneje na Twitterju zapisal, da je kazen šokantna in nenavadna, saj zaradi obnašanja samo enega igralca ne bi smela biti kaznovana cela ekipa in to tako grobo.

Vseeno pa se strinjajo, da je bilo obnašanje igralca nesprejemljivo, zato je bila pogodba z njim prekinjena. Pure je imel tako eno najkrajših e-športnih karier, saj je v ekipo prišel šele novembra 2021, zdaj pa ga je že pričakal zgodnji pokoj.

Črke Z se te dni drži zelo temen sloves, saj so z njo označena ruska vojaška vozila in tanki, ki trenutno sodelujejo v posebni ruski operaciji oziroma invaziji sredi Ukrajine. Nikomur ni sicer jasno, kaj naj bi ta črka pomenila, saj Z ne obstaja v ruski abecedi. Pomen njenega obstoja na vojaški mašineriji ima za sabo cel kup teorij, a najbolj verjetno jo Rusi uporabljajo za bolj jasno ločitev med ruskimi in ukrajinskimi vojaškimi enotami, kar prav pride tistim bolj slabo treniranim vojakom.

Črka Z ima sicer skrivnosten pomen, a v splošni javnosti te dni pomeni kot znak podpore Rusije in zato se ji vsi poskušajo izogniti kolikor je možno. Blizzard je ravno zaradi tega v igri Overwatch pri junakinji Zaryi odstranil monogram, ki ga je nosila na sprednji strani jakne.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime